Lindor combineert 4 processen in 1 machine

20190205 4 processen 1 machine 2 l

4 processen in 1 machine: Lindor machine mengt, coat en roostert gedroogd fruit. Lindormenger karamelliseert zuidvruchten. Toen Lindor contact legde met een Duitse handelaar en verwerker van exotisch fruit kon niemand vermoeden dat dit zou resulteren in een unieke menger die vier processen in één menger combineert. De machine die Lindor leverde mengt, coat, droogt én roostert op een oppervlakte van slechts 4 bij 4 meter.

 

De afnemer is een vooruitstrevend bedrijf met een divers aanbod van biologisch Fair Trade exotisch fruit. “Het bedrijf bleek behoefte te hebben aan een efficiëntere manier om haar gezoete vruchtflakes te maken”, zegt salesmanager Duitsland bij Lindor Michael Kaiser. “De gekaramelliseerde flakes bleken een populair product maar het karamelliseren was een zeer arbeidsintensief en tijdrovend proces.”

Van menger naar veelzijdige procesmachine
“In de tientallen jaren dat we mengers produceren hebben we gemerkt dat onze mengers een mooi platform zijn om meer te doen dan alleen mengen. Vrij snel kwam er een klant met de vraag of we tijdens het mengproces ook vloeistof op het product konden sproeien. Weer later vroeg een andere klant of we de inhoud konden drogen”, legt Kaiser uit. “Wat begon als een menger is zo uitgekristalliseerd tot een veelzijdige procesmachine.”

Suikercoating aanbrengen
Met deze ervaring kon Lindor voor deze nieuwe klant een menger maken die de grotere en kleinere flakes in korte tijd mengt. Een speciale sproeier bij de inlaat spuit vervolgens een suikeroplossing over de flakes. Omdat de menger ondertussen gewoon doordraait worden de flakes van alle kanten bespoten, zodat deze uiteindelijk allemaal mooi gecoat zijn.

Roosteren
Via de uitlaat wordt na het aanbrengen van de coating warme lucht naar binnen geblazen. Deze lucht gaat tegen de stroom van het product in waardoor de warmteoverdracht maximaal is. Het vocht dat bij het drogen vrijkomt, ontsnapt via de ontluchtingsaansluiting aan de inlaatzijde. Als het vocht verdreven is, wordt de luchttemperatuur opgevoerd en worden de flakes geroosterd met als eindresultaat het gewenste goudbruine karamellaagje.

Turnkey machine
Meestal maken de mengers van Lindor deel uit van een proceslijn, maar in dit geval omvat deze ene machine het gehele proces. Operators legen zakken flakes in de menger. Die draait vervolgens zijn programma af en na een uur stromen er prachtige gekaramelliseerde flakes uit.

“Vroeger had je hiervoor niet alleen een menger, maar ook een lopende band met sproeitunnel en daarna nog een oven nodig om dit te bereiken. Nu bespaart de klant dus een hoop geld, ruimte, tijd én heeft hij ook nog eens een beter eindresultaat”, zegt Kaiser. “Daarbij komt dat je diverse transities elimineert en dus eventuele negatieve effecten zoals productverlies, verontreiniging en extra handeling voorkomt.”

Simpel en efficiënt
Het uiteindelijke proces is simpel en efficiënt. “Daar zijn we in de loop der jaren sterk in geworden. Met de klant meedenken om op een eenvoudige en logische manier tot de beste oplossing te komen”, zegt Kaiser. Daarvoor is kennis van zaken en een goede samenwerking met de klant nodig. “We hebben met een kleinere labmenger tal van experimenten uitgevoerd om tot het ideale product te komen. Er is ontzettend veel finetuning nodig.”

Oneindig veel instelmogelijkheden
Kaiser geeft enkele voorbeelden van de procesparameters: “Hoe snel moet de menger draaien tijdens het homogeniseren? En tijdens het coaten? Of tijdens het drogen en roosteren? En hoe lang rooster je? Je wilt geen kleverige flakes maar ook geen verbrande. Hoe snel moet het suikerwater worden opgespoten? En welke sproeier gebruik je? Met welke snelheid voer je de warme lucht door de trommel? Je wil niet dat het product wordt weggeblazen.” Deze tientallen parameters zijn zorgvuldig afgestemd. De klant is verschillende keren bij Lindor geweest om samen op laboratoriumschaal te experimenteren. De resultaten van de labmixers zijn opschaalbaar naar de grotere mengers. “De interactie met de klant is heel belangrijk. Die heeft hun product- en proceskennis en wij de expertise van onze machines en de bijbehorende processen. Samen kom je zo tot een optimale oplossing”, zegt Kaiser.

Ook na uren draaien blijven flakes heel
Het spannendste bij dit project was volgens Kaiser de gevoeligheid van de flakes en de tijd die nodig is om ze goed te roosteren. “Een batch zit meer dan een uur in de trommel. Je wilt natuurlijk niet dat het er als poeder uit komt. Bij de tests bleek meteen dat de flakes er, ook na heel lang draaien, allemaal heel uitkwamen. Dat toont maar weer aan hoe gentle onze menger is.”

Meer mogelijkheden
Dankzij de menger gaan de efficiëntie, capaciteit en kwaliteit van het productieproces van deze speciale producten sterk omhoog.

Wilt u ook een eenvoudiger proces?
Vraagt u zich af of we uw proces ook stukken eenvoudiger en efficiënter kunnen maken? Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te verkennen.

Bekijk al het nieuws

Onze partners

Alle partners