Het Captains of Processing Dinner 2023 presenteert: Panellid Arend Jan van Gelder

Het is bijna zover! Op 14 juni 2023 staat de inmiddels derde editie van het populaire Captains of Processing Dinner op het programma. Een initiatief van Machevo, Easyfairs en vakblad BULK. Beslissers uit de procesindustrie en een Captains of Processing-opiniepanel wisselen tijdens een inspirerende, sfeervolle en culinaire setting van gedachten over actuele onderwerpen, trends en technologische innovaties. Kortweg: een smakelijke avond vol ingrediënten, die de procesindustrie vandaag de dag bezighoudt. De komende weken stellen we de panelleden één voor één voor en gaan ze alvast kort in op een drietal vragen, elk aangevlogen vanuit hun eigen expertise, vakgebied en visie. Vandaag is het de beurt aan Arend Jan van Gelder (41), algemeen directeur Starch, Dairy & Food bij SiccaDania.

Denkende aan de huidige geopolitieke uitdagingen, het grondstoffentekort, de energiecrisis en verduurzaming, hoe zouden bedrijven hun krachten beter kunnen bundelen om zo goed mogelijk in te spelen op vragen en behoeften vanuit de markt?
De focus en samenwerking zou wat meer lokaal gericht kunnen zijn. Veel boeren moeten noodgedwongen inkrimpen en er komt steeds meer landbouwgrond beschikbaar. Wil je het maximale uit deze landbouwgrond halen, zul je dat toch echt samen moeten doen. Zo kan men bijvoorbeeld met bepaalde technologieën eiwitten uit bonen en erwten halen. Door de aantrekkende markt is er nu veel vraag naar plantaardige eiwitten. Krachten worden ook al gebundeld in Fascinating, een open innovatieprogramma dat bedrijven, kennisinstellingen en de samenleving verbindt. Grote, bekende voedingsmiddelenbedrijven zijn samen druk bezig om de toekomst van de landbouw te onderzoeken en nemen daarin ook een stukje procesontwikkeling mee. Bij SiccaDania doen we ook aan (gepatenteerde) procesontwikkeling en bouwen we inmiddels hybride fabrieken, uiteraard het liefst met onze eigen, unieke technologie. Op het gebied van energiegebruik valt er ook nog een slag te slaan. Alles elektrificeren gaat niet door het beschikbare Nederlandse elektriciteitsnetwerk, ons stroomnet kan dat eenvoudigweg niet aan. Hybride waterpompen zouden in deze een goed alternatief zijn.”

Waar laten bedrijven kansen nu nog vaak liggen en valt meer impact te behalen?
Er vallen nog wat slagen te behalen op het gebied van gewasontwikkeling, dichter bij huis vermarkten en energie-efficiency. Maar als keten zou je nauwer kunnen samenwerken met zowel de voorzijde (toeleveranciers) als achterzijde (verwerkers). Bij SiccaDania hebben we verstand van apparatuur, maar voedselverwerkende bedrijven op hun beurt weer van het product. Als wij een aanpassing willen doen gericht op energieterugwinning, moet dat wel kunnen. Dat soort slagen maak je alleen als het hand in hand gaat.”

Hoe kan de procesindustrie nog meer bijdragen om de wereld een stukje beter en duurzamer te maken?
Onze klanten zijn mensen, die ontzettend veel verstand hebben van het eindproduct. Dat is wat hen uniek maakt. We zouden nog beter moeten kijken naar andere markten wat de mogelijkheden zijn op het gebied van energie-efficiency en procesontwikkeling. En dat in samenspraak met onze klanten”

Bekijk al het nieuws

Onze partners

Alle partners