Omdenken leidt tot uitblinkend resultaat bij Nederlands grootste zuivelbedrijf

In veel projecten van Jongia draait het om het mengen van vloeistoffen, maar in dit geval kreeg Jongia de tegenovergestelde vraag.

Eén van Nederlands grootste zuivelbedrijven zocht naar een procesoplossing om lactose gereed te maken voor verdere verwerking in de farmaceutische industrie. Daarbij was het de bedoeling om de lactose juist te scheiden, in plaats van een samengevoegd product te genereren. De procestechniek die hiervoor gebruikt wordt heet ‘kristallisatie’. Dit is een techniek die Jongia Mixing Technology niet alleen goed beheerst, maar ook heeft geoptimaliseerd, zo blijkt ook uit deze casus.

Dit waren de belangrijke randvoorwaarden in het kristallisatieproces waar Jongia rekening mee diende te houden:

  1. Er moest een groot werkgebied gecreëerd worden om de kristalgroei te optimaliseren.
  2. Het product mocht niet op de bodem terechtkomen, dus niet bezinken.
  3. De kristallen moesten de juiste grootte hebben, met de beste kwaliteit.
  4. De warmteoverdracht diende optimaal afgestemd te zijn op het kristallisatieproces.

Creatie van een groot werkgebied
Omdat een groot werkgebied de kristalgroei optimaliseert, heeft Jongia centraal opgestelde roerwerken met grote bladen geadviseerd. Normaliter bestaat het roerwerk voor kristallisatie in de standaarduitvoering uit een zogenaamd ‘klavertje drie blad’. Jongia heeft echter ‘out of the box’ gedacht en heeft de standaard configuratie aangepast door een van de bladen te veranderen. De reden? Met deze aanpassing heeft men meer invloed op de stroming heeft men meer grip op het proces. De stroming werd dankzij deze aanpassing actiever, waardoor er niet alleen een toename was in de kristalgroei, maar het product ook minder snel naar de bodem zakte.

Een ander element dat Jongia heeft toegevoegd aan de roerwerkopstelling is de zogeheten restroerder. Deze restroerder zit aan de bladen gelast en zorgt ervoor dat er geen delen van het product op de bodem blijven liggen. Hierdoor wordt de gehele tankinhoud tot het laatste moment meegenomen in het Kristallisatieproces.

Validatie door CFD/computersimulatie
Om al vroegtijdig aan te tonen dat de door Jongia voorgestelde aanpassingen ook daadwerkelijk tot een beter resultaat zouden leiden en dat de kristallen het optimale formaat zouden hebben, heeft Jongia gebruik gemaakt van CFD/computersimulatie.

Ook bij de computersimulatie is Jongia net een stapje verder gegaan, door de CFD simulatie door de (dubbelwandige) wand van de tank te projecteren. Dit leverde unieke beelden op. Met de resultaten uit de CFD simulatie werd het kristallisatieproces gevalideerd en werd de warmteoverdracht optimaal afgestemd op het roerproces. Uiteindelijk waren deze resultaten zo overtuigend, dat de opdrachtgever maar liefst 14 roerwerken van Jongia heeft aangekocht. Een uitblinkend resultaat voor zowel de opdrachtgever alsook Jongia.

Meer weten?
Wilt u meer informatie over het kristallisatieproces of de CFD/computersimulatie? Neem dan contact op met Jaap Grijpma, Application Engineer bij Jongia.

Bekijk al het nieuws

Onze partners

Alle partners