Capaciteit van sproeidroogtorens verhogen met de Pegasus® Droog Unit van Dinnissen

Sproeidroogtorens vergen een enorme investering en een veel energie tijdens het gebruik. Het drogen van vloeibare producten zoals melkextracten, wei, smaakconcentraten en wetmixproducten is daardoor een kostbare aangelegenheid. Om de capaciteit van sproeidroogtorens te vergroten en de kosten en het energieverbruik bij het drogen van poedervormige stoffen te verlagen, ontwikkelde Dinnissen een innovatieve manier om voorgedroogde producten, na te drogen via de Pegasus® Droog Unit.

Aanzienlijk lager energieverbruik en behoud van kleur, smaak en vitaminen
Het drogen van vloeistoffen en wetmixproducten tot houdbare poeders vergt een hoog energieverbruik en de inzet van kapitaalintensieve sproeidroogtorens. Om wet mixen in sproeidroogtorens te kunnen drogen is immers veel lucht, een hoge luchtdruk en een hoge temperatuur (tot 200°C) nodig. Speciaal voor bedrijven die de capaciteit van hun kostbare sproeidroogtorens willen verhogen, of de investering in een nieuwe sproeidroogtoren willen voorkomen of uitstellen, ontwikkelde Dinnissen Process Technology het drogen in de nieuwe innovatie Pegasus® Droog Unit. Door voorgedroogde wetmixen bij lagere temperaturen na te drogen wordt niet alleen veel energie bespaard maar blijven ook kleur, geur, smaak en de werking van vitaminen beter behouden.

Nadrogen van producten zonder kans op klonteren of beschadigen
Tijdens het droogproces maakt Dinnissen slim gebruik van haar dubbelassig paddle mechanisme in de Droog Unit dat poeders, korrels en granulaten luchtig opwerpt. Tijdens het zogenaamde fluïd bed dat zo ontstaat bewegen de grondstoffen zich behoedzaam door de lucht. Exact op het moment dat grondstoffen luchtig worden opgeworpen, injecteert Dinnissen lucht met een temperatuur van 80°C tot 140°C in de Droog Unit. Zwevende poeders, grondstofdeeltjes of korrels vermengen zich zo gemakkelijk met de warme, droge lucht. Ze drogen daardoor gelijkmatig, snel en efficiënt. Het vermengen van droge, warme lucht met grondstoffen in de gefluïdiseerde zone, vereist geen druk en een veel minder warme luchtcapaciteit. Ook daardoor kan veel energie worden bespaard. Bovendien krijgen poeders, korrels en granulaten tijdens het drogen in de Droog Unit, geen kans om te klonteren of te beschadigen. Het drogen in de Pegasus® Droog Unit is ook geschikt voor het drogen van vloeistoffen (melk, lectine, emulgatoren, vruchtensap en aroma’s) op droge dragerstoffen zoals thee, muesli en cacaokorrels. Door het uitgekiende besturingsprogramma in de Droog Unit, kunnen producenten gemakkelijk variëren met de droogfunctie, droogtijd en het vochtgehalte. Bovendien kunnen producten in de Pegasus® Droog Unit nog meer nabewerkingen ondergaan zoals het opsproeien van vloeistoffen. De Pegasus® Droog Unit kan worden geïntegreerd in een compleet productieproces.

Unieke dubbelassige Pegasus® Menger als basis van nieuwe droogoplossing
Dinnissen Process Technology ontwikkelt en fabriceert procestechnieken voor de verwerking van poeders, korrels en granulaten. Ze biedt haar klanten een uitgebreid assortiment standaard producten maar onderscheidt zich vooral door innovatieve productieprocessen compleet op maat te ontwikkelen. De nieuwe Pegasus® Droogunit is ontstaan uit de Dinnissen Pegasus® Menger, één van de belangrijkste succesproducten van Dinnissen. De Pegasus® Menger bestaat uit een uniek dubbelassig mengmechanisme dat poeders, korrels en granulaten luchtig opwerpt om ze zo snel (in 25-30 seconden), energiezuinig en uiterst homogeen te mengen. Tijdens dit mengproces wordt in veel toepassingen met de speciale doseerunit, exact de juiste hoeveelheid vloeistof in de menger gesproeid zodat grondstoffen ontstaan die passen bij voer naar wens van de (individuele) klant. Precies op het moment dat poeders, korrels of granulaten, luchtig zijn opgeworpen, worden zo tot maximaal 18 functionele vloeistoffen zoals eiwitten, vitaminen, mineralen, (grote hoeveelheden) vet en oliën op de grondstofdeeltjes gesproeid en vermengd. Ze omhullen dan elk productdeeltje volledig. Daarbij kan het gaan om uiterst kleine hoeveelheden (0,01-2% per batch gewicht) tot zelfs extra hoge percentages (30-220% per batch gewicht). Dankzij de veelzijdigheid en de compleet optioneel bijgeleverde automatische besturing van de Pegasus® Menger kunnen zo automatisch uiteenlopende recepten worden verwerkt. De Pegasus® Menger is snel en gemakkelijk schoon te maken. Daardoor is het eenvoudig om snel en hygiënisch over te stappen naar een nieuw voerrecept.

Meer informatie
Meer informatie over het drogen in de Pegasus® Droog Unit vindt u op www.dinnissen.nl of op youtube http://www.youtube.com/watch?v=Jt1ETLFfnX4.

Bekijk al het nieuws

Onze partners

Alle partners