Terugblik Duitsland Sessie van 22 mei 2012

duitsland sessie 1

duitsland sessie 1Op dinsdag 22 mei jl. vond de Duitsland sessie plaats, georganiseerd door de Machevo & Bulk vereniging in samenwerking met VDL Industrial Products en Gateway to Germany. Hierbij een kort verslag van een interessante en leerzame middag.

Na een introductie door Machevo voorzitter Armando Turba volgde de eerste presentatie. Deze werd verzorgd door Pierre Vroomen van Gateway to Germany. Pierre ging in op de ontwikkelingen in de Duitse procesindustrie. De procesindustrie gaat in de kern om twee hoofdgroepen: chemie & pharma en levensmiddelen (-techniek). Voornamelijk de levensmiddelen (-techniek) groeit momenteel sterk. Dit komt door de toename aan consumentenvertrouwen. “Vroeger was het alleen sparen, sparen, sparen, nu groeit het vertrouwen en trekken binnenlandse bestedingen aan”. (Klik hier voor: Een kort filmfragment van de Duitsland Sessie).

Anne Hoffman van Gateway to Germany gaat verder in op exporteren naar Duitsland. “Hoewel de Duitse en Nederlandse cultuur op elkaar lijkt, zijn er verschillen in zakelijke omgang”. Anne, zelf een Duitse, geeft tips en adviezen hoe de exportmogelijkheden kunnen worden omgezet in exportsucces.

Daarna volgt Patrick Jacobs van Easyfairs. Hij heeft zelf koffie geëxporteerd naar Duitsland en beaamt dat het niet makkelijk is om ‘even’ de Duitse markt op te gaan. “We hebben destijds zelfs onze naam veranderd”. Om jezelf te presenteren is een vakbeurs een goede gelegenheid. “De Duitser bereidt zich heel goed voor”. Duitse beursbezoekers gaan recht op hun doel af en horen graag ook hoe het bedrijf tot stand is gekomen (familiegeschiedenis). 

Na een korte pauze vertelt Carlos Ooijen van VDL Industrial Products dat het mogelijk is om niet alleen producten te verkopen in Duitsland, maar wanneer er eenmaal een stevige relatie is, het ook mogelijk is om in het proces van de klant te opereren. “Zolang je maar vasthoud aan het leveren van hoge kwaliteit”.

Freddy Heinzel van Strick zet vervolgens de juridische valkuilen uiteen. Omdat Nederland en Duitsland andere rechtssystemen kennen, zijn er kritische verschillen met betrekking tot het vastleggen van transacties. Na alle interessante informatie was er tijd om onder het genot  van een hapje en drankje na te praten.

Ondanks dat buiten een mooie zomeravond op de deelnemers wachtte, vertrokken de laatste deelnemers pas laat. Het was niet alleen een interessante en leerzame middag geweest, maar ook sfeervol en gezellig. VDL Industrial Products had de rol van gastheer dan ook perfect vervuld. De vereniging dankt VDL Industrial Products voor hun gastvrijheid en bijdrage aan het programma. En ook EasyFairs en Gateway to Germany voor hun hulp en inzet bij het verzorgen van een compleet en deskundig programma.

duitsland sessie 4duitsland sessie 2duitsland sessie 3Foto links:
Openingswoord door Armando Turba, voorzitter van de Machevo & Bulk Vereniging.
Foto rechts:
Showroom VDL Industrial Products
Foto onder:
Spreker Pierre Vroomen, Gateway to Germany

Klik hier voor:

Nog meer foto’s van de Duitsland Sessie.
Presenatie Gateway to Germany over de Duitse procesindustrie.
Presenatie Gateway to Germany over exporteren naar Duitsland.
Presenatie VDL Industrial Products.
Programma Duitsland Sessie.
Deelnemerslijst.
Een kort filmfragment van de Duitsland Sessie

Bekijk al het nieuws

Onze partners

Alle partners