In het tweede kwartaal van dit jaar mogen we maar liefst vier nieuwe leden van harte welkom heten! Wij stellen hen graag aan u voor: Altermij-De Gouwe B.V. uit Gouda, Isolatiebedrijf Franssen B.V. uit Druten, Indus Integrated Bulk Logistics B.V. uit Veenendaal en Nirota B.V. uit Sneek. Wij wensen deze nieuwe leden een prettige samenwerking toe binnen onze vereniging.

Altermij-De Gouwe B.V.
altermij logo
Voor de heer Mark Slappendel, Managing Director, was het lezen van onze digitale nieuwsbrief aanleiding om zich aan te sluiten bij onze vereniging. "Contacten leggen met collega's uit de branche en informatie uitwisselen zijn de voornaamste redenen waarom wij ons aan willen sluiten bij de Machevo & Bulk Vereniging".

Altermij-De Gouwe ontwerpt, produceert en levert nieuwe (proces)tanks en apparaten van roestvast staal (rvs tanks). Sinds de oprichting in 1946 worden kennis en ervaring met vakmanschap gecombineerd bij de fabricage van diverse soorten RVS opslagtanks, procestanks en mengtanks voor o.a. voedingsmiddelen-, chemische- en cosmetische industrie. De wensen en eisen van de relaties worden vertaald in een efficiënte en duurzame oplossing. Als (proces)specialist biedt Altermij-De Gouwe een haast onbeperkte reeks toepassingen in RVS tanks en equipment. Altermij-De Gouwe combineert 'maatwerk' met 'handel uit voorraad'. In- en verkoop van gebruikte RVS tanks behoort al jaren tot de kernactiviteiten van Altermij-De Gouwe. Wanneer snelle beschikbaarheid en budget doorslaggevende argumenten zijn bij de zoektocht naar tankoplossingen, is er een brede keus aan nieuwe standaardtanks of goede gebruikte RVS opslagtanks, die direct uit voorraad leverbaar zijn.

Meer informatie over Altermij-De Gouwe B.V. kunt u vinden op de website: www.altermij-degouwe.nl.

Isolatiebedrijf Franssen B.V.
Franssen LogoDirecteur Remon Franssen werd door zijn leverancier, Huikeshoven B.V., geattendeerd op het bestaan van de Machevo & Bulk Vereniging. Via ons netwerk wil de heer Franssen met zijn no-nonsens aanpak meer contacten leggen in de procesindustrie. Het motto van Remon Franssen is dan ook: "kan niet, bestaat niet".

Sinds 1971 is het familiebedrijf Isolatiebedrijf Franssen B.V. gevestigd in Druten. Dagelijks werken 60 isolatiespecialisten aan alle soorten isolatieprojecten waaronder thermische-, brand-, koude- en geluidsisolatie. Gerenommeerde klanten als Danone, Heinz, Intensiv Filter, Oceanco en Cofely werken al jaren wereldwijd in alle voorkomende industrieën zoals procesindustrie, oil&gas, scheepsbouw, offshore etc. Met de certificering van VCA** staat Franssen voor kwaliteit, waarbij veilig en schoon werken op nummer één staat. Isolatiebedrijf Franssen beschikt over de kennis van energiebesparing, procesoptimalisatie en geluidsreductie, waardoor elk jaar steeds meer klanten de weg naar Druten weten te vinden. En mocht Franssen iets niet kunnen, dan is er in zijn netwerk altijd wel iemand die het wel kan! Sinds 2010 heeft Franssen Isolatie een dochterbedrijf geopend in Polen om sterker te staan bij grote projecten, die snel en vaktechnisch goed opgeleverd moeten worden. Maar ook in dit economisch sterk opkomend land weten inmiddels vele lokale bedrijven Franssen Isolatie te vinden.

Meer informatie over Isolatiebedrijf Franssen B.V. kunt u vinden op de website: www.franssen.nl.

Indus Integrated Bulk Logistics B.V.
Logo Indus Integrated Bulk Logistics webDe heer Frans Huisman, Commercieel Manager, kent onze vereniging via beursdeelname aan easyFairs beurzen. Op de vraag waarom zij lid zijn geworden van onze vereniging antwoordt Huisman: "Vanwege de vraag vanuit de markt naar meer infrastructurele begeleiding bij de implementatie van de Indus-systemen is Indus Bulk Logistics B.V. lid geworden van Machevo. Het is niet altijd eenvoudig voor potentiële gebruikers van de Indus Neva om over te stappen zonder aanpassingen in de productie, (af)vullijnen en logistieke systemen. Voor deze aanpassingen verwacht Indus Bulk Logistics via het lidmaatschap van Machevo goede contacten te leggen met leveranciers van de bulkhandlingapparatuur en de logistieke middelen. Daarnaast zijn de Machevo collectieve beursdeelnames aan internationale beurzen ook een reden om ons aan te sluiten".

Indus Integrated Bulk Logistics B.V. is een relatief nieuwe speler in de wereld van de bulkindustrie en stortgoederen. Hoewel de onderneming al in 2004 (destijds onder de naam Conbox B.V.) is opgericht, is de onderneming door de ontwikkeling en marktintroductie van het Big Bag Opslag- en Handlingsysteem Indus Neva in 2010 duidelijker op de kaart gezet. Indus Integrated Bulk Logistics is een onderneming die zich bezig houdt met het ontwikkelen, produceren en vermarkten van kunststof opslag- en handlingsystemen voor bulkgoederen in Big Bags. De ontwikkeling en productie van de systemen van Indus vinden veelal plaats bij gelieerde zusterondernemingen van Indus Integrated Bulk Logistics. Zo is er via het zusterbedrijf Promatrix B.V. de beschikking over eigen up-to-date designafdeling, matrijzenmakerij en spuitgietafdeling. Naast directe verkoop aan een groot aantal eindgebruikers in de food en non-food heeft Indus Integrated Bulk Logistics in de afgelopen jaren een netwerk aan commerciële partners in Europa, Afrika, het Midden en Verre Oosten opgebouwd.

Meer informatie over Indus Integrated Bulk Logistics B.V. kunt u vinden op de website: www.indus-bulklogistics.com.

Op 19 juni jl. was het zover; met ruim 50 afgevaardigden van onze vereniging stond de Machevo & Bulk Vereniging voor de poort van Albemarle in Amsterdam.

De grote groep werd welkom geheten door Rob Pater, Managing Director bij Albemarle, en onze voorzitter, Tom Pruymboom. Daarop volgden een drietal presentaties over 'Schone diesel met Albemarle Catalysts ' door Eelco Vogt (R&D Director), 'Toepassing, historie en achtergrond van Fluid Cracking Catalysts' door Erik La Heij (Directeur Technology) en 'Presentatie Productie - Manufacturing Excellence by Albemarle Catalysts' door Bastiaan Nijland (Operations Manager).

Vervolgens werd de groep in vijf kleinere groepen opgesplitst voor een rondleiding op de plant. De mogelijkheid werd geboden om een kijkje te nemen in twee laboratoria, het hogedruk- en kwaliteits/controle lab.
En vanuit de controlekamer van de plant 'Fluid Cracking Catalysts' werd het was- en droogproces op de bandfilters uitgelegd. Tenslotte bezocht men buitenom de brandertoren en silo's.
De enerverende middag werd gezellig afgesloten met een hapje en een drankje. Wij danken Albemarle Catalysts Company BV van harte voor hun gastvrijheid!

Over Albemarle
Albemarle Corporation is een Amerikaans chemisch bedrijf met wereldwijd ongeveer 3.500 medewerkers. Albemarle vervaardigt producten voor bijvoorbeeld medicijnen zoals Ibuprofen en Tamiflu, brandvertragers voor gebruik in onder meer computers en televisies, isolatiemateriaal en auto's. Daarnaast produceert Albemarle katalysatoren voor het maken van schone brandstoffen. Deze worden op de locatie in Amsterdam geproduceerd. Dit zijn niet katalysatoren zoals in uitlaten van auto's, maar de hulpstoffen die brandstoffen schoner maken. De vestiging in Amsterdam is één van de grootste locaties van de Catalysts-divisie van Albemarle Corporation met ongeveer 450 medewerkers.

Op de Amsterdamse locatie staan drie fabrieken; de FCC plant, die sinds 1953 Fluid Cracking Catalysts produceert, een HPC plant, die Hydro Processing Catalysts maakt (sinds 1956) en een multi-purpose plant, voor de productie van Isomerisatie-, Methyl Chloride-, Methyl Amine-, Melamine- en Oxychlorinering Katalysatoren. Bovendien zijn er op het Amsterdamse fabrieksterrein nog een Research Center en verschillende ondersteunende afdelingen.

Klik hier: Voor een verslag excursie in vakblad NPT door Mels Dees
Klik hier: Voor meer foto's van de excursie naar Albemarle

"Leerzaam, goed georganiseerd en verbazingwekkend welke rol Albemare op de wereldmarkt heeft!" (Carlos Ooijen, VDL Industrial Products B.V.)

"Een bijzonder interessante rondleiding!" (Appie Peters van WCR Benelux B.V.)

"Interessant en, zoals te doen gebruikelijk met Machevo, prima georganiseerd!" (Fons Dabekaussen van Rossi BeNeLux B.V.)

"Goede en vriendelijke ontvangst. Veel en duidelijke informatie. Albemarle houdt veiligheid hoog in het vaandel. Interessante gesprekken en contacten." (Daan Hoogwater van TU Delft)

"Met de technologische presentaties over de katalysatoren nam Albemarle het zeer serieus. Ik kan mij voorstellen dat sommige mensen dit iets te uitgebreid vonden, voor mij was dat prima. Ik vond het een zeer goed georganiseerde excursie en zou mij voor een dergelijke excursies weer inschrijven". (Rob Liefting van Busch B.V.)

"De presentaties door Albemarle waren enthousiast en informatief. Prettige sfeer en genoeg mogelijkheid om te netwerken. Kortom, een geslaagde middag!" (Erwin de Lange van Tebodin Netherlands B.V.)

cid 37D81716774A4D0CAFA0BBF46D9019BAmeijecHP

Column Remco Harmse, Alfa Laval Benelux B.V.

Midden jaren negentig studeerde ik in Delft. Memorabele avonden ontstonden als de studiefinanciering was gestort en we besloten de avond door te brengen in een café dat gespecialiseerd was in Belgische bieren. Uiteraard gingen we dan voor het zogenaamde verrassingsmenu. De barman bepaalde de volgorde en keuze van de biertjes. En met het stijgen van het alcoholpercentage, stegen ook de sfeer en goede grappen.

Inmiddels liggen de jaren negentig ver achter ons. Met de introductie van mix- en energiedrankjes daalde de consumptie van bier en pils. De laatste jaren is bier echter weer in opmars. Het zijn dan vooral de speciaalbieren die aan populariteit winnen. Zo waarderen steeds meer vrouwen een biertje op zijn tijd. En de tijd dat je in een restaurant enkel wijn dronk is ook voorbij. Zelfs een bekend sterrenrestaurant als de Librije biedt een bierkaart bij het menu.

Waar komt het succes van de speciaalbieren vandaan? Natuurlijk speelt het  gevarieerde aanbod een belangrijke rol. Zoet, pittig, licht, zwaar, met fruitsmaak. Er is voor ieder wat wils. En dan is daar de bierdrinker zelf. Voorheen een 50plusser, die zichzelf in het weekend weleens op een speciaal biertje trakteerde. De (speciaal)bierdrinker anno nu is een jonge(re), zelfbewust persoon, kritisch op wat hij eet en drinkt. Daarbij hecht hij veel waarde aan kwaliteit, duurzaamheid en herkomst van het product.

De speciaalbieren uit België en Nederland staan wereldwijd bekend om hun hoge, constante kwaliteit. Het ambachtelijke proces spreekt nationaal als internationaal tot de verbeelding. Dicht bij huis heeft dit geresulteerd in een explosieve stijging van het aantal kleine, lokale brouwerijen. Daarnaast wordt ook de export steeds belangrijker.

De bierwereld is daarmee volop in beweging. Dat biedt kansen. Ook voor ons, leden van Machevo. Onze toegevoegde waarde ligt naar mijn mening vooral in het meedenken over nieuwe toepassingen en mogelijkheden. Wat kunnen wij bijvoorbeeld doen om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk zuurstof bij het bier komt zodat de smaak constant blijft? Innovatief en vernieuwend vormen hierbij de sleutelwoorden. Als wij erin slagen om voorop te blijven lopen in de ontwikkelingen en onze kennis en producten bijdragen in het behouden van de hoge kwaliteit van het eindproduct van onze klanten en meedenken in een efficiënt productieproces, zijn en blijven wij een belangrijke partner voor onze klanten. Al onze klanten.

Proost!

Remco Harmse

Column Perry Verberne, Van Beek

Met mijn start als algemeen directeur bij van Beek op 1 januari van dit jaar, maakte ik de stap in een voor mij totaal nieuwe wereld. De afgelopen maanden heb ik als Alice in Wonderland rondgekeken in de wereld van de schroeftransporteurs, metaalbewerking en de procesindustrie. Maanden waarbij ik van de ene verbazing in de andere viel. Verbaasd over het hoge professionele niveau en vakbekwaamheid in de maakindustrie, verbaasd over het internationale karakter van de klanten en leveranciers, verbaasd over mijn eigen onwetendheid over de enorme toepasbaarheid van schroeftransporteurs in een grote variëteit van branches en bedrijven.

Ik besef me nu pas dat veel producten die ikzelf dagelijks gebruik, ooit in poeder of granulaat vorm hun oorsprong hebben gehad en dat die dan weer met schroeftransporteurs door een proces zijn gegaan. In mijn beleving bestond er geen maakindustrie meer in Nederland, was productie iets dat alleen nog maar plaatsvond in lagelonenlanden, met als koploper China en het verre Oosten. Niets bleek minder waar, hoogwaardige productie waar vakmanschap en kennis en kunde bij komt kijken bestaat nog wel degelijk in Nederland. Niet altijd grootschalig, maar gericht op unieke producten, hoge mate van flexibiliteit en toegevoegde waarde. Producten die juist hun weg vinden naar landen als China en het verre Oosten.

Mijn eerste dagen mocht ik doorbrengen in de productie bij van Beek. Zelf nooit verder gekomen dan het solderen van wat draadjes in een discolamp op basis van een oude TL-buis starter, kreeg ik direct een lasapparaat in mijn handen gedrukt en een tweetal plaatjes metaal. Een aantal gesneuvelde laspuntjes en een gekrenkt ego later vroeg ik me af waarom ik nooit eerder heb leren lassen. Ik heb het nooit met de paplepel ingegoten gekregen, nooit mee in aanraking gekomen op school en mijn oude Fiat 127 liet ik regelmatig weer voorzien van een nieuw stuk bodemplaat door het autobedrijfje op de hoek.

Om nu te zeggen dat ik mijn roeping heb gemist gaat zeker te ver, maar achteraf gezien had ik dit zeker willen leren. Ik heb begrip en respect gekregen voor de passie en trots van de vakmensen die dit dagelijks doen. De mooiste constructies maken, nadenken over lassamenstellingen en kennis op doen over allerlei materialen. Binnenkort ga ik het zeker nog eens proberen, maar dan hopelijk zonder een groep lachende collega’s om mij heen. Of ik het me ooit geheel eigen zal maken is de vraag, maar ik zal in ieder geval er voor zorgen dat mijn zoons het met de paplepel ingegoten krijgen. Of ze er dan iets mee gaan doen is aan hen, maar ik hoop met liefde de verrotte bodemplaat van hun eerste auto te mogen dichtlassen. Als we er zo voor zouden kunnen zorgen dat steeds meer jongeren de passie voor de metaalbewerking en techniek meekrijgen, kunnen we in de toekomst deze hoogwaardige producten blijven maken. Ik begin er mee, en jullie?