Lipton gebruikt al meer dan 10 jaar Lindor mengers

lindor unilever lipton

lindor unilever lipton’s Werelds grootste en bekendste theemerk, Lipton Tea, gebruikt al meer dan tien jaar Lindor mengers. Lipton gebruikt deze mengers wereldwijd in verschillende theefabrieken en R&D centra. De Lindor machines mengen de kwetsbare theeblaadjes zonder kracht maar wel in korte tijd. Binnen zo’n drie minuten zijn de verschillende theesoorten en mogelijke andere ingrediënten tot een homogene melange gemengd en is de thee klaar voor verpakking. Veel Lindor mengers worden uitgerust met vloeistofinjectie waarmee de thee gearomatiseerd kan worden.

Het mengen van thee
Thee uit verschillende landen en van verschillende plantages worden in theefabrieken over de gehele wereld gemengd en verpakt voor distributie naar winkels en spermarkten.

De mengers bevinden zich aan het begin van het productieproces, direct nadat de thee van de plantage is gekomen, uit de zak is gestort, gecontroleerd en gezeefd is en gereed zijn voor de batch. De verschillende theesoorten en mogelijke andere ingrediënten, zoals specerijen, gedroogd fruit en bloemblaadjes, worden in de menger gestort en gemengd. Binnen korte tijd wordt een homogene melange verkregen zonder de integriteit van de oorspronkelijke ingrediënten aan te tasten. Thee bladeren kunnen hele verschillende karakteristieken hebben: van kleine blaadjes tot lange bladeren van 2 tot 3 cm lang, net als een soort broze naalden.

Na het mengen wordt de thee verpakt in theezakjes of als losse thee in pakjes of doosjes voor gebruik door de consument.

Lindor en Lipton
Bastiaan Soeteman, directeur van Lindor in Dordrecht, is trots op de jarenlange relatie met Lipton: “Wij leverden in 2003 onze eerste menger voor het mengen van thee aan de Lipton fabriek in Brussel. Sindsdien hebben wij meerdere mengers mogen ontwerpen voor Lipton fabrieken en R&D centra wereldwijd. De laatste menger, een L4000 (type aanduiding geeft het netto mengvolume van 4.000 liter aan) is in juli 2014 met in Indonesië geïnstalleerd. Vanwege de strakke planning en de geringe tijd die er was voor installatie is deze menger zelfs met luchtvracht naar Jakarta vervoerd!”

Lipton heeft twee belangrijke redenen om voor de mengers van Lindor te kiezen. Ten eerste leveren deze mengers een constante homogene melange, ten tweede raakt de thee niet beschadigd tijdens het mengen door de Lindor’s unieke ‘gentle touch’ techniek.

De global technology manager van Lipton legt uit: “Een goede menging van de verschillende componenten is voor ons van cruciaal belang om de consument iedere keer dezelfde beleving van het product te geven, qua smaak en kleur van de thee. Ook mag de thee niet worden beschadigd, iets wat met de Lindor mixers tot een minimum wordt beperkt.”

Lipton heeft goede redenen om voor Lindor te blijven kiezen, zo legt hij verder uit: “Mede door de uitermate goede samenwerking en de flexibiliteit in levertijden en installatietijd bevalt ons uitstekend. De mensen van Lindor weten precies wat wij willen en nodig hebben. Het project in Indonesië is daar een goed voorbeeld van. Daar was maar een uitermate korte tijd beschikbaar voor de installatie. Bij vertraging zouden onze voorraden te laag kunnen worden en dan zouden leveringsproblemen naar de markt kunnen ontstaan. Samen met ons lokale team in Indonesië heeft het team van Lindor deze uitdaging met positief resultaat volbracht.”

Lindor mengers voor thee

De mixers van Lindor met ‘gentle touch’ kunnen een breed assortiment van verschillende theesoorten en andere ingrediënten tot een homogene melange mengen. De verschijningsvorm van deze diverse theesoorten varieert van zeer korte en droge tot zeer lange, op dennennaalden lijkende, bladeren.

De menger heeft een roterende mengtrommel met drie of zes vaste schoepen. De geometrie van deze schoepen én hun plaats in de trommel zorgen ervoor dat, na het openen van de pneumatisch gestuurde uitlaatklep, de trommel volledig leegstroomt (typisch > 99,9%).

De menger per keer 500, 1000, 2000 … 4000 liter of meer thee mengen. Dit is bij een stortgewicht van 300 g/dm3 150, 300, 600 … 1200 kg. De grootste theemenger ooit geleverd door Lindor heeft een batchvolume van 12 m3. Met een stortgewicht van ca. 0,3 kg/dm3 zijn dit aardig wat theezakjes: namelijk zo’n 1,8 miljoen theezakjes per batch ofwel per batch iedereen in Amsterdam 2 kopjes thee!

Er zijn ook Lindor mengers voor kleinere batches. De batchgrootte voor R&D-toepassingen zijn 10, 70 en 200 liter. De meeste mixers zijn uitgerust met vloeibare injectie voor het aromatiseren van thee. Ook kunnen droge smaakstoffen in de thee worden gemengd. Soms wordt zwel droog als vloeibaar gearomatiseerd voor zowel een intensere smaak en een lekkere geur.

De Lindor machines voldoen aan alle hygiëne- en veiligheidseisen die de voedingsmiddelenindustrie aan machines stelt, zoals CE, FDA, DIN.

Drie grote inspectieluiken vergemakkelijken het reinigen en het onderhoud. De metalen delen van de menger, die met het product in aanraking komen, zijn vervaardigd uit roestvast staal. De nieuwste mixers zijn tevens uitgerust met een uitrijdbare inlaat en uitlaat (QSR) voor snelle en eenvoudige inspectie en reiniging en voor het verwisselen van seals bij bijvoorbeeld het voorkomen van versleping van allergenen. Een aantal mixers is ook uitgerust met een volledig CIP (Cleaning In Place) systeem, al dan niet met of zonder drooginstallatie.

Over Lipton Tea
Lipton is opgericht door sir Thomas Lipton (1848 – 1931). Zijn visie was om goede kwaliteit thee bereikbaar te maken voor grote groepen consumenten. Tot die tijd was thee een luxe product eigenlijk alleen beschikbaar voor het gegoede deel van de samenleving. In 1890 is hij naar Ceylon (nu Sri Lanka) gegaan om land te kopen en zijn eigen plantages te beginnen. Hij heeft de toen traditionele manier van werken efficiënter gemaakt. Ook heeft hij in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zijn eigen winkels geopend. Zijn efficiënte supply chain, zijn lagere prijzen en goede kwaliteit leidden tot het sterkste thee merk in de wereld. Dankzij Lipton is thee een gewone drank voor iedereen geworden. Lipton is onderdeel van Unilever.

Bekijk al het nieuws

Onze partners

Alle partners