360 graden camera zorgt voor efficiënter productieproces

1523957911 360 graden camera lens 150

360 graden camera zorgt voor efficiënter productieproces Schroeftransporteurs zijn maatwerk. Voor onze engineering is het belangrijk dat de locatie waar onze machine komt te staan duidelijk in kaart gebracht is. Om dat inzicht te verbeteren heeft Van Beek een nieuw hulpmiddel: de 360 graden camera.

De camera maakt, zoals de naam al zegt, een 360 graden beeld van de locatie. De virtuele omgeving is op een groot computerscherm terug te zien en met de muis of touchscreen kun je ‘rondkijken’.

Aanvulling voor engineering

De camera is geen vervanging, maar een aanvulling voor onze engineering. “Het is een tool om uiteindelijk fouten of onwetendheid tijdens het ontwikkeltraject te vermijden”, vertelt Joram van der Heijden, sales engineer bij Van Beek. “Ook zien we details die belangrijk zijn en kunnen zo meedenken met onze opdrachtgever.”

Probleemoplossing
Voorheen gebruikte Van Beek voornamelijk de klassieke rolmaat en statische foto’s. “De engineer werkt alles uit en houdt rekening met wat hij kan zien op de foto’s”, aldus Van der Heijden. “Dan zie je nog wel eens wat over het hoofd. Je kan een paar hoeken gemist hebben of niet weten wat er zich achter een obstakel bevindt. Daar liepen wij tegenaan.”

Minder arbeidsintensief

Na de verkoop van een schroeftransporteur moeten verschillende medewerkers aan de slag, van engineer tot monteur. Van der Heijden legt uit: “Het is arbeidsintensief om met meerdere collega’s naar locatie te gaan. Het is dus veel praktischer en efficiënter om met zijn allen rondom een computerscherm te zitten en virtueel door de omgeving te ‘lopen’.”

Alternatieven

Een alternatief op de 360 graden camera is het maken van een 3D scan. Dit is een kostbare techniek waarbij je een laserscan maakt van een omgeving. De scan wordt uiteindelijk omgezet naar een 3D-tekening.  “Deze manier is erg arbeidsintensief, omdat het lang duurt voordat de scan is gemaakt en omgezet naar een 3D-tekening.” Volgens Van der Heijden kunnen de kosten in de duizenden euro’s oplopen.

De 360 graden camera kan geen metingen verrichten. Eerder keek Van Beek naar een techniek waarbij maatvoeringen bepaald kunnen worden uit foto’s. “Maar die zijn te onnauwkeurig voor onze doeleinden”, aldus Van der Heijden.

Inzet camera

Van Beek zet niet altijd de camera in. “We gebruiken de camera als de machine verkocht is, de maten van de locatie niet bekend zijn en wij een inmeet-bezoek moeten doen. Deze methode zit dan bij het pakket van aankoop. De techniek van de 360 graden camera is bij veel mensen bekend, bijvoorbeeld op Facebook en voor vakantiekiekjes. Maar opdrachtgevers reageren verrast en laten weten dat zij de camera nog niet eerder toegepast hebben gezien in deze industrie.”

Bekijk al het nieuws

Onze partners

Alle partners