Creatieve sprints in Agile & Scrum workshop

IMG 5878 webOp 12 september vond de workshop Agile & Scrum plaats, een samenwerking tussen Machevo en organisatieadviesbureau SpartnerS. Tijdens de praktische workshop konden deelnemers ervaren hoe het is om samen te werken aan een Agile project. De workshop was leerzaam, maar er werd ook veel gelachen.

“Agile en Scrum zijn projectmanagementtools voor zowel interne als externe projecten waarmee op een flexibele werkwijze met een multidisciplinair team samen wordt toegewerkt naar een vaststaand einddoel”, zegt Bianca van der Zwaan van organisatieadviesbureau SpartnerS. “Om tot het einddoel te komen wordt het project opgedeeld in sprints: cyclussen van enkele weken,” vertelt Van der Zwaan. “De opdrachtformulering, de taakverdeling onder de teamleden en aan welke facetten de sprint binnen een afgesproken tijdsframe moet voldoen, moet vooraf helder zijn. Kortom; het einddoel is bekend, de weg er naartoe is flexibel.”

Zelf ervaren
PHOTO 2019 09 13 13 22 14 3 webMet Agile & Scrum wordt afgestapt van de traditionele werk- en denkwijze bij de uitvoering van een project. Na een korte theoretische uitleg konden de deelnemers dat in de praktijk meemaken. “Het is een visueel systeem waarbij de weg naar het einddoel verschilt”, vertelt Van der Zwaan. “Om te laten zien dat je samen snel resultaten kan boeken, hebben we de deelnemers in twee groepen de opdracht gegeven een stripboek te maken. Doen en het zelf ervaren is de beste manier van leren.” Elk team bepaalt samen de weg naar het eindresultaat. De teams hanteerden verschillende werkwijzen. Waar het ene team koos voor een duidelijke rolverdeling zoals een tekenaar en tekstschrijver, besloot het andere team elk teamlid een pagina van het stripboek te laten maken. “Ik ben trots op het eindresultaat”, zegt Van der Zwaan. “De deelnemers waren erg enthousiast en pikten het snel op. Er waren zelfs enkele heel creatieve tekentalenten bij.”

Focus & fun
PHOTO 2019 09 13 13 22 14 9 webNet als tijdens de vorige workshop van Machevo en SpartnerS hebben de deelnemers veel plezier beleefd aan de leerzame en creatieve opdracht. Andrea van Loon van Euro Manchetten & Compensatoren B.V. wilde kennismaken met Agile en Scrum om op een snellere manier tot een strategie te komen. “Bovendien heb ik veel enthousiaste verhalen over de vorige workshop gehoord”, zegt Van Loon. Het verschil in strategie tussen de teams is haar opgevallen: “Het is een leuk leertraject waarbij je met onbekende mensen snel een samenwerkingsverband aangaat. Grappig om te zien hoe de twee groepen de opdracht volledig anders vormgegeven hebben. ”Een geslaagde workshop, vindt ook Christian Wermeter van CinchSeal: “We hebben een mooie sprint gemaakt. Interessant om te zien hoe de teams samenwerken en stappen maken zonder dat het doel uit zicht raakt.” “Het was een vrij creatieve opdracht voor technische mensen”, zegt Anne Marijke Zwarts van Hitma B.V. “Wij verzuipen al snel in details. Deze werkwijze zorgt voor meer focus en maakt de pijnpunten snel zichtbaar. Maar naast het leerzame aspect hebben we ook erg met elkaar gelachen.”

Toepasbaar
5439bdeb c693 467a 842e 4abd3e44544a web“Mede door de opdracht heb ik meer inzicht gekregen in Agile & Scrum”, zegt Zwarts. “In de praktijk zal de werkwijze bij een project verfijnd moeten worden. Het vooraf vaststellen van de ‘Definition of Done’ is belangrijk. Het afbakenen van projecten en deelprojecten voorkomt afdwalen.” Erik Slobben van JME Technische Handelsonderneming B.V. is ook zeer tevreden met de opgedane kennis: “Het was een praktische workshop met een prima groepssamenstelling. De werkwijze van Agile & Scrum gaat zeker van pas komen in onze bedrijfsvoering en is goed toepasbaar binnen de projectmanagementmethode PRINCE2.” De taken goed en evenredig verdelen om tot een gezamenlijk doel te komen, is volgens Christian Wermeter van CinchSeal het belangrijkste element. “Begin vooral met het toepassen van Agile & Scrum”, is het advies van Van der Zwaan. “Het is bij elk bedrijf op veel projecten toepasbaar.”

Klik hier om de foto's van de workshop te bekijken.

Volgende workshop Quick Response Manufacturing (QRM) op 13 februari 2020
Ongetwijfeld herkent u deze trends in de Maakindustrie:

  • Toename van ‘high mix, low volume’.
  • Snelle en betrouwbare levertijden zonder afname garanties en voorraden.
  • Uiteenlopende klantwensen met behoudt van een goede machinebezetting.
  • De noodzaak om de reactiesnelheid en flexibiliteit van uw bedrijf te verhogen.
  • Kortere doorlooptijden én tevens verlaging van de kostprijs.

Steeds meer bedrijven kiezen voor de principes van QRM, Quick Response Manufacturing, om in te spelen op bovenstaande ontwikkelingen. Bij QRM staat het denken in tijd centraal. Om te ontdekken welke bijdrage QRM kan leveren aan het verbeteren van uw concurrentiepositie zet SpartnerS organisatieadvies haar unieke Doorlooptijdspel in. Ervaar tijdens een verkorte simulatie van een halve dag hoe het echt kan werken. We starten met een traditionele ‘jobshop’ opstelling, daarna simuleren we een fabriek met QRM principes met onder andere het werken in cellen en kleinere series. De QRM workshop vindt plaats op donderdag 13 februari van 14:00 tot 21:00 bij SpartnerS in Nuenen. Aanmelden voor deze workshop is mogelijk via ons online aanmeldformulier.