To click or not to click

Erik Slobben 02 web

Column Erik Slobben, bestuurslid Machevo en directeur JME Technische Handelsonderneming B.V.

In deze dagen in mei/juni van herdenken en vieren zijn wij bezig met elkaar. Ik herinner mij dan ook verschillende oorlogfilms waarbij de geallieerden elkaar konden identificeren door met een metalen clicker te werken. Indien de afgesproken code juist werd beantwoord dan zat je goed en kon jij jezelf vrijgeven.

De afgelopen maanden zijn wij als bestuur en diverse commissies druk bezig geweest met relaties. Onder andere de nieuwe samenwerking met de FHI en de Jaarbeurs voor de organisatie van de Industrial Processing in 2018 e.v. Dit is een intensief traject geweest waarbij communicatie, 1:1 contact van wezenlijk belang zijn geweest, de relatie is daardoor ontwikkeld en de overeenkomst is gesloten. Uiteraard hebben wij ook gegoogeld, maar de echte informatie hebben wij gekregen door het telefonisch contact, vergaderingen en bijeenkomsten.

Hoeveel anders wordt er momenteel gewerkt? Een welkome aanvulling zijn de social-media om snel te weten wie wat doet, waarin is geïnteresseerd en om korte berichten uit te wisselen. Hoe snel klikken wij nu niet met onze muis over de diverse pagina’s op het internet, wij stellen onze vragen aan Google en een paar clicks verder hebben wij de gevraagde informatie.

Door het snel beschikbaar hebben van informatie wordt de gedachtegang ook al snel dat het snel is uit te voeren, ‘dat doe je toch even’!

Welke invloed heeft deze manier van informatie vergaren en communiceren op onze relaties? Zijn onze relaties ook google-relaties danwel klik-relaties?

Beschikbaar maken van expertise, kwaliteit en efficiency hebben volgens mij sterk te lijden onder het gebrek aan relaties. Het idee dat wij meer kunnen uitvoeren in een korter tijdsbestek en ook nog eens de beste kwaliteit tegen de laagste prijs kunnen krijgen is volgens mij een illusie.

Er is een Zuid-Afrikaans gezegde dat zegt: Als je snel wilt lopen ga je alleen, als je ver wilt lopen dan ga je samen. Ik ben een fanatiek duurloper, en ik kan dit beamen.

Voor onze contacten met onze collega’s, klanten en leveranciers betekent dit samenwerken: elkaar ontmoeten, informatie uitwisselen en de waarde van ieders inbreng in het werk onderkennen. Het betekent ook dat wij in kwali-tijd moeten investeren, persoonlijk contact!
En iedereen weet dat als de investeringen achterblijven je uiteindelijk de rekening gaat betalen. En het mooie hieraan is dat er in relaties altijd een gedeelde verantwoordelijk is. Dus in de relaties verkoper-inkoper, werknemer-werkgever, directie-projectteam, etc. kun je de verantwoordelijkheid niet bij één partij neerleggen.

To click or not to click, hoe zijn je relaties, is het een klik of heb je een klik?

Bekijk al het nieuws

Onze partners

Alle partners