Jongia investeert in kennis cup roerder

20123031501020 MIXER ASSEMBLY 3.jpg

20123031501020 MIXER ASSEMBLY 3.jpgIn eigen laboratorium investeert Jongia al tientallen jaren in onderzoek naar vele typen roerelementen. Zo is er ook uitgebreid onderzoek gedaan naar de zgn cupmixer, een roerelement dat steeds vaker voor bepaalde toepassingen in de zuivel en chemie wordt ingezet.

Onderzoek
Jongia kent een lange historie als leverancier van Mixing Solutions en heeft veel kennis en ervaring opgebouwd over de meest uiteenlopende processen bij haar klanten. In opdracht van en in samenwerking met een aantal klanten is Jongia een uitgebreid onderzoek gestart naar de eigenschappen van dit type roerelement. De focus van dat onderzoek was gericht op de volgende punten:

  •  Proceseigenschappen
  • Toepassingen
  • Mechanische eigenschappen
  • Reinigbaarheid


Proceseigenschappen

Stromingsbeeld in de tank                                                                          
Een cup element geeft met name radiale stuwing. Dit zorgt voor een stroming richting tankwand die naar onder en boven afbuigt. Door de vorm van het cup element is er slechts in geringe mate een stuwende “straal” naar boven. 

Toepassingen

Dankzij de lage tipsnelheid is het element zeer geschikt om bij “shear stress” gevoelige
producten in te zetten. De radiale stuwstraal zorgt voor een goede tankwand verversing
hetgeen van groot belang is voor een goede warmteoverdracht.

Tevens is het element bij uitstek geschikt om vloeistoffen en schuim in de vloeistof te mengen. Hierbij is wel belangrijk dat het element dicht onder de oppervlakte draait. Bij een goede afstelling van het toerental is de intrek van lucht in het product minimaal. Het element geeft de beste werking bij laag­ viskeuze vloeistoffen.

 

 

 

 

Positionering

Een belangrijk punt is de positionering van de roerder. Bij excentrische plaatsing op een tank zonder keerschotten is de benodigde ingebrachte energie 20% lager dan bij een centrale opstelling waardoor een aanzienlijke energiebesparing bereikt kan worden. Overigens kan het procestechnisch nodig zijn om voor de centrale opstelling te kiezen.

 

Mechanische eigenschappen

Het roerelement kan uit 2 of 3 bladen zijn opgebouwd. Doordat de “Cups”
vrij ver van de as zitten, is een robuuste constructie van de
aandrijving essentieel. Vaak wordt er daarom een extra dikke as toegepast.
Daarnaast is uitbalanceren van het roerelement van groot belang.
Een ander belangrijk punt bij de configuratie van de roerder is het gebruiken van
een extra fysieke scheiding tussen de tank en de vertragingskast (zie afbeelding 2.)

 

 

 

Reinigbaarheid

Vooral bij toepassingen in de voedingsmiddelenindustrie is sanitairiteit steeds meer een issue. n samenwerking met de gerenommeerde specialist Burggraaf & Partners heeft Jongia daarom het initiatief genomen voor uitgebreide testen gedaan naar de reinigbaarheid van dit element.

Er is op locatie bij Jongia uitvoerig bekeken of dit type element goed te reinigen is. De conclusie luidt dat een goede reiniging bereikt kan worden middels een sproeibol ter hoogte van het element. 

Jongia Mixing Technology

Jongia is sinds 1937 leverancier van mixers en mengers. De marktsegmenten waarin Jongia opereert zijn: Food, Chemie,Petrochemie, Pharma, Renewable Energy en (Waste) Water Treatment. In deze segmenten heeft Jongia in meer dan 75 jaar in           
Nederland , België, Duitsland een naam opgebouwd die staat.
Door de globalisering van de afgelopen decennia is export binnen en buiten Europa steeds belangrijker geworden. Het hoge kennisniveau binnen Jongia en een uitstekend kwaliteitsniveau vormen de basis van de wereldwijde vraag naar producten uit Leeuwarden. De export wordt lokaal ondersteund met een uitgebreid agentennetwerk en in de VS door een dochteronderneming in 100% eigendom. Daarnaast beschikt Jongia, als onderdeel van de Stibbe Management Group of Companies, over een netwerk van bedrijven op alle continenten.

 

Voor meer informatie ga naar www.jongia.com en www.stibbemanagement.nl

Bekijk al het nieuws

Onze partners

Alle partners