Nieuwe Dinnissen Hamex Hamermolen efficiënter dan verwacht

New Hammer Mill performs even better than exected

New Hammer Mill performs even better than exectedDinnissen Process Technology is gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van procestechnieken voor de feed, food, farmacie en chemie. Voor het malen en breken van grondstoffen biedt Dinnissen een uitgebreid assortiment brekers, hamermolens, walsenmolens en messenmolens. Anderhalf jaar geleden bracht Dinnissen haar nieuwe Hamex Hamermolen op de markt die zich onderscheidt met een extra groot zeefoppervlak, extra grote breekplaten en een automatische zeefwisselaar.

Met haar innovatie streeft Dinnissen een hogere maalcapaciteit, minder stilstand tijd en meer flexibiliteit na. Dinnissen liet de prestaties van haar nieuwe hamermolen een jaar lang meten. In die tijd werden 25.000 charges bij klanten geanalyseerd. Uit het onderzoek blijkt dat de nieuwe hamermolen van Dinnissen beter presteert dan verwacht. De nieuwe Hamex Hamermolen blijkt extreem bedrijfszeker, levert een 20% hogere capaciteit en een uiterst homogeen eindresultaat met minder verspilling.

Innovaties in zeefplaten, breekplaten en hamers verhogen capaciteit met 20%
De nieuwe hamermolen van Dinnissen is uitgerust met een heel nieuwe manier waarop de zeefplaten in de maalkamer zijn geconstrueerd. Daardoor is het zeefoppervlakte vergroot en wordt de zeefcapaciteit automatisch vergroot. Datzelfde geldt voor de breekplaten in de hamermolen. Ook deze zijn door een slimme constructie vergroot. Ook daardoor wordt de capaciteit van de hamermolen verhoogd. Door de speciale manier waarop de hamers in de hamermolen zijn gemonteerd, is het contact-oppervlakte tussen de hamers en de maalrotor vergroot. Ook deze vernieuwing zorgt voor een hoger productievermogen. Uit het onderzoek dat Dinnissen liet uitvoeren, blijkt dat de nieuwe hamermolen een 20% hogere productiecapaciteit levert bij een gelijk gebleven vermogen van de Hamex Hamermolen. Dat is buiten verwachting hoog.
 
Nul storingen gunstig voor stilstand tijd
De nieuwe Hamermolen van Dinnissen is extra robuust uitgevoerd en kent een snelheid van maximaal 1800 toeren per minuut. Daarmee maakt Dinnissen de installatie veel minder gevoelig voor trillingen en storingen. Het onderzoek bij klanten laat zien dat de nieuwe Hamex Hamermolen inderdaad veel minder trillingen en geluid veroorzaakt. Dat is niet alleen prettig voor de operator, het heeft ook een gunstig effect op de slijtage en het onderhoud aan de maalinstallatie. Na een jaar liet de nieuwe Hamex Hamermolen, geen enkele storing zien. Ook dit resultaat is boven verwachting. Het onderzoek toont aan dat de nieuwe hamermolen van Dinnissen extreem bedrijfszeker is en veel minder onderhoud vergt.

Onderhoud aanzienlijk lager doordat zeven en hamers veel langer meegaan
Bij de nieuwe hamermolen verbeterde Dinnissen de toevoer van de grondstoffen door een met geïntegreerde stenenvanger en magneten. Deze innovatie voorkomt het beschadigen van de zeven door ijzerdeeltjes of harde voorwerpen. Deze vernieuwing blijkt zeer effectief. Na een jaar raakten de zeven niet één maal beschadigd en bleek de levensduur van de zeven verlengd met 200%. Ook de nieuwe constructie van de hamers heeft een gunstige invloed op de slijtage van de hamers. Het onderzoek laat zien dat de hamers drie maal langer meegaan. In de nieuwe Hamex Hamermolen werd de zeefkamerhouder bovendien uitgerust met een extra brede en automatisch te openen zeefbekken. Door de toevoeging van deze faciliteit, is er meer ruimte voor onderhoud en het vervangen van zeven. De installatie staat daardoor veel minder vaak en veel minder lang stil. Dit resultaat komt bovenop het resultaat van de automatische zeefwisselaar die het verwijderen en opbergen van de zeefset binnen 40 seconden uitvoert.

Minder verspilling en aanzienlijk beter en homogener eindresultaat
Dinnissen liet ook onderzoek doen naar de kwaliteit en homogeniteit van de vermalen producten. Daaruit bleek dat de nieuwe Hamex Hamermolen niet alleen een homogener eindproduct oplevert per batch maar dat ook de homogeniteit van de producten in de loop van de tijd veel consistenter is. Doordat Dinnissen de hamers op een innovatieve manier in de maalrotor construeert, is er minder slijtage en meer homogeniteit in de vermaalde producten. Datzelfde geldt voor de levensduur van de zeefplaten. Dinnissen verbeterde tenslotte nog de constructie van de zeefhouder die het doorlekken van producten naar andere delen in het productieproces voorkomt. Samen met het voorkomen van beschadigingen aan de zeefplaten, wordt verspilling voorkomen.

Meer informatie
Meer informatie over de nieuwe hamermolen van Dinnissen vindt u op www.dinnissen.nl.

Bekijk al het nieuws

Onze partners

Alle partners