NIEUW: XCO als alternatief voor roestvrij staal

5801 17

5801 17Veilig voedsel produceren zonder risico van afbrokkelende verf

Producenten in de drank- en levensmiddelenindustrie zijn alert op alles wat een veilige en hygiënische productie kan verstoren. Een terugroepactie moeten organiseren, omdat er iets mis zou zijn met de kwaliteit van een product, is een nachtmerrie. Vraag dat maar aan de producenten van bijvoorbeeld de verse pastasaus, spekblokjes of de kip-rode pesto-salade.

Onder andere de producenten en verwerkers van vlees, brood, zuivel- en diepvriesproducten willen en moeten dus heel schoon produceren, zodat de voedingsmiddelen veilig zijn.

Waar loert nu het gevaar?
Bijvoorbeeld bij de verf die loslaat en de daaruit voortvloeiende mogelijke roestvorming van aandrijvingen. Om de vereiste hygiënestandaards te halen, moet in fabrieken immers dagelijks of zelfs meermaals per dag worden schoongemaakt, vaak met de hogedrukspuit. Hiervoor gebruikt men agressieve schoonmaakmiddelen en ontsmettingsmiddelen met verschillende pH-niveaus (tussen pH2 en pH12) .

Standaardcoatings zijn op den duur niet tegen dergelijke belastingen bestand. Vooral bij de verbindingen tussen behuizingsonderdelen en bouten, kunnen vocht en chemicaliën doordringen. Het basismateriaal – grijs gietijzer of aluminium – kan vervolgens gaan corroderen wat de beschermlaag ondermijnt, met als resultaat bladderende verf, waarvan deeltjes in het voedsel terecht kunnen komen.

Als het om de aandrijvingen gaat die het productieproces letterlijk in beweging moeten houden, heeft fabrikant SEW-EURODRIVE nu een antwoord op het gevaar van loslatende verf- en roestdeeltjes: het XCO drive package. Met dit XCO-pakket wordt het risico op loskomende verf geëlimineerd, perfect voor gevoelige en hygiënische omstandigheden.

Wat is het XCO drive package?
XCO staat voor eXtreme Corrosion Option. Het aandrijfpakket XCO is beschikbaar als optie voor de aseptische DAS..-motoren van SEW-Eurodrive. Het bestaat uit een tandwielkast, samengebouwd met een aseptische motor van de serie DAS, die voorzien zijn van een innovatieve tin-nikkel-oppervlaktelaag.

Deze oppervlakbescherming heeft uit een tweelagenstructuur. De eerste laag is een slijtage- en roestbestendige chemische nikkelcoating. Daarop wordt een tin-nikkel-legering aangebracht. Deze coating versterkt de al uitstekende anti-corrosie-eigenschappen van de grondlaag en heeft de attractieve uitstraling van galvanisch roestvast staal.

Dankzij de hardheid van ca. 645 HV (“hardheid volgens Vickers”) is het oppervlak krasbestendig en is het onmogelijk dat verf afbladdert en deeltjes – die sowieso uiterst moeilijk detecteerbaar zijn – in levensmiddelen terechtkomen. Aandrijvingen die zijn voorzien van het XCO-pakket zijn dus uitstekend bestand tegen corrosie en agressieve reinigingsmiddelen, zowel zuren als alkalische. Ze zijn tevens goedgekeurd voor contact met voedingsmiddelen (volgens 1935/2004/EC, LFGB/2005). Dit maakt ze tot een goed alternatief voor de klassieke rvs-aandrijvingen, die duur zijn om te maken en iets slechtere thermische eigenschappen hebben.

Kenmerken aseptische DAS-motoren met XCO drive package
De behuizingen van motor én reductor zijn voorzien van een permanente oppervlaktebescherming met een dikte van ca. 50 µm, aangebracht op grijs ruwstaal en aluminium.


Daarnaast zijn het typeplaatje, de ontluchtings- en verbindingsschroeven, de geïntegreerde IS-stekerverbindingen, het drukcompensatiemembraan op de motorklemmenkast van roestvrij staal gemaakt. Het geheel heeft een beschermingsgraad van IP66.


Optioneel kunnen de uitgaande as, de beschermkap (voor de B-zijde van het aseinde) en de reactiearm in rvs worden uitgevoerd en kunnen NSF-H1-gecertificeerde of biologisch afbreekbare smeermiddelen en oliekeerringen van fluorrubber (FKM) – op de uitgaande as – worden gebruikt. Ook beschermingsgraad IP69K is een optie.

DAS-motoren hebben een glad oppervlak, waardoor de ophoping van stof en vuil wordt voorkomen. Dit in tegenstelling tot standaardmotoren die koelribben hebben en gemakkelijker stof en vuil vasthouden.

Daarnaast zijn DAS-motoren convectie-gekoeld, terwijl standaardmotoren een ventilator hebben. Door de afwezigheid van een ventilator veroorzaken de DAS-motoren geen luchtturbulentie en verspreiden dus geen kiemen of bacteriën.

Vanwege het gladde oppervlak en de roestwerende maatregelen kunnen agressieve schoonmaakmiddelen en ontsmettingsmiddelen veilig worden gebruikt bij het schoonmaken van de aandrijvingen.

Beschikbaarheid
Het XCO drive package is beschikbaar voor de aseptische motoren van SEW-EURODRIVE van het type DAS (80K4 t.m. 100L4 met vermogens van 0,25 kW t.m. 1,5 kW bij nominaal bedrijf S1) en voor de rechte reductoren, type R.37 t.m. 57, en de wormwielreductoren, type S.37 t.m. 57.

Inzetbaar in gevoelige industrieën
De aandrijvingen met het XCO drive package zijn een goed alternatief voor de klassieke rvs aandrijvingen en geschikt om te draaien in de kritieke productieruimten van de drank- en levensmiddelenindustrie, de cosmetica- en de farmaceutische industrie, kortom in ruimten die absoluut schoon moeten zijn.

SEW-Eurodrive heeft haar XCO drive package geïntroduceerd op de Drinktec 2017 beurs in München, nadat zij het pakket intensief met succes had getest met Ecolab P3-topax 19 (alkalisch, pH12,4-12,6) en Ecolab P3-topax 56 (basisch, pH1,8-2,2). Er werden geen beschadigingen van de oppervlakte, geen corrosie en geen veranderingen van de beschermlaag gevonden. Andere interne testen en veldtesten in installaties van klanten verliepen eveneens probleemloos. Het bedrijf vraagt wel om ruggenspraak in geval van extreem zouthoudende omgevingen, omdat tests met zoutoplossingen nog geen 100% uitsluitsel gaven.

Bekijk al het nieuws

Onze partners

Alle partners