Lindor levert menger-droger voor duurzame proeffabriek Royal Cosun

cosun menger droger 1 klein

cosun menger droger 1 kleinHet  agro-industrieel concern ‘Royal Cosun’ werkt op dit moment hard aan de bouw van een duurzame proeffabriek voor het optimaal benutten van restproducten. Het kennis- en expertisecentrum van Cosun, Cosun Food Technology Centre (CFTC), benaderde Lindor specifiek voor het mengen en drogen van restproducten na het kristallisatieproces. Het mengen en met name het drogen van de restproducten moet zeer gecontroleerd en zonder bijeffecten worden verwezenlijkt.

Het proces van bioraffinage
Cosun wil alle stoffen uit de door hun gebruikte gewassen kunnen benutten.  Het gewas wordt in de proeffabriek in etappes volledig ontleed en omgezet in waardevolle en nuttige nieuwe producten. Praktisch alle stoffen uit de celwanden worden gebruikt voor de productie van chemicaliën, eiwitten en mineralen. Deze kunnen daarna als grondstof dienen voor de voedingsmiddelenindustrie, veevoedersector en chemie. Wat resteert aan biomassa wordt gebruikt voor het opwekken van ‘groene’ energie.

Het doel van Cosun is de suikerbiet optimaal benutten in zowel economisch als ecologisch opzicht. Daarom investeert Cosun in het opbouwen van kennis en ervaring in het vinden van waardevolle toepassingen en het verder ontwikkelen van het proces van bioraffinage.

Gecontroleerd mengen en drogen zonder bijeffecten
Uit het tot siroop verwerkte restproduct worden pure kristallen gegenereerd. Voor het drogen van deze kristallen gebruikt Cosun een Lindor menger-droger van het type L70.
Het unieke werkingsprincipe van de mengers van Lindor, waarbij de gehele trommel roteert zonder apart bewegende delen in het product, is uitermate geschikt voor dit proces.

Doordat er geen frictie optreedt, is er geen risico op breuk van de kristallen en daardoor ook geen stofvorming en geen inbreng van wrijvingswarmte. Omdat de trommel met inhoud draait en dus alle productdeeltjes continu in beweging zijn, worden de deeltjes gelijkmatig en gecontroleerd aan de drooglucht blootgesteld. Het mengen en met name het drogen kan dus zeer gecontroleerd en zonder bijeffecten worden toegepast. “Bovendien”, zo zegt de heer Martin Jaspers van het Cosun Food Technology Centre, “heeft Lindor een breed scala aan verschillende grootten mengers, waaronder de speciaal voor proeven ontwikkelde typen zoals de door ons bestelde L70”.

Royal Cosun
Royal Cosun is een agro-industrieel concern en is stevig geworteld in de primaire sector. De bedrijven die tot Cosun behoren zijn Suiker Unie, Aviko, Sensus, SVZ en Duynie. Deze bedrijven maken ingrediënten en producten voor voeding die hun weg vinden naar de levensmiddelenindustrie, foodservice en retail.

Cosun is een coöperatie met ongeveer 10.000 leden/aandeelhouders, ruim 4.000 medewerkers en boekt een jaaromzet van circa € 1,8 miljard.

Meer informatie: www.lindor.nl

Bekijk al het nieuws

Onze partners

Alle partners