Verrassende uitkomsten mengproeven

‘Overleven insecteneitjes als je ze met voedingsmeel in een industriële menger mengt?’ en ‘Hoe snel kan de Capsule Vacuüm Droger ons product drogen?’ Om dit soort vragen te beantwoorden, hebben wij een goed geoutilleerd testcentrum ingericht. Fabrikanten maken hiervan veelvuldig gebruik om te zien hoe hun product zich in onze machines gedraagt. Voor Lindor zelf is het testcentrum een bron van begrip en ervaring. Het is instrumenteel in het begrijpen van de wens van de klant, het gedrag van hun producten in onze machines en de toepassing van onze technologie op hun proces.

Het doel van het testcentrum is om klanten de gelegenheid te geven de technologie van Lindor met hun eigen producten te testen. Het aanschaffen en installeren van een menger of droger is namelijk geen kleinigheid. “Het is voor de klant fijn om zeker te weten dat onze menger ook echt doet wat zij verwachten”, zegt Lindor process engineer, Herwin Santos.

Steeds ambitieuzer
Jaarlijks worden tussen de dertig en veertig testen met klanten uit de hele wereld uitgevoerd. Denk dan aan klanten uit landen als Nederland, Duitsland, Frankrijk, Italië, De Emiraten en Turkije. Maar ook uit Korea, Japan en Thailand. Dat maakt iedere proef tot een uitdaging. De vereisten van de industrie voor mengnauwkeurigheid, deeltjesgrootte, deeltjesvorm en zuiverheid gaan steeds verder. Dat geldt ook voor de cyclustijd, temperaturen, temperatuurverschillen en het energiegebruik. Enkele jaren geleden moest de mengproef alleen aantonen, dat onze menger twee of meer producten binnen een paar minuten homogeen kan mengen. Tegenwoordig kunnen tientallen andere aspecten belangrijk zijn. Bovendien worden ook de mogelijkheden van onze mengers en drogers steeds uitgebreider. Van oorspronkelijk mengen zonder breuk naar nu met onder meer coaten, inweken, impregneren, direct en indirect verhitten en koelen, contactdrogen, luchtdrogen, vacuümdrogen, vacuüm coaten, stomen en bestralen.

Analyses en rapportage
Nu zijn onze zintuigen niet altijd het meest betrouwbare gereedschap voor het meten van een testresultaat, zoals de homogeniteit of vochtigheid van een product. In het testcentrum hebben wij beschikking over moderne apparatuur om diverse metingen te kunnen uitvoeren. Denk dan bijvoorbeeld aan de productvochtigheid, temperatuur, relatieve luchtvochtigheid, massa en luchtsnelheid. Nu heeft bijna iedere klant zijn eigen wensen, procedures en standaarden, waardoor ze vaak extra meetinstrumenten meenemen of gebruik maken van die van Lindor. Iedere test is een intensieve samenwerking tussen de klant en Lindor, waarbij iedere klant een testrapport ontvangt met de verzamelde data, observaties, foto’s, conclusies en aanbevelingen.

Verrassende uitkomsten
Meer dan eens levert ons testcentrum voor onze klanten verrassende uitkomsten op. “Vorige week deden we een droogproef, waarvan de klant verwachtte dat onze menger twee tot drie uur nodig zou hebben om zijn product te drogen. We hadden zelf al ingeschat dat dit een stuk korter zou zijn en op zo’n moment komt ons testcentrum dan ook echt tot zijn recht. Het product was na drie kwartier al droog en bij een veel lagere droogtemperatuur dan verwacht. De klant was op zijn zachtst gezegd blij verrast. Dat zijn natuurlijk leuke uitkomsten. De energierekening zal voor deze klant dan ook een stuk lager zijn, dan hij eerder had ingeschat” zegt Santos.

Leren en innoveren
Testen is de basis van ons innovatieproces en verdere ontwikkeling onze technologie. Nog belangrijker is dat onze machines goed functioneren en mooie, goede producten maken voor onze klanten. Ons testcentrum richt zich naast testen ook op configureren en presteren: van ontwerp naar klant specifieke toepassing. “Ik kan niet genoeg benadrukken hoeveel wij leren van het doen van mengproeven. Door onze brede ervaring denken we van de meeste producten wel te weten hoe ze reageren in de menger. Dan is het interessant en vooral leerzaam om te zien dat een bepaald product toch weer net andere reacties vertoont dan je verwacht. Specifieke reacties kunnen namelijk wijzen op noodzakelijke aanpassingen voor de uiteindelijke productiemenger”, constateert Santos. “Dat ontdek je dus door het doen van die mengproeven, waarbij zowel de klant als wij gebaat zijn.”

Breed assortiment testmachines
Voor het uitvoeren van testen heeft Lindor een breed assortimentvan machines beschikbaar. Dat kan al vanaf een productvolume van 10 litertot maximaal 1000 liter. Denk dan bijvoorbeeld aanmachines met een dubbele mante. Bovendien zijn er ook testmachines beschikbaar met vloeistofinjectiesystemen en vacuüm. Waar nodig kan Lindor een beroep doen op testmachines uit het assortiment van ons zusterbedrijf, Winkworth. Zij leveren een breed assortiment mengmachines voor het mengen van verschillende producten, van poeders tot pasta’s. Denk dan bijvoorbeeld aan UT-mixers (lintmengers), DC-mixers (dubbelconus mengers) RT mixers (rapid turbulence mengers) en Z-blade mixers (kneders). Het is dus mogelijk om testen met verschillende machines uit te voeren om zo te analyseren welke machine de beste resultaten oplevert voor een gegeven toepassing.

Interesse om zelf te testen?
Aarzel niet om uw vraagstuk aan ons voor te leggen. U bent van harte welkom in ons testcentrum in Dordrecht of bij Winkworth in Basingstoke, op slechts 45 minuten rijden van Heathrow of Southampton Airport. Bel naar +31 (0)78 6550655 of stuur een e-mail naar mixers@lindor.nl.

Bekijk al het nieuws

Onze partners

Alle partners