Jongia Mixing Technology experimenteert met slimme sensorballetjes!

‘De Smarbles roeren zich’, schrijft Antea Group over de veelbelovende ontwikkeling van het kleine, slimme sensorballetje dat ‘Smarble’ wordt genoemd. De laatste tijd volgen de ontwikkelingen elkaar namelijk in rap tempo op en werd de Smarble voor het eerst in de praktijk getest, en wel bij Jongia Mixing Technology in Leeuwarden!

OVER DE SMARBLE
De Smarble is in staat om plekken die moeilijk toegankelijk zijn te verkennen en is daarmee uitermate geschikt voor gebruik in leidingen, tanks en riolering. Het balletje voert allerlei metingen uit, van temperatuur en snelheid tot obstakels en chemische samenstelling. Die data wordt verwerkt en is van grote waarde bij, om een voorbeeld te noemen, het uitvoeren van procesoptimalisaties. Wanneer een roerwerk in de tank is geplaatst en het productieproces draait op volle toeren, dan is het doorgaans vrij lastig om procesresultaten te meten. De Smarble brengt hier in de toekomst verandering in.

ROEREN LUISTERT NAUW
Antea noemt als voorbeeld het kloppen van slagroom. Te kort roeren levert geen slagroom op, te lang roeren zorgt ervoor dat je boter krijgt. In het artikel van Antea legt directeur van Jongia Johan Postma uit:

‘Het is de kunst om het optimum te vinden. Met een roerwerk kun je hierin veel verschil maken. Door de stand van de propellers, of met de snelheid of de intensiteit van roeren. Zeker op grote schaal is elke procent die je verbetert, pure winst. Maar de markt waarin we werken is traditioneel. Het mengen van vloeistoffen gebeurt vaak nog op basis van ervaring, waarneming of lineaire opschalingen. Maar wie zegt dat dit de beste manier is? Wij denken dat het roeren in veel gevallen slimmer en efficiënter kan. Alleen moet je dit wel kunnen aantonen.’

En dat is precies waarmee Antea Group en Jongia recent zijn gestart: het testen van de Smarble tijdens het productieproces om daarmee aan te kunnen tonen hoe het proces nóg beter en efficiënter kan. (Lees ook: de kickoff van het project Liquidz)

DE SMARBLE NAAR DE DUTCH DESIGN WEEK
Na een eerste verkenningstocht bij Jongia, wordt de Smarble komende week geïntroduceerd tijdens de Dutch Design Week. De eerste stappen richting een grote opmars, want de Smarble is wat ons betreft absoluut een uitvinding die de markt zal veranderen!

MEER WETEN?
Hou de website www.jongia.nl en onze Facebook en LinkedIn pagina goed in de gaten.

Bekijk al het nieuws

Onze partners

Alle partners