CeramTec kiest Lindor menger voor zeer abrasief SiC poeder

ceramtec 4 verkleint

ceramtec 4 verkleintDe Tsjechische fabriek van het Duitse CeramTec verwerkt het zeer abrasieve siliciumcarbide (SiC) bij de productie van technische keramiek. Volgens Iveta Formankova, productieleidster bij CeramTec, valt het niet mee om een slijtvaste menger te vinden voor het mengen en coaten van dit abrasief minerale poeder. Via internet kwam zij in contact met Lindor en ontdekte het bestaan van mengers met een ‘gentle touch’: Een speciale mengtechniek zonder krachtuitoefening op het product, zodat slijtage tot een minimum beperkt blijft. Tijdens het mengen is een zeer gelijkmatige vloeistofcoating mogelijk en ontstaat er snel een homogene massa.

Het proces
Technisch keramische materialen worden in de industrie gebruikt vanwege de zeer specifieke mechanische eigenschappen zoals temperatuurbestendigheid, slijtvastheid, vormvastheid, isolatiewaarde, etc. Vaak zijn de keramische stoffen abrasief. Siliciumcarbide is zeer abrasief en wordt dan ook gebruikt als slijpmiddel.

Iveta Formankova licht toe: “Een sproeidrooginstallatie produceert het SiC poeder. Daarna homogeniseert de Lindor menger dit poeder, waarbij het wordt gecoat met een olie. In een volgend proces volgt het persen, sinteren en de mechanische bewerking voor de verwerking tot componenten”. Tot slot wil zij er nog aan toevoegen “We hebben de firma Lindor en hun speciale mengers via het internet ontdekt en zijn erg tevreden. De samenwerking met Lindor was direct vanaf het begin zeer goed en de menger functioneert probleemloos.”

Menger L4000 met speciale configuratie voor zeer abrasieve producten
CeramTec maakt gebruik van een Lindor menger L4000 (4000 liter nuttig mengvolume – circa 2000 kg). Deze menger is speciaal geconfigureerd abrasieve toepassingen en wordt daarom gekenmerkt door een hoge slijtvastheid.

De belangrijkste eigenschap van de Lindor mixer voor deze toepassing is, dat de werkelijke slijtage in de menger minimaal is. Voor slijtage zijn drie elementen van belang: een abrasieve stof, beweging en kracht. Bij deze toepassing is de abrasieve stof in de vorm van SiC ruim aanwezig. Ook de beweging is aanwezig, zij het voornamelijk in de vorm van het rollen van de SiC deeltjes over het RVS oppervlak van de mengtrommel en over elkaar. De kracht die bij het Lindor ‘gentle touch’ mengprincipe wordt uitgeoefend, is echter bijzonder klein waardoor de slijtage uiteindelijk ook minimaal is.

Over CeramTec
CeramTec is een bedrijf dat meer dan 100 jaar producent is van technisch keramiek. Na in de jaren 80 en 90 onderdeel te zijn geweest van het Duitse Chemieconcern Hoechst is het in 1996 verzelfstandigd. Het bedrijf heeft nu circa 3600 werknemers in dienst en vestigingen in 17 landen. Ceramtec bedient de automobiel-, elektronische -, medische-, energie- en milieutechnologie alsmede de machinebouw. In Šumperk worden onder meer afdichtingen (o.a. voor schepen, waaronder de Queen Mary II), sproeiers, brander-onderdelen (tot 1600C), lager bussen, pantserelementen, etc. gefabriceerd. Meer informatie over CeramTec is te vinden op www.ceramtec.cz.

Bekijk al het nieuws

Onze partners

Alle partners