Exotische Dino® voor A&MCC op Curaçao

Exotische dino curacao 01 web

Exotische dino curacao 01 webArgos & Mijnmaatschappij Cement Company (A&MCC) in Willemstad op Curaçao, zocht wereldwijd naar een mobiele installatie voor het verladen van hoogovencement vanuit big bags naar bulkwagens. Na een gedegen selectie bleek de cement Dino® van Van Beek de beste configuratie te hebben. Al was deze iets hoger in aanschafprijs, “De snelle terugverdientijd van de Dino® en goede zorg door Van Beek gaf voor ons uiteindelijk de doorslag” aldus Maarten van de Laar, Manager TD bij A&MCC.

Het verladingsproces
De Dino® wordt door A&MCC ingezet voor het transport van hoogovencement vanuit big bags naar bulkwagens. Dit cement is afkomstig uit Europa en door vrachtschepen naar de centrale haven op Curaçao verscheept. Vanuit de centrale haven worden de big bags naar het cement overslag station aan de Fuikbaai gereden. Bulkwagens van Betonindustrie Brievengat (de grootste lokale bouwblokken-, bestrating- en betonleverancier) voorzien de verschillende eigen beton- en blokkencentrales op het eiland van cement. In een bulkwagen wordt het cement met lucht onder druk gebracht en vervolgens, alsof het een vloeistof is, in de silo’s gepompt.


Maarten van de Laar, Manager Technische Dienst bij A&MCC en Betonindustrie Brievengat, vertelt: “We waren op zoek naar een betrouwbare en gebruiksvriendelijke big bag cementinstallatie, want onze toenmalige installatie was sterk verouderd en gaf continu problemen. Een mobiele plant leek ons dé oplossing. Via internet waren we eerst in Amerika beland. Maar gezien onze ervaring met Europese machines en met het oog op eventuele nazorg wilden we verder kijken. Dus zochten we verder op het internet en via het zoekwoord ‘bulkwagen’ ontdekten wij Van Beek in Nederland. Daarop volgde één telefoontje naar Van Beek en we zaten op de goede weg. We kregen tijdens ons gesprek met Roel Kneepkens direct een goed gevoel over de cement Dino® van Van Beek. Met name de verschillen met het Amerikaanse model, dat we eerder hadden gevonden en de opties van deze Dino® bulkwagenvuller werden door Roel goed uitgelegd. Na een gedegen selectie bleek de Dino® de beste configuratie te hebben en voor ons de beste oplossing te zijn. De Dino®  is dan wel iets duurder in aanschaf, maar de snelle terugverdientijd van deze Dino® en goede nazorg door Van Beek gaf voor ons uiteindelijk de doorslag.”

Technische specificaties
De Dino® bulkwagenvuller voor cement heeft een capaciteit van 40m3/uur en is vervaardigd uit staal met een gecoat casco. De stortbak is voorzien van big bag snijmessen, waarbij ‘fluidising pads’ bij de inloop de cementstroom bevorderen. Het zeefdek op de stortbak zorgt ervoor dat grove en/of andere materialen, die niet in het cement horen, uit de cementstroom gefilterd worden. Een beladingsbalg met stoffilterunit aan de uitloopzijde zorgt voor een stofvrije verlading. De Dino® bulkwagenvuller heeft over de volle lengte van de schroef een deksel dat open kan voor het goed en snel reinigen van de installatie. Het transport van de Dino® naar Curaçao was eenvoudig aangezien de machine neerklapbaar is en daardoor compact in een 40 voet zeecontainer past.

Roel Kneepkens, Sales Engineer bij Van Beek, vult aan “Qua configuratie is deze machine een echte ‘Cement-Dino’. Van Beek heeft wereldwijd al meer dan 350 Dino’s verkocht, van Rusland tot Engeland. Maar deze machine voor A&MCC is de eerste Dino die de oversteek over de Atlantische Oceaan heeft gemaakt en in de Caraïben terecht kwam. Ik hoop dat deze ‘exotische’ Dino® een spin-off mag zijn voor vele leveringen richting het Westen”.

Over A&MCC en Betonindustrie Brievengat
Beide bedrijven zijn een dochteronderneming van Janssen de Jong Caribbean. A&MCC is een vrij nieuw bedrijf dat nu zo’n 3 jaar bestaat. A&MCC beschikt over 2 x 1000 ton Portland cement silo’s. Deze silo’s worden om de 4 à 5 weken vanuit Colombia bevoorraad door cement bulkschepen. Het Portland cement wordt voor de lokale productie gebruikt, tevens worden er bij de A&MCC in een volledig geautomatiseerde fabriek kleine cement zakjes gevuld.

Betonindustrie Brievengat (BIB) heeft meer dan 50 jaar ervaring in de markt van betonproducten op Curaçao. Hoge kwaliteit stortklaar beton, betonnen bouwblokken en betonklinkers zijn de drie belangrijkste producten die BIB op het eiland levert. De eerste BIB batchfabriek is in 1966 opgeleverd en is de grootste betonfabriek op Curaçao. Momenteel beschikt BIB over twee zeer moderne betoncentrales en een nieuwe blokken/bestrating fabriek. De volledig geautomatiseerde betonfabrieken hebben een capaciteit van 80 m3 per uur en zijn geschikt voor het leveren van meer dan 500 m3 vloeibaar beton per dag. Daarnaast beschikt BIB over 12 mobiele betonmixers en 3 mobiele betonpompen. BIB heeft een geautomatiseerd productieproces en werkt continu, ter verbetering van het eindproduct, samen met een eigen laboratorium. Internationale richtlijnen van NEN en ASTM worden gehandhaafd, belangrijke standaarden voor de bouw in het ruwe klimaat op Curaçao, waar de zee en het weer vrij spel hebben.

Exotische dino curacao 02 webSlotvraag: Is deze Dino® werkelijk de eerste dino op het eiland Curaçao?
Voor Van Beek is de cement Dino® voor A&MCC de eerste dino die ‘voet’ aan wal zet in de Caraïben. Maar andersom geldt dit ook voor Curaçao, op dit eiland hebben naar verwachting nooit dinosaurussen geleefd. Het oudste gesteente op Curaçao is 87 miljoen jaar oud en gevormd in het Krijt. De dino’s zijn daarentegen 65.5 miljoen jaar geleden uitgestorven. Het fundament van het eiland was er dus al wel ten tijde dat de dinosauriërs “de baas waren”. Een klein deel van wat later Curaçao zou worden heeft waarschijnlijk boven water gelegen, maar daarop hebben geen dino’s geleefd. Dino’s waren dieren die zichzelf voornamelijk op de continenten hebben ontwikkeld. Omdat Curaçao nooit in contact heeft gestaan met het vasteland is de kans dus minimaal dat deze dieren het eiland hebben kunnen bevolken. Het kan natuurlijk wel zo zijn, dat er ‘per ongeluk’ zo’n beest op het toenmalige eilandje terecht is gekomen. Maar de kans dat zo’n enkeling fossiliseert is zo klein, dat er door archeologen nooit naar overblijfselen is gezocht.

Meer informatie op www.dino.nl of via telefoonnummer: +31(0)4163 75225.

Bekijk al het nieuws

Onze partners

Alle partners