Van Beek compleet winnaar van Proces Innovatie Prijs 2018

Van Beek winnaar Proces Innovatie Prijs 2018

Met een nieuwe baanbrekende schroefwarmtewisselaar heeft Van Beek zowel de vakprijs als de publieksprijs van de Proces Innovatie Prijs (PIP) in de wacht gesleept. Van Beek-directeur Perry Verberne mocht woensdag 3 oktober jl. twee keer naar voren komen om de prijzen in ontvangst te nemen uit handen van Yves Willems, bestuurslid Machevo & Bulk Vereniging. De prijsuitreiking vond plaats op Machevo Hotspots op de vakbeurs Industrial Processing in Utrecht.

De organisatie ontving in totaal veertien inzendingen van zeven bedrijven die hoopten met een van hun innovaties de felbegeerde PIP binnen te halen. Naast Van Beek dongen Agidens, Bilfinger Tebodin, Dinnissen, Procentec, Quality2Process en Tetra Pak mee.

Meer dan 400 stemmen
Meer dan 400 mensen brachten een stem uit, waarbij Van Beek woensdag uiteindelijk als winnaar van de publieksprijs uit de bus kwam. Toen een goedgemutste Verberne na een korte toespraak zijn dankwoord had uitgesproken en was teruggekeerd naar zijn plaats, mocht hij weer opstaan omdat bleek dat hij ook de vakprijs had gewonden.

Deskundige jury
Verberne ontving de vakprijs uit handen van juryvoorzitter Yves Willems, zaakvoerder Optyl en bestuurslid van de Machevo & Bulk Vereniging. De vakjury bestond naast Willems uit Ing. Peter Brekelmans (engineering & maintenance manager Benelux bij BASF Construction Chemicals Benelux in Oosterhout), Ir Daan Hoogwater (bestuurslid Machevo en actief met zijn adviesbureau Hoogwater Consultancy, voor zijn pensionering was hij contractmanager t.b.v. de samenwerking tussen de industrie en de TU Delft), Ing. Jos Verleg (hoofdredacteur van Vakblad BULK) en Dr.s Ing. Jos van de Werken (operations manager Ruitenberg Ingredients).

Naast de Twister had de jury innovaties van Agidens, Quality2Process en Tetra Pak genomineerd. Na verdere bestudering van de inzendingen viel de keus uiteindelijk op de Twister van Van Beek.

Ontwikkeld in samenwerking met Kapp
De Twister is een verticale schroefwarmtewisselaar en speciaal ontworpen voor het verwerken van viskeuze producten in de voedsel- en petrochemische industrie. De R&D van Van Beek heeft de Twister ontwikkeld in samenwerking met Kapp, specialisten in warmteoverdracht en warmtewisselaars. Baanbrekend is het verlagen van de storingsgevoeligheid en onderhoudsbehoefte vergeleken met de bestaande geschraapte warmtewisselaars. De operationele kosten liggen dan ook vele malen lager. Ook is het gelukt om het warmte-overdragend oppervlak te vergroten zonder dat de machine aanzienlijk in volume toenam. Voor producenten in de procesindustrie is de Twister daarom een aantrekkelijk alternatief.

Bekijk al het nieuws

Onze partners

Alle partners