‘StarClean lijstschrapers werken heel nauwkeurig en zijn minder slijtgevoelig’

Het Amsterdams afvalverwerkingsbedrijf AEB verwerkt jaarlijks 1,4 miljoen ton afval, recyclet restmateriaal en zet vrijgekomen warmte van verbrand restafval om in warmte en elektriciteit voor huishoudens en bedrijven. Een duurzame en schone wijze van energie produceren, die vraagt om een gestroomlijnd productieproces zonder vervuiling en stilstand van transportbanden.

“Droog materiaal is geen probleem, maar organisch natte fractie (ONF) gaat kleven aan een band. TBK Spillage Controle heeft dit probleem opgelost door lijstschrapers met tegendrukrollen tegen de transportband te bevestigen, waardoor de transportband voortaan schoon blijft”, zegt François van den Hoek, installatiebeheerder scheidingsinstallatie bij AEB Amsterdam.

Elke dag lossen gemiddeld 150 vrachtauto’s huishoudelijk afval bij de scheidingsinstallatie van de afvalverwerker. In de scheidingsinstallatie worden machinaal verschillende materialen gesorteerd. Daarbij valt te denken aan harde kunststoffen, folies, papier, karton, drankenkarton, metalen en non-ferrometalen, zoals lood, zink, brons en messing. “De herwonnen stromen zetten we terug in de markt naar de eindverwerkers, die er vervolgens weer andere materialen van maken. Wat overblijft en niet gescheiden kan worden, gaat door naar de verbrandingsinstallaties en dient als brandstof, om met een zo hoog mogelijke rendement energie op te wekken”, aldus Van den Hoek, verantwoordelijk voor de kwaliteit, prestatie en het grote onderhoud van de installatie.

StarClean lijstschrapers
Grove, zware metalen zijn een potentieel risico voor de scheidingsinstallatie en worden er zo snel mogelijk tussenuit gevist. De kans is anders groot, dat ze binnen luttele seconden de transportbanden beschadigen, met alle gevolgen van dien. Niet wenselijke downtime is de reden waarom AEB de samenwerking opzocht met TBK Spillage Control, ruim 65 jaar specialist in het optimaliseren van transportbandinstallaties. Hierdoor kwam niet alleen het onderhoud in kundige handen terecht, maar werd ook het probleem van het aan de transportband klevende ONF verholpen. Alex Budding, accountmanager bij TBK Spillage Control: “Onze StarClean lijstschrapers zetten wij voornamelijk in bij afvalverwerkingsbedrijven. Om de werking in de praktijk te laten zien, heb ik François van den Hoek samen met zijn collega’s uitgenodigd om te gaan kijken bij een ander afvalverwerkingsbedrijf, waar deze bandreinigers reeds in gebruik zijn. Bij AEB bleek uiteindelijk de Heavy Duty (HD)-uitvoering uit de 500 serie de meest optimale oplossing, geheel aangepast naar bandbreedte en inbouwruimte.”

Tegendrukrollen
Volgens Budding één van de vele pluspunten van de StarClean lijstschrapers, want naast maatwerk werken de bandreinigers van TBK Spillage Control ook nog eens met tegendrukrollen. Een techniek die ervoor zorgt, dat de transportband tegen de lijstschraper wordt gedrukt. “Bij normale schrapers slijt het middelste stuk sneller, omdat het meeste materiaal nu eenmaal op het midden van de transportband ligt.

Hierdoor ontstaat een holling in de lijstschraper. De tegendrukrollen van onze StarClean lijstschrapers plaatsen wij als losse componenten tegen de binnenkant van de transportband, waardoor er torsiespanning ontstaat. Dat zorgt er weer voor, dat de losse componenten onafhankelijk van elkaar tegendruk geven, waardoor de transportband naar beneden tegen de lijstschraper wordt gedrukt”, aldus Budding. Een innovatieve techniek, die bovendien voorkomt dat de plakkerige materie (ONF) tegen de schraper blijft plakken. Bij reguliere schrapers wil de materie zich nog wel eens tegen de bandschraper opstapelen, waardoor deze omhoog wordt geduwd en er vervuiling ontstaat, met stilstand tot gevolg.

Minder slijtgevoelig
Voor Van den Hoek staat buiten kijf dat het bandenreinigingssysteem van TBK Spillage Control doet wat het moet doen. Inmiddels is het systeem ruim tweeënhalf jaar in productie zónder dat er ook maar sprake is geweest van enig onderhoud: “De StarClean lijstschrapers werken veel nauwkeuriger dan we gewend waren en zijn, door de combinatie met een tegendrukroller, ook minder slijtgevoelig. We onderhouden de schrapers zelf en dat bestaat uit niet meer dan het schoonhouden van de schraperbladen. Er zijn tot nu toe nog geen rollers of schrapers vervangen, alles draait nog precies hetzelfde sinds de dag dat TBK Spillage Controle ze plaatste.

Volledig ontzorgd
AEB draagt bij aan de Amsterdamse duurzaamheidsambities en die van omliggende gemeenten en bedrijven waar ze mee samenwerkt. Inmiddels telt het bedrijf zo’n 340 medewerkers, die iedere dag opnieuw vanuit het westelijk havengebied van Amsterdam bijdragen aan het op duurzame wijze werken aan een schonere stad. Ambitieus als het afvalverwerkingsbedrijf is, streeft het naar een nog betere kwaliteit van afvalscheiding met als resultaat: een nog hoger rendement. Van den Hoek: “De scheidingsinstallatie is een relatief jong en energieke afdeling binnen het bedrijf. We ontdekken nog steeds, zijn met veel goede dingen bezig en er valt altijd wel wat te verbeteren. In 2017 hebben we deze installatie gebouwd voor het scheiden van huisvuil en inmiddels zijn we bezig met het optimaliseren van de installatie. De kans dat ook TBK Spillage Controle daar weer bij betrokken wordt, is groot. “De samenwerking met TBK is prettig. Het persoonlijk contact met Alex Budding is heel fijn. Hij is regelmatig in onze regio en komt dan even langs, trekt een overal aan en duikt de installatie in. Hij loopt dan alles even na of het nog goed loopt. Wij worden daarin volledig ontzorgd!”

Bekijk al het nieuws

Onze partners

Alle partners