Voor Trudy van Megen, directeur van Feed Design Lab, was de meest verrassende trend van 2020 in de procesindustrie dat steeds meer bedrijven zich bewust worden van de noodzaak om nevenstromen te hergebruiken. Zij vertelt over de kracht, uitdagingen en voordelen van hét onderzoeks- en opleidingscentrum voor de diervoerindustrie.
Bron: Vakblad BULK, editie 1 (februari 2021), Captains of Processing
Auteur: Zamire Willems/CM Communicatie
“De wereldbevolking groeit nog steeds en daarmee ook de behoefte aan humane, eiwitrijke voeding. We zijn daarom verplicht om te zoeken naar nieuwe grondstoffen, zoals eiwitrijke insecten en algen”, stelt Trudy Van Megen, die bovendien graag meer organische nevenstromen opgewaardeerd ziet worden tot diervoeder. Een circulaire benadering, waarbij voor de mens laagwaardige grondstoffen worden omgezet in hoogwaardige grondstoffen voor dieren.
Eiwitvoorziening
“Geopolitieke en economische machtsverschuivingen in de richting van China noodzaken het westen bovendien om meer zelfvoorzienend te worden in eiwitten. Nu nog zijn we voor onze eiwitvoorziening voor zo’n 60% afhankelijk van soja, maar de beschikbaarheid van dit eiwitrijke gewas staat onder druk. Driekwart van de wereldproductie gaat nu al naar Azië.”
Insecten
“De huidige Europese regelgeving bemoeilijkt helaas de inzet van insecten als eiwitrijke diervoedergrondstof”, aldus Van Megen. “Insecten zijn officieel nog niet toegelaten in diervoeders. Ze worden in Europa gezien als dier en mogen daarom niet in diervoeder worden verwerkt.”
De deur staat inmiddels wel op een kier en in afwachting van aangepaste regelgeving experimenteert Feed Design Lab met eiwitrijke insecten als alternatief voor soja. “We zijn daarom op zoek naar producenten van insecten die zich bij ons partnernetwerk willen aansluiten om de potentie van deze innovatieve, duurzame grondstof voor diervoeders te onderzoeken.”
Samenwerking
De partners van Feed Design Lab kunnen buiten de poorten elkaars concurrent zijn, maar ze slaan binnen het onderzoekscentrum de handen ineen om zich gezamenlijk voor te bereiden op de toekomst. “Met die mindset zijn we er vanaf het begin in geslaagd om focus te houden op innovatieve verduurzaming, en dat zonder afhankelijk te zijn van subsidies. Onze kracht ligt echt in de samenwerking met een brede verscheidenheid van partners. Zonder hen zouden wij niet bestaan. Grote én kleine bedrijven vanuit heel Europa en de VS werken in onze proeffabriek samen aan duurzame vernieuwingen in de diervoederindustrie”, vertelt de directeur trots over het puur technologisch georiënteerde experimenteercentrum. “Ook bieden we onder één en hetzelfde dak unieke educatieve, praktijkgerichte trainingen. Iedereen die meer wil weten over diervoederproducten kan hier naar hartenlust zijn kennis verrijken.”
Proeflijn
Het groeiend aantal partners en de toenemende vraag naar experimenteel onderzoek, met name vanuit de petfood- en fishfoodindustrie, was voor Feed Design Lab afgelopen jaar aanleiding om de proeffabriek te innoveren. “Zo voorzien extra sensoren nu in meer en betere testdata en kan er met kleinere hoeveelheden sneller worden getest. De proeflijn is verkleind. We moesten minderen om te kunnen groeien”, zegt Van Megen lachend.
Hoogstandjes
Tot de technologische hoogstandjes in de proeffabriek behoren doseertechnieken om achteraf aan gepelletiseerd diervoeder componenten toe te voegen. Op die manier wordt het mogelijk om additieven met en zonder hittebehandeling te testen en het effect ervan op de gezondheid van dieren te onderzoeken. Daarnaast wordt momenteel in verschillende partnerprojecten volop geëxperimenteerd met natte grondstoffen; een unicum voor de van origine droogvoer producerende industrie.
Veehouderij
Van Megen gaat ook in op de ontwikkelingen in de Nederlandse veehouderij: “Deze belangrijke agrarische sector moet nog meer werk maken van haar maatschappelijke acceptatie, en een verantwoord gebruik van grondstoffen kan hierin een belangrijke schakel zijn. Als de sector te klein wordt, komt ook de kennisontwikkeling in de verdrukking. Het is nu de tijd dat veel nevenstromen uit de voedingsindustrie niet meer worden vernietigd, maar toegevoegde waarde krijgen door ze om te zetten in hoogwaardige diervoeders. Daaraan willen we in Feed Design Lab ook graag onze bijdrage leveren.”
|
Feed Design Lab, het onderzoeks- en opleidingscentrum voor vernieuwing en verduurzaming in de diervoerindustrie, heeft sinds de oprichting in 2014 een ongekend grote groei doorgemaakt. Samen met 115 nationale en internationale partnerbedrijven en kennisinstellingen richt het in het Limburgse Wanssum gevestigde centrum zich op een verdere professionalisering van experimenteren met nieuwe grondstoffen.Personalia
Trudy van Megen (1961, Horst), Directeur Feed Design Lab
Burgerlijke staat: getrouwd, 2 volwassen zonen
Opleiding: HAS Den Bosch
Loopbaan: directeur Feed Design Lab, programmamanager veehouderij ZLTO, adjunct-directeur KnowHouse, directeur Cpoint, locatiedirecteur champignonschool, chef laboratorium compostbedrijf Theeuwen (nu Monaghan)
Vrije tijd: wandelen, tuinieren, skiën, kamperen
Favoriet vakantieland: Scandinavië
Coronatip: Ga naar buiten de natuur in
Tafelgast van het Captains of Processing Dinner en de Algemene Ledenvergadering van branchevereniging Machevo & Bulk Vereniging; hét netwerk voor de procesindustrie.
Droomt van een door iedereen gewaardeerde manier van voedselproductie ‘in de stad’: intensief, efficiënt, duurzaam, diervriendelijk, met zo veel mogelijk gebruik van nevenstromen uit de stad en industrie.