Dinnissen biedt nieuw concept voor het vullen van Big Bags met babymelkpoeders in clean rooms

De vraag naar premium babymelkpoeders stijgt wereldwijd. Bovendien zal de productie van melk in Europa stijgen door de afschaffing van het melkquotum in de EU. Dat biedt kansen voor Europese melkpoederproducenten die niet alleen marktleider zijn maar ook de beste kennis en reputatie hebben op dit gebied. Dinnissen Process Technology is gespecialiseerd in het vullen van Big Bags met babymelkpoeders voor bedrijven als Danone, Nestlé, Royal FrieslandCampina en PepsiCo. Zij ontwikkelde een innovatieve technologie om Big Bags hygiënisch te vullen met babymelkpoeders in clean rooms en daarmee de kwaliteit van het productieproces te controleren en de houdbaarheid te verlengen.

Extra hygiënisch aankoppelen van Big Bags in palletvrije clean rooms
Het vullen van Big Bags met babymelkpoeder begint bij het ultra schoon hebben en houden van de clean room. De Big Bag vuloplossing van Dinnissen houdt daarom vuilgevoelige pallets buiten de clean room. Big Bags worden tijdens het vulproces getransporteerd via een speciaal geleidesysteem waardoor ze zo min mogelijk in contact komen met elke vorm van verontreiniging. Het vulsysteem waarbij de Big Bags hangen, maakt het frequent en grondig reinigen van de clean room, heel eenvoudig. Als eerste stap in het Big Bag vulproces wordt de Big Bag met schone binnenzak stofvrij gekoppeld aan de vulkop. Dinnissen gebruikt daarbij haar speciale decontaminatie-module die stof en vuil veilig afvoert tot het moment dat de vul- of losslurf is aangesloten. Vervolgens doet de speciale opblaasbare manchet (infleatable seal) haar werk. Ze sluit de aankoppeling van de vulslurf stofdicht af. De Big Bag wordt daarna vacuüm gezogen en vormgeblazen met stikstof of CO2. Hierdoor ontstaat een schone zuurstofvrije (<1%) omgeving die de houdbaarheid van voedingsmiddelen verlengt. Het voorvormen van de Big Bag, eventueel ondersteunt door trillen, heeft als voordeel dat elke hoek perfect wordt gevuld. Het zorgt snel voor een vormvast en veilig resultaat.

Mogelijkheden voor het veilig en nauwkeurig doseren van Big Bags
Bij het extra hygiënisch doseren van Big Bags zijn snelheid, nauwkeurigheid en het voorkomen van uitstoot en naval belangrijk. Dinnissen zet daarvoor haar speciaal ontwikkelde oplossingen in. Zo kan ze snel grote hoeveelheden vanuit een weegbunker doseren. Voor extra veiligheid en hygiëne kan het vulstation van een geïntegreerd (hoge capaciteit) zeefsysteem, metaaldetectie of volautomatische monsterafname worden voorzien. Bij de productdosering maakt Dinnissen gebruik van verschillende doseerelementen waarvan de zelfontwikkelde “Feedervalve” de belangrijkste is. Deze doseerafsluiter staat bekend om haar hoge accuraatheid en het voorkomen van beschadigd product. Voor een betrouwbare volume- en gewichtsmeting zet het bedrijf weegsystemen, hoogniveau melders en niveausensors in. Bij producten die zich slecht laten verdichten is het toepassen van een vacumeerlans een oplossing waarmee men het product met behulp van vacuüm kan ontluchten. In situaties waarin ijkwaardigheid belangrijk is, levert Dinnissen de vereiste techniek én apparatuur en helpt ze bij het doorlopen van procedures met ijkinstanties overal ter wereld. Het bedrijf biedt Big Bag stations met tracking and tracingsystemen zoals barcodescanning en het automatisch blokkeren van het Big Bagstations via Profibus of Ethernet. Om uitval van product en het verontreinigen van de clean room te voorkomen maakt Dinnissen gebruik van een speciaal vormgegeven vulkop, een navalklep en een correcte stofafzuiging. Ook het pneumatisch afklemmen van de vulslurf voor het loskoppelen is een geschikte faciliteit om verontreiniging van de high care omgeving te voorkomen.

Luchtdicht sluiten via Triple-seal techniek en pick-and-place van de Big Bags
De laatste stap in het hygiënisch vullen van Big Bags is het automatisch luchtdicht sealen van de binnenzak via de Triple-seal techniek. Deze methode garandeert wekenlang, een laag zuurstofgehalte in de Big Bags door pre-gassing of post-gassing. De Big Bag kan hierna op elke gewenste manier worden gesloten en van een schone bodemplaat worden voorzien. Hierna wordt de Big Bag via een speciaal geleidesysteem, uit de clean room getransporteerd. Dit gebeurd via een speciale snelsluitdeur en met gebruikmaking van geforceerde ventilatie. Voor gefilterde, geconditioneerde lucht wordt tijdens het openen en sluiten van de deur, in een laminaire richting geblazen met een snelheid van 0,4-0,5m/s. In de medium of low care omgeving wordt de Big Bag op een pallet geplaatst om opgenomen te worden in het logistieke proces. Voor dit deel van het productieproces biedt Dinnissen systemen voor de automatisch invoer van Big Bags, pallets en verpakkingsmateriaal via speciale dispensers. Net als oplossingen voor het afvoeren en stapelen van Big Bags in zeecontainers of trucks. Hiermee kunnen kosten op arbeid worden bespaard en zijn bedrijven verzekerd van een stabiele rechte lading.

Efficiënte bediening en kwaliteit
Snelheid en een efficiënte bediening zijn belangrijk voor een rendabel productieproces. Daarom besteedt Dinnissen bij haar Big Bag vulstations veel aandacht aan de ergonomie. Zo biedt ze bedieningselementen op één niveau en de goede bereikbaarheid van haken, zwenkbare vulkoppen en twisterkoppen. Het bedrijf biedt oplossingen voor het automatisch laten coderen en bemonsteren van Big Bags ten behoeve van tracking en tracing, metaaldetectie en het integreren van controlezeven. Natuurlijk voldoen de Big Bag systemen aan alle Atex, HACCP en GMP richtlijnen.

Meer informatie
Voor meer informatie over het vullen van Big Bags met babymelkpoeders in clean rooms kunt u terecht tijdens Powtech (stand 4-323), Industrial Processing (stand 03 A060). Tevens is Dinnissen te bereiken op www.dinnissen.nl of telelefoonnummer 0031 77 4673555.

Bekijk al het nieuws

Onze partners

Alle partners