CenTrax stuurrollen voor RWE Eemshavencentrale

RWE Eemshaven CenTrax 1 klein

De Eemshavencentrale van RWE Generation is de grootste kolen- en biomassacentrale van Nederland. Overdekte transportbanden zorgen voor een stofvrij transport van de kolen vanuit de schepen naar de energiecentrale of het opslagterrein. Dit proces verliep altijd met horten en stoten door frequente scheefloop van de band. Het steeds stilvallen van de transportbanden veroorzaakte vertraging in de aanvoer en extra kosten. RWE consulteerde de TBK Group waarna besloten werd onze CenTrax stuurrollen voor een testperiode te monteren. Binnen een maand was duidelijk dat CenTrax de oplossing was voor het scheefloopprobleem.

Gert-Jan Arkema, Maintenance Engineer Bulk Handling bij RWE Generation Eemshaven, vertelt “Op onze centrale maken we gebruik van meerdere transportbanden. Met behulp van een trechter hevelen we de kolen over van de ene naar de andere band. Maar de kolen uit de VS en Rusland zijn vaak vochtig waardoor deze aan de wanden van de trechter blijven kleven. De lading komt dan scheef op de band terecht met scheefloop tot gevolg.”

Degelijk en robuust
Alex Budding, onze accountmanager bij TBK Spillage Control vult aan “Wat al snel duidelijk werd was dat RWE opzoek was naar een degelijk en robuust systeem. Het voormalig systeem dat RWE gebruikte voldeed hier niet aan. September vorig jaar hebben we een CenTrax type SO-1200 gemonteerd onder de transportband ROECA11 van RWE. Het zwenklager van het CenTrax stuursysteem is robuust en draait uiterst soepel. Verder is het zwenklager voorzien van kogellagers en een hoekcontactlager. Dit om de axiale en radiale krachten goed te kunnen opvangen.” Arkema is hierover uiterst tevreden “Met enthousiasme en professionaliteit heeft TBK aangetoond dat ze konden helpen. Kosteloos werden de teststuurrollen ingebouwd. De testen waren positief, de stuurrollen lieten gewoon hun waarde zien. ‘We gaan ervoor!’ was dan ook onze reactie.”

Optimaal contact tussen rol en band
HRWE Eemshaven CenTrax 10 kleinet CenTrax systeem is een multi rollenstuursysteem, bestaande uit een middenrol met aan beide zijden een conische rol. De robuuste rollen zijn bekleed met 8 mm uiterst slijtvast rubber. Het vulkanisatieproces van het rubber vindt plaats in een autoclaaf. Hierdoor ontstaat er een permanente en naadloze verbinding tussen het rubber en de stalen rollen-mantel. Het rubber beschikt over een diamant profiel en dat zorgt voor een optimaal contact tussen rol en band. Ook bij een natte transportband, in dit geval bij RWE een natte band door vochtige kolen.

51 CenTrax stuursystemen
Door deze combinatie van rollenbekleding en zwenklager kent de CenTrax belt tracker geen gelijke. “Binnen een maand testen was het duidelijk en mocht ik direct de montage van 51 stuks CenTrax stuursystemen gaan regelen” zegt Budding trots. “Op de constructie van CenTrax voeren we standaard een sterkteberekening uit, een ‘eindige elementen methode’, zo ook op de stuurrollen voor RWE.” Arkema bevestigt “Kolen zijn een zware belasting voor de transportbanden, voor de restproducten gips en bodemas volstaan een kleinere en lichtere uitvoering. We hebben op bijna alle banden CenTrax laten installeren!”

Montage
“HRWE Eemshaven CenTrax 4 kleinet helemaal stilleggen van de powerplant was geen optie, dus werden er meerdere afspraken gepland om alles te monteren. Het gehele project heeft ongeveer 3 werkweken geduurd, inclusief montage.” vertelt Budding. Arkema is erg tevreden over de samenwerking “Gemaakte afspraken worden nageleefd en bij hik-ups denkt TBK niet in problemen, maar naar mogelijkheden om deze op te lossen. Ik heb een heel positief gevoel over de samenwerking met TBK.”

Meer weten
CenTrax is een product van TBK Spillage Control. Voor meer informatie en vragen kunt u contact opnemen met +31 (0)318 745 740 of kijk op .

Bekijk al het nieuws

Onze partners

Alle partners