Optimale hygiëne bij schroeftransport door gepatenteerd ‘SpeedClean’ concept

Gepatenteerd innovatief schroevenreinigingssysteem

Van Beek uit Nederland heeft een innovatieve schroevenreinigingsmethode ontworpen en gepatenteerd onder de naam ‘SpeedClean’; een concept dat het reinigen van schroeftransportsystemen drastisch versnelt, verbetert en ergonomisch maakt. De hygiënenormen worden immers voortdurend aangescherpt voor de farmacie, cosmetica en vlees- en voedselverwerkende industrie. Het reinigen van machines heeft in deze sectoren prioriteit om te kunnen voldoen aan alle strenge hygiënische en aseptische eisen. Continu en zorgvuldig streven producenten naar een hogere snelheid in reiniging om kosten en claims te besparen. De ‘SpeedClean’ is eenvoudig, maar revolutionair want in één verticale beweging heft de schroef zich in schoonmaakstand, inclusief lagers en afdichtingen.

Onderscheiden met ‘Innovator’ Award
Fabrikanten reinigen machines doorgaans onder hoge druk of met stoom in combinatie met reinigings- en desinfecteermiddelen. Een veel gebruikte techniek om kosten te besparen in de procesindustrie is ‘cleaning in place’, ook wel CIP genoemd, waarbij machines zich automatisch van binnenuit reinigen. Bij een schroeftransporteur is CIP lastig. Het was vooralsnog zeer arbeidsintensief om een schroeftransporteur te reinigen, aangezien niet alle delen volledig toegankelijk waren. Hierin heeft Van Beek met haar ontwerp verandering gebracht. De SpeedClean is in oktober 2014 officieel geïntroduceerd op de vakbeurs Industrial Processing in Utrecht Nederland en won daar de award ‘Innovator’.

Toepasbaar op schroeftransportsystemen én schroefwarmtewisselaars
Het concept van de SpeedClean is ontworpen door het Research & Development team van Van Beek en is toepasbaar op zowel schroeftransportsystemen als schroefwarmtewisselaars. In één verticale beweging heft de schroef van de SpeedClean zich in schoonmaakstand. Inclusief lagers en afdichtingen.

Trog én schroef volledig toegankelijk voor schoonmaak en inspectie
Het heffen van de schroef gebeurt op een gebruiksvriendelijke en ergonomisch verantwoorde manier. In de schoonmaakstand zijn zowel de trog als de schroef, ieder afzonderlijk, volledig toegankelijk voor schoonmaak en inspectie. Na reiniging en inspectie daalt de schroef weer terug in de oorspronkelijke uitlijning en positionering.

Wilt u de SpeedClean testen? of in werking zien?
Testen met de SpeedClean zijn mogelijk in het testcentrum van Van Beek. Neem voor meer informatie contact op met Van Beek +31 (0)416 375225 of info@van.beek.nl. Op YouTube vindt u een animatie van het SpeedClean systeem www.youtube.com/watch?v=nPdF_G0hoBc.

Bekijk al het nieuws

Onze partners

Alle partners