Van verkoper naar dienstverlener

Paul Kokke

Paul KokkeColumn Paul Kokke, adviseur BERKO

Als oud DGA van BERKO compressoren zie ik hoe mijn zoon Tom Kokke, die sedert 2002 bij Berko aan het roer staat, met haar hoofdvestiging in Wijchen en vestigingen in Drachten en Gorinchem, Berko leidt in een markt die steeds sneller verandert.

In de jaren zestig en zeventig waren verkoop, assemblage van compressoren en een goede service een garantie voor snelle groei en tevreden klanten. Ook werden eigen bedrijfscursussen voor het personeel ontwikkeld.

De tachtiger en negentiger jaren kenmerkten zich door te zorgen voor energiebesparende compressoren met warmteterugwinning en frequentieregeling (Berko presenteerde als eerste op de TechniShow een frequentiegeregelde schroefcompressor). Het zwaartepunt verschoof steeds meer naar complete persluchtstations met de juiste persluchtconditionering en bewaking van de persluchtkwaliteit.

Een proefstand bleek noodzakelijk om in huis alles te kunnen meten en controleren. Ook de revisie van compressoren en conditioneringsapparatuur werd steeds belangrijker, we noemden dat toen nog geen duurzaam maar kostenbewust handelen.

De eerste twee decennia van de eenentwintigste eeuw is Berko veel duidelijker in gaan spelen op de wensen van de klant, die wensen verschoven van het aankopen van een persluchtstation naar het beschikbaar willen hebben van perslucht van een bepaalde druk en een bepaalde kwaliteit volgens een ISO-norm of Farmacopee kwaliteit.

De klant wenst een duurzame persluchtinstallatie te kopen, te huren,te leasen, of over een op maat gemaakt persluchthuis te beschikken. Om aan die wensen van de klant te kunnen voldoen is continue opleiding van de eigen werknemers een noodzaak en kwam er naast de proefstand ook een testruimte en een meetkamer, kwaliteit moet je aan kunnen tonen.

De aftersales is niet meer alleen een monteur die reparaties netjes afwikkelt, maar vraagt ook om een grote vloot van beschikbare compressoren, conditioneringscomponenten, een grote onderdelenvoorraad, en vooral een adequaat computergestuurd informatieplatform, wat 24 uur per dag ter beschikking staat.

Met genoegen constateer ik als gepensioneerde persluchtman dat bij Berko de mensen het verschil maken, door onderwijs en de geboden veelheid aan faciliteiten. Berko is een duurzame dienstverlener van perslucht geworden in een veranderde wereld van veeleisende klanten, die bij de tijd willen blijven.

Bekijk al het nieuws

Onze partners

Alle partners