Op wie stemt u? Verkiezing publieksprijs Proces Innovatie

pip

pipTwaalf nominaties voor publieksprijs Proces Innovatie Prijs
De Proces Innovatie Prijs (PIP) is een erkenning voor innovatieve producten en oplossingen binnen de procesindustrie en is een initiatief van de Machevo & Bulk Vereniging en beursorganisator VNU Exhibitions. Deze prijs bestaat uit twee awards, namelijk de Vakprijs en de Publieksprijs. De jury stelt voor beide awards de nominaties vast. Op dinsdag 2 oktober 2012, de eerste dag van de vakbeurs Industrial Processing, wordt om 18.00 uur bekend gemaakt welk bedrijf is uitgeroepen tot winnaar van de Vakprijs en welk bedrijf de Publieksprijs heeft gewonnen. U kunt aangeven wie volgens u de publieksprijs verdient door uw stem uit te brengen. Klik hier voor: Het stemformulier.

Genomineerde leden

geveke_1Geveke Persluchttechniek: Antares Tandem Technologie (ATT) droger
Grote energiebesparing mogelijk dankzij een combinatie van twee bewezen droogtechnieken: koeltechniek voor droging boven 0°C en adsorptiedroging voor droging tot ver onder 0°C.

De heer Johan Nooijen, productmanager bij Geveke Persluchttechniek hierover: “De Antares Tandemdroger levert droge perslucht van een uiterst hoogwaardige kwaliteit tegen aanzienlijk lagere energiekosten (tot wel 44% lager) dan traditionele adsorptiedrogers. Het dauwpunt is met de Antares af te stemmen op (wisselende) productiebehoefte (batchproductie met verschillende dauwpunteisen of seizoensveranderingen). De Antares Tandemdroger is een praktisch product met oog voor de toekomst. Bij de ontwikkeling van deze droger heeft Parker Hiross de volgende aspecten als uitgangspunt gehad: verlaging van energieverbruik, verlenging van levensduur en kwaliteitsverbetering. Met de Antares Tandemdroger kunnen gebruikers hun duurzaamheidbeleid uitvoeren en duurzaamheiddoelstellingen realiseren.”

Hosokawa Micron, PicoLine-serie labapparatuur
Een serie laboratorium-apparaten voor het malen, classificeren en mengen van poeders, op gram-niveau. Het systeem is gebaseerd op een gemeenschappelijk utilities- en besturingsplatform. Op de tekentafel ligt onder meer nog de PicoBond poederreactor.

De heer Mattijs Raadsen, Area Sales Manager voor Food & Pharma Nederland bij Hosokawa Micron vertelt: “In de jaren dat ik aktief ben als gesprekspartner voor onder andere de pharmaceutische industrie, ben ik vaak gestuit op belemmeringen tot het behandelen en testen van aktieve stoffen op kleine schaal. De oorzaak ligt vaak in het niet kunnen onderbrengen van deze aktieven buiten de ontwikkelingsafdelingen en de schaarsheid van moeizaam verkregen testmateriaal.
Met de Picoline van Hosokawa Alpine worden bewerkingen, voor batches van slechts 1-10 gram tot maximaal 1 kg/uur voor continue processing, haalbaar. Een essentiele aanvulling voor de mogelijkheden van produkt- en procesontwikkelaars. Deze stap past ook goed in de lange Hosokawa traditie waarbij testen een belangrijk onderdeel vormt in de beoordeling van een proces in een zo vroeg mogelijk stadium”.

 De Kleijn Energy Consulting, Warmtepomp voor industriële drogers
Een concept voor een warmtepomp voor industriële banddrogers op een temperatuur van maximaal 80°C. Met de warmtepomp wordt een groot gedeelte van de proceslucht gerecirculeerd. Aangetoond is dat een besparing van minimaal 70% op primair energieverbruik haalbaar is.

De heer Mark de Leeuw, Technisch Directeur, hierover: “Bij de vorige editie van de beurs Industrial Processing grensde onze stand aan die van Machinefabriek Jansen & Heuning, de winnaar van de publieksprijs van de PIP 2010. Toen we zagen hoeveel aandacht en waardering zij kregen na het winnen van de prijs waren wij het er over eens: De Kleijn Energy Consulting moet de volgende editie winnen! Met de warmtepomp voor industriële drogers hebben we een uniek concept ontwikkeld dat bij uitstek een kanshebber is om de prijs in de wacht te slepen. Enkele redenen om te stemmen: de energiebesparing bedraagt meer dan 70%, er is geen stoom of aardgas meer nodig en de droger werkt nagenoeg onafhankelijk van de buitenluchtcondities. Bovendien zijn de marktperspectieven enorm, want in veel industriële sectoren wordt gedroogd. De eerste warmtepomp is onlangs in bedrijf genomen en als het aan ons ligt zullen er nog veel volgen!”

Optyl, Stofmeter PCME Wet Stack 181WS
Een stofmeter die de deeltjesuitstoot in natte gasstroomprocessen meet, waarbij het rookgas onder het dauwpunt komt of waterdruppels aanwezig zijn. Het instrument gebruikt een extractiemethode met verwarming. Hierdoor treden geen condensatieproblemen op.
De heer Yves Willems, Zaakvoerder van het Belgische Optyl vertelt: “Wij bij Optyl waren van mening dat we niet anders konden dan meedoen met de Proces Innovatie Prijs voor de QAL 181 Wet Stack. Begin dit jaar is de QAl 181 Wet Stack eindelijk gelanceerd na meer dan 5 jaar on-site testen en evalueren. Het resultaat is een innovatief en baanbrekend toestel dat zijn gelijke niet kent. Zowel PCME als Optyl willen zich graag verbinden aan de QAL 181 Wet Stack omdat we via deze weg ook kunnen tonen hoe anders, innoverend en veranderd wij zelf zijn”.
Tetra Pak, FusionLine
Een warmtewisselaar met een platenpakket bestaande uit gecorrugeerde cassettes met uniek
ontworpen pakkingen om een doorgang te bieden aan producten die deeltjes bevatten.
Hierbij is sprake van een volledig open kanaal over de volledige lengte en breedte van de platen.
Ron De Keersmaeker, Managing Director Tetra Pak Processing Systems, hierover: “Omdat gezonde en lekkere voeding een specifieke bereidingswijze vereist, is er lang gezocht en geïnvesteerd in een techniek om viskeuze producten met vaste deeltjes, zoals vruchtensappen, soepen, sauzen en desserts op een ideale manier te behandelen. Het verheugt Tetra Pak dan ook om tijdens Industrial Processing 2012 de ‘FusionLine’ warmtewisselaar, te introduceren. De ‘FusionLine’ warmtewisselaar biedt het beste van twee soorten warmtewisselaars en vult de “gap” tussen de buizenwarmtewisselaar en platenwarmtewisselaar op. Het combineert de energie efficiëntie en toegankelijkheid via het modulair concept van een platenwarmtewisselaar met het functionele van een buizenwarmtewisselaar. Deze innovatie biedt een nieuw niveau van flexibiliteit tegen lagere productiekosten. We zijn ervan overtuigd dat het een grote vooruitgang betreft voor de voedingsmiddelenindustrie op het gebied van productbehandeling. De FusionLine is genomineerd voor de PIP publieksprijs. We zijn blij dat het innovatieve karakter van dit product reeds herkend is en kijken als lid van de Machevo & Bulk Vereniging, er naar uit om u tijdens Industrial Processing te mogen verwelkomen. Stem en kom langs, hal 11 stand E020.”

Criteria
De criteria die de onafhankelijke jury bij de beoordeling van de in totaal 25 inzendingen heeft laten meespelen zijn: het procestechnologisch gehalte, de mate van innovatie, de toegevoegde waarde voor de gebruiker, het ‘business potential’ en de duurzaamheid.

Op wie stemt u?

 1. Avery Dennison, LightSmart-etiketteertechniek
  Een eindloze rol papier voorzien van een niet-klevende lijm wordt middels een thermal-transfer printtechniek bedrukt. Na een print wordt het papier gesneden en wordt de niet-klevende lijn thermisch geactiveerd. Het klevende etiket wordt dan op het product aangebracht.
 2. De Kleijn Energy Consulting, Warmtepomp voor industriële drogers
  Een concept voor een warmtepomp voor industriële banddrogers op een temperatuur van maximaal 80°C. Met de warmtepomp wordt een groot gedeelte van de proceslucht gerecirculeerd. Aangetoond is dat een besparing van minimaal 70% op primair energieverbruik haalbaar is.
 3. Geveke Persluchttechniek, Antares Tandem Technologie (ATT) droger
  De Tandemdroger is een combinatie van een koeltechniek voor droging boven 0°C en adsorptiedroging voor droging tot ver onder 0°C. Dit leidt, in combinatie met een voorfilter, fijnfilter en stoffilter,
  tot een hoge kwaliteit perslucht tegen lage energiekosten.
 4. GMF, Vacuümwalsdroger
  De vacuümwalsdroger kan viskeuze vloeistoffen en slurries op lage temperaturen drogen.Hiervoor kan restwarmte worden gebruikt, in plaats van hoogwaardige stoom. Het is zo mogelijk om water tegen lage kosten te verwijderen.
 5. Heat Matrix Group, Heat Matrix Luchtvoorverwarmer (LUVO)
 6. Hosokawa Micron, PicoLine-serie labapparatuur
  Een serie laboratorium-apparaten voor het malen, classificeren en mengen van poeders, op gram-niveau. Het systeem is gebaseerd op een gemeenschappelijk utilities- en besturingsplatform.
  Op de tekentafel ligt onder meer nog de PicoBond poederreactor.
 7. Keller Lufttechnik, Ultra-filterinstallatie
  Een nafilter voor shredders bij schrootverwerking, die emissies tot ver onder de wettelijke grenswaarden terugdringt. Een geïmpregneerd, ultrafijn filtermembraan reduceert stofemissies tot minder dan 1 mg/Nm³ en PCB’s met 99%.
 8. KSB Nederland, SuPremE-motor
  Een hoogefficiënte elektromotor met minstens 15 procent minder vermogensverlies dan voorgeschreven in de EG640-norm voor efficiëntieklasse IE3. De vierpolige rotor bestaat alleen uit een blikpakket
  met speciale rotorplaten en heeft geen kortsluitanker.
 9. Optyl, Stofmeter PCME Wet Stack 181WS
  Een stofmeter die de deeltjesuitstoot in natte gasstroomprocessen meet, waarbij het rookgas onder het dauwpunt komt of waterdruppels aanwezig zijn. Het instrument gebruikt een extractiemethode met verwarming. Hierdoor treden geen condensatieproblemen op.
 10. O2 Control, FreshCare-vershoudsticker
 11. Pentair Haffmans, Biogas-opwaarderingsinstallatie
 12. Tetra Pak, FusionLine
  Een warmtewisselaar met een platenpakket bestaande uit gecorrugeerde cassettes met uniek ontworpen pakkingen om een doorgang te bieden aan producten die deeltjes bevatten. Hierbij is sprake van een volledig open kanaal over de volledige lengte en breedte van de platen.
Bekijk al het nieuws

Onze partners

Alle partners