Winnen is niet vanzelfsprekend

Column Tom Pruymboom, voorzitter Machevo / Ziemann Holvrieka B.V.

Wat een feest. De hele zomer is het “sportzomer” op de radio maar ook op tv. We vullen onze gedachten met louter positieve berichten en hoop op overwinningen. Was het maar het hele jaar sportzomer.

Na elke overwinning is de wedstrijd die daarna moet komen eigenlijk al vanzelfsprekend gewonnen en staan ‘we’ in de finale. Echter de realiteit is anders.

Na de verloren halve of hele finale, of de zilveren medaille die eigenlijk goud had moeten zijn is opeens de realiteit weer even helder… Het besef dat we niet de enige groep zijn die denken kampioen te worden is een harde confrontatie. Het geluk waarop we hopen is niet oproepbaar. Ook al werd er goed gespeeld, toch werd er niet gewonnen. Er wordt namelijk ook verloren.

En zo is het nu ook met onze bedrijven in de markt. Het geluk, de timing en de juiste strategie pakken niet altijd goed uit. Ook onze concurrent heeft dezelfde strategie en wil hetzelfde doel bereiken. Terwijl er maar 1 kan winnen.

Nu de markt weer aantrekt, lijkt het alsof we vanzelfsprekend ook meer werk en opdrachten zullen krijgen. Deze vanzelfsprekendheid sluipt weer in ons. Totdat we merken dat het niet vanzelf gaat. Dat we elke keer weer alles op alles moeten zetten om de deal te kunnen sluiten en er ook nog geld aan moeten verdienen.

Dat we scherp moeten zijn en net even een stapje verder moeten denken en handelen dan onze tegenstander. Alleen dan worden we kampioen en hebben we gewonnen. Daarmee worden we sterker voor de volgende wedstrijd en is de kans op een overwinning groot. Daarbij is de factor geluk dan ook steeds minder een factor van invloed.

In de eerste week van oktober is de beurs Industrial Processing weer een feit. Editie 2016 belooft weer de nodige vernieuwingen te tonen, terwijl ook het vertrouwde beeld van deze beurs uit de vorige edities niet helemaal verdwenen is. Ook hier is gekeken en gezorgd dat de vanzelfsprekendheid niet aantoonbaar is.

De organisatoren hebben vernieuwd en gekeken naar een imago dat aantrekkelijk blijft. Er is ook een hele goede samenwerking ontstaan die kan zorgen dat de bedrijven in de toekomst gezamenlijk een steeds aantrekkelijker beursmodel weten te brengen waarmee de beurs interessant blijft. Deze samenwerking tussen Jaarbeurs en de tegelijkertijd georganiseerde beurs ‘World of Technology and Science’ is veelbelovend.

Al met al is er hard gewerkt aan een nieuwe insteek en nieuwe strategie van een bekende beurs. De wedstrijd kan beginnen. Gaat u er maar voor zitten, of beter nog, gaat u er maar heen! Om te kijken en te zien dat de organisatoren niet vanzelfsprekend denken dat u toch wel langskomt. Heus, het is de moeite waard!

Bekijk al het nieuws

Onze partners

Alle partners