Het Captains of Processing Dinner 2023 presenteert: Panellid Peter Bogte

Het is bijna zover! Op 14 juni 2023 staat de inmiddels derde editie van het populaire Captains of Processing Dinner op het programma. Een initiatief van Machevo, Easyfairs en vakblad BULK. Beslissers uit de procesindustrie en een Captains of Processing-opiniepanel wisselen tijdens een inspirerende, sfeervolle en culinaire setting van gedachten over actuele onderwerpen, trends en technologische innovaties. Kortweg: een smakelijke avond vol ingrediënten, die de procesindustrie vandaag de dag bezighoudt. De komende weken stellen we de panelleden één voor één voor en gaan ze alvast kort in op een drietal vragen, elk aangevlogen vanuit hun eigen expertise, vakgebied en visie. Vandaag is het de beurt aan Peter Bogte (58), algemeen directeur bij Vapo Techniek.

Denkende aan de huidige geopolitieke uitdagingen, het grondstoffentekort, de energiecrisis en verduurzaming, hoe zouden bedrijven hun krachten beter kunnen bundelen om zo goed mogelijk in te spelen op vragen en behoeften vanuit de markt?
“Bedrijven zouden meer de samenwerking kunnen opzoeken, elkaar veel vroeger in het traject kunnen betrekken en hun klanten op de voordelen daarvan kunnen wijzen. Vapo Techniek is een stockist, we hebben voor ruim 1,4 miljoen euro aan voorraad liggen. Maar de snelheid waarmee diezelfde voorraad wordt omgezet, is vrij laag. Dat is meteen ook een spagaat waar we inzitten: klanten willen een snelle levering, terwijl een levering uit Azië gemiddeld twintig weken duurt. Wij houden bewust veel voorraad aan om vragen naar een snelle levering zo goed mogelijk op te vangen. Ik was in Italië toen daar de eerste coronabesmetting in Europa werd vastgesteld. Al vrij snel hoorde ik dat het de verkeerde kant uitging en heb toen direct extra voorraad besteld, dat bleek een goede zet. Het ergste dat wij hebben meegemaakt, is dat bepaalde onderdelen voor elektrische componenten een langere levertijd hadden en met name leveringen uit de VS lang op zich lieten wachten.”

 Waar laten bedrijven kansen nu nog vaak liggen en valt meer impact te behalen?
“Er wordt nu veelal op basis van de prijs ingekocht en dan is het nog maar de vraag of en hoe snel er geleverd kan worden, als er uiteindelijk een ‘Go!’ voor een project komt. De looptijd van een order wordt steeds korter, het past bij de trend van het leven om alles sneller te doen. Er mag in deze best wat gas worden teruggenomen, dat zorgt uiteindelijk ook voor minder kosten en je kunt bovendien beter anticiperen op een langere levertijd. Zo’n tien jaar geleden waren levertijden van 36 weken normaal, tegenwoordig wil iedereen alles binnen acht weken in huis hebben. Dat betekent dat er soms extra vliegtransporten en koeriers nodig zijn om de gevraagde onderdelen sneller dan het reguliere orderproces geleverd te krijgen. Op het gebied van duurzaamheid zie ik daar zeker nog verbeterpunten!”

 Hoe kan de procesindustrie nog meer bijdragen om de wereld een stukje beter en duurzamer te maken?
“Het ontbreekt eindgebruikers nu vaak aan relevante informatie over welke componenten er zijn gebruikt in een machine en welke spare parts er nodig zijn. Vapo Techniek krijgt bijna dagelijks vragen voor onderdelen, die gepaard gaan met een ingewikkeld zoekplaatje om uit te vogelen wat er precies nodig is. Wij registreren alles wat we leveren en maken onze klanten ook duidelijk wát we leveren, onze manier van duurzaam bezig zijn. Het is namelijk een stuk duurzamer als je alleen een onderdeel moet vervangen in plaats van een complete machine, omdat je geen weet hebt welke spare parts er nodig zijn.”

Bekijk al het nieuws

Onze partners

Alle partners