Meten is… vooruitgang!

Column voorzitter Tom Pruymboom, Nirota B.V.

Het oude gezegde is nog steeds van kracht. Hoe vaak heeft u het al eens gehoord: “Meten is weten!” Daar gaan we weer… Iedereen kan dat wel roepen, het is veel meer van belang dat er ook iets gedaan wordt met de wetenschap die uit het meten voortkomt.

Wat weten we namelijk als we iets meten? Hooguit dat er verschil is ten opzichte van de vorige meting. Is dit goed of fout, is het de bedoeling of juist niet? Het gaat erom dat we het signaal oppakken en er een opvolging aan geven. De meeste werktuigbouwkundige installaties zijn over het algemeen nog behoorlijk van dezelfde soort en afmetingen als voorheen.

De factor ‘smart’ is daarentegen juist enorm aan het ontwikkelen. Zo ook de meet -en regeltechniek die erbij komt kijken. Willen we efficiënter werken, kosten besparen en risico’s vermijden vanwege veiligheid , dan is het van groot belang dat we de systemen aan elkaar koppelen. Met meetgegevens en daaruit voortkomende wetenschap dus!

Tegenwoordig heet zoiets ‘smart industry’ en heeft het extra aandacht gekregen vanuit de overheid. Dat is niet zo verwonderlijk, want hiermee kan de Nederlandse maakindustrie haar kennis en kunde beter blijven verkopen in eigen land en daarbuiten. Met de in grote lijnen gelijk gebleven werktuigbouwkundige installaties dus! Voorlopig zijn we dus nog wel even aan het meten…

Meten is weten, ik zou willen zeggen: Meten is vooruitgang!

Bekijk al het nieuws

Onze partners

Alle partners