Terugblik ‘Excursie Amercentrale’ 27 september 2011

p9270224

De excursie naar de Amercentrale was een groot succes! Met een opkomst van ruim 95% mocht Essent op de Amercentrale 96 deelnemers namens onze vereniging ontvangen. Oorspronkelijk was alleen een excursie in de middag gepland, maar door een overweldigend aantal inschrijvingen en het feit dat wij onze leden niet wilden uitsluiten van deelname, werd besloten een extra ochtendsessie te organiseren. Klik hier voor de complete deelnemerslijst.

De Amercentrale
De Amercentrale in Geertruidenberg is één van de paradepaardjes van Essent. In twee productie-eenheden wordt op de Amercentrale op een schone, milieuvriendelijke en veilige manier elektriciteit en warmte opgewekt. Naast steenkool gebruikt Essent daarvoor steeds meer duurzame energiebronnen zoals (schone) biomassa. Dat levert duurzame energie op: De producten ‘Groene stroom’ voor de huishoudelijke markt en ‘Groen Zakelijk’ voor de zakelijke afnemers.
Lees meer op de website van Essent >

Evaluatie resultaten
p9270205Ongeveer 65% van alle deelnemers heeft het evaluatieformulier ingevuld. Men gaf aan bij algemene indruk van de excursie dat 47% erg tevreden was, 48 % tevreden en 2% beoordeelde de excursie als voldoende, slechts 3% koos voor matig. Klik hier voor de complete uitkomst.

Reacties van enkele deelnemers:
Professioneel georganiseerd, vele zaken getoond die tijdens een open dag verborgen blijven. Mijn dank voor deze excursie. (De heer H. Kramer van Norit Nederland BV).
Prettige sfeer, toegankelijke info (de heer Q.J. Lampe van Lampe Technical Textiles).
Uitvoerige duidelijke uitleg van het proces, goede verzorging algemeen, enthousiaste presentatie en rondleiding. Bedankt voor de prima verzorging. (De heer L. Hermans van Eriks BV).
Interessant onderwerp, veel overlap tussen eigen business en andere deelnemers. Mooie dag. Goed georganiseerd. Kijk uit naar de volgende bijeenkomst. (De heer L. Wolters van VNU Exhibitions BV).
Duidelijke uitleg en leerzaam. (De heer R. de Jong van Bray Controls).
Steekt uit boven het niveau van branche verenigingen waar ik heb deelgenomen en welke nu nog bestaan. (De heer R. van de Weerd van ASE BV)

Foto’s van de excursie
In verband met de veiligheidsvoorschriften was fotograferen en filmen tijdens de excursie verboden. Wel mocht er gefotografeerd worden in en bij het hoofdgebouw. Helaas werd dit pas bij de middagsessie door de gids duidelijk gemaakt, waardoor er bij de ochtendsessie geen groepsfoto is gemaakt. Toch zijn er voldoende mooie foto’s van beide groepen en de Amercentrale. Klik hier voor alle foto’s.

Verslag ochtendsessie
p9270234Dinsdag 27 september jongstleden; de provincie Noord Brabant is gehuld in een dikke mist. Rond 09.00 uur druppelen de eerste deelnemers binnen en worden de deelnemerslijsten ingevuld. Onder het genot van een kopje koffie worden oude bekenden begroet en vinden nieuwe kennismakingen plaats. Na controle van alle legitimatiebewijzen wandelen de eerste deelnemers van de excursie, uitgenodigd door zowel de Machevo & Bulk Vereniging als Essent, richting het Essent hoofdgebouw.

Machevo-bestuurslid Daan Hoogwater heet eenieder van harte welkom en geeft het woord aan Essent-medewerkers John. Hij presenteert de processen binnen de Amercentrale op een duidelijke schematische manier en toont diverse onderdelen die in de energiecentrale worden gebruikt. Door het vergelijk te trekken met huis-, tuin- en keukenvoorbeelden wordt het de deelnemers al snel duidelijk hoe omvangrijk deze energiecentrale is en hoe deze werkt.

Tijdens de presentatie is al snel de interesse van alle deelnemers gewekt en worden er vele vragen gesteld en ook beantwoord. Hierna wordt eenieder voorzien van een veiligheidshelm, veiligheidsbril en headset. Tijdens de gehele rondleiding wordt voortdurend uitleg gegeven over hetgeen te zien is en waarvoor de gebouwen en machines dienen. De headset heeft zich prima als hulpmiddel bewezen bij de communicatie, omdat er hiermee geen informatie wegvalt ondanks de spreiding binnen de groep en het harde geluid van diverse machines.

Op het bedrijventerrein wordt de groep niet alleen langs de gebouwen geleid, maar krijgt ook uitleg over de aanvoer van grondstoffen (kolen, houtpellets etc.), de natuurlijke ligging aan de rand van de Biesbosch, maar ook de opslag en het vervoer van zowel grondstoffen als eind- en nevenproducten. Ook binnen in de gebouwen zijn de turbines, ketels, pijpleidingen e.d. erg indrukwekkend om van nabij te mogen bekijken. In de controlekamer is precies te zien welke machines en processen op dat moment wel en niet werken en zijn de hoeveelheden energie af te lezen die op dat moment worden geproduceerd.

Na de rondleiding vindt nog een korte samenkomst plaats waarbij banden onderling nauwer werden aangehaald en visitekaartjes van de ene in de andere hand overgingen. Men was zeer onder de indruk van de ontvangst door Essent en de werking van de Amercentrale. Kortom een zeer interessante, leerzame, indrukwekkende en sfeervolle dag voor alle deelnemers, dankzij Essent die voor de Machevo & Bulk Vereniging haar poorten deze dag tweemaal wilde openen.

Bekijk al het nieuws

Onze partners

Alle partners