Nederland loopt wereldwijd voorop als het om nieuwe en technologische ontwikkelingen gaat. Dat geldt zonder meer ook voor de food- en feedsector waar de kwaliteit de afgelopen jaren zichtbaar is toegenomen. Tijdens een interactief tafelgesprek bespraken Trudy van Megen (directeur van Feed Design Lab) en Marcel Van Haren (programmamanager agriculture, water & food bij FME) met Perry Verberne (voorzitter Machevo) kansen, uitdagingen en toekomstperspectieven voor beide sectoren.
Het inspirerende, leerzame tafelgesprek volgde 11 februari jl. aansluitend op de korte online Algemene Ledenvergadering van Machevo. Ruim 90 Machevo-leden en branchegenoten luisterden met gespitste oren naar het uur lang durende gesprek, waarbij de tafelgasten elkaar krachtig wisten aan te vullen op relevante, actuele ontwikkelingen.
Voeding op maat
Lag de nadruk in de 19e eeuw nog op basis voedselveiligheid en een eeuw later op basis voedingswaarde, ontwikkelingen vandaag de dag richten zich op precisie voedingswaarde. Er is steeds meer aandacht voor voedingsstoffen die we als mens nodig hebben om gezond te leven. Volgens Van Haren staan we aan het begin van een nieuw tijdperk waar voeding op maat steeds tastbaarder wordt en productielijnen zich richten op kleine batches voor specifieke doelgroepen. “Ontwikkelingen in de foodsector worden persoonlijker en flexibeler, maar er zal nog steeds sprake zijn van grootschaligheid”, voorspelt Van Haren. Een ontwikkeling die volgens Van Megen al langere tijd gangbaar is voor de diervoedersector, waar gepersonaliseerd voedsel steeds meer de standaard is.
Zonder feed geen food
Feed Design Lab telt inmiddels wereldwijd 115 partners die hun corebusiness hebben in onder meer grondstoffen, machinebouw en varkenshouderij. Van Megen stelt trots dat in de vernieuwde proeffabriek in het Limburgse Wanssum de hele keten van begin tot eind vertegenwoordigd is: “De hele wereld geniet van de Nederlandse landbouw. Ze komen hiernaartoe om van ons te leren. We zijn de groenste stad van de wereld, produceren meer dan wij als bevolking nodig hebben en ook de kennis hebben we in huis. Alleen moeten we ervoor zorgen dat we daar zelf ook weer trots op worden. Zonder feed is er geen food! Feed is dé opruimer van alle nevenstromen die ontstaan bij voedselstromen.” Een constatering waar Van Haren zich graag bij aansluit. “De wereldwijde trend nu is duurzaam en ecologisch. Zo’n 75-80 procent van onze landbouwgronden gaat op aan vleesproductie, we moeten echt alternatieven vinden voor de enorme vleesproductie en een zo optimaal mogelijke output creëren voor de dieren.”
Kansen voor machinebouwers
Als programmamanager agriculture, water & food bij FME merkt Van Haren dat machinebouwers meer dan voorheen brainstormen over de toenemende vraag naar vleesvervangers. Het ontwikkelen van geschikte productiemachines staat dan ook steeds vaker op de agenda. Dat ontgaat ook Van Megen niet, die het aantal proeven in haar proeffabriek inzake nieuwe ontwikkelingen ziet toenemen: “De meeste fabrieken zijn ingericht op een productieproces van droogvoer. Voor natvoer liggen er voor machinebouwers nog veel kansen.” Toch is zij niet angstig dat minder vleesproductie meteen ook het einde van Feed Design Lab betekent. “Willen we een rendabele, duurzame vleesproductie hebben, moeten we gebruik gaan maken van grondstoffen die nu een lage waarde hebben. Daarbij valt te denken aan insecten, die kunnen een mooie tussenweg zijn voor diervoeding. Het westen zelf zal niet zo snel insecten gaan consumeren.”
Dat het niveau van feed productie in ons land bijzonder hoog is, staat volgens beide tafelgasten buiten kijf. Sterker nog: de eisen in de feedsector zouden op sommige vlakken zelfs hoger zijn, dan die gelden voor de foodsector. Van Haren heeft daar een verklaring voor: “Nederland is juist zo sterk op technologisch gebied, door de voedselveiligheid die onze technologie waarborgt. Denk bijvoorbeeld aan babymelkpoeder. Dat is ook de reden dat de rest van de wereld hiernaartoe komt. Laten we onze kracht op innovatief, technologisch vlak dus vooral niet verkwanselen!”
Toekomstige uitdagingen
Ondanks bewonderenswaardige, innovatieve technieken als het kweken van eiwitrijke grondstoffen en efficiënte verlichting van kassen, heeft ons land zeker nog stappen te maken op weg naar perfectie. Zo liggen er onder meer uitdagingen in robotisering, het meten, traceren en delen van data, moet verspilling op het land worden tegengegaan en is het van belang consumenten de toegevoegde waarde van de veehouderij te laten inzien.
“Zolang we onze technologische kennis niet verkwanselen kunnen we zeker spreken over een hoopvolle toekomst voor de food- en feedsector. Maar om de gemaakte stappen ook echt te kunnen zetten én verzilveren, is meer samenwerking tussen overheid, bedrijven en kennisinstellingen nodig”, constateert Van Haren. Volgens de andere tafelgast is daar geen woord Spaans bij. Van Megen stelt dat door een gebrek aan samenwerking, ontwikkelingen ook tegengehouden kunnen worden, als de versnipperde sector en het silo-denken geen halt wordt toegeroepen. Afsluitend constateert de directeur van Feed Design Lab dat de sector door de coronacrisis ook een wijze les is geleerd en dat Nederland op een aantal cruciale vlakken meer zelfvoorzienend moet worden: “We moeten ervoor zorgen dat we lokaal circulair sterker worden. Alleen dan niet in de zin van een rondje om de kerk, maar ruimer. Een straal van een paar honderd kilometer, waarbij desnoods zelfs West-Europa wordt meegenomen in lokale zelfvoorzienendheid.”
Kijk hier de online ALV 2020-2021 terug
Bekijk het fotoalbum van onze Online ALV 2020-2021
Wilt u weten of lidmaatschap ook voor u interessant is? Vergroot uw netwerk en exposure door lid te worden en ontvang korting en ondersteuning bij beursdeelnames. Kijk hier voor alle voordelen van lidmaatschap. Uw bedrijf als lid aanmelden kunt u eenvoudig en snel regelen via ons online aanmeldformulier doen of klik op de button hiernaast.
Bekijk al het nieuws