Met Machevo een kijkje nemen in de keuken van Suiker Unie

DSC 1814 web

Een bezoek aan de grootste suikerfabrikant in Europa door Monique Verboven

Op 26 november 2013 waren leden en relaties van de Machevo & Bulk vereniging welkom om deel te nemen aan een excursie bij de Suiker Unie in Dinteloord. Het aantal aanmeldingen voor de excursie overtrof de verwachting, ruim honderd deelnemers, waardoor de groep in twee delen rondgeleid werd. Ik was ingedeeld in de eerste groep. Ron de Keersmaeker sprak bij aankomst een woord van welkom. Daarna werd een bedrijfsfilm van de Suiker Unie getoond.

De Suiker Unie is begin 20ste eeuw als één van de coöperaties in Nederland gebouwd in Dinteloord. In de film kwam naar voren dat de Suiker Unie heden ten dage twee Nederlandse suikerfabrieken in Vierverlaten en Dinteloord heeft en één in Duitsland (Anklam). Twee fabrieken in Puttershoek en Roosendaal produceren specialiteiten zoals suikerklontjes, basterdsuiker, poedersuiker en stroopproducten. De Suiker Unie heeft momenteel een suikerquotum van 805.000 ton in Nederland en in Duitsland 112.000 ton.

DSC 1814 webIn Dinteloord wordt door de Suiker Unie al flink verbouwd om de capaciteit in de toekomst te vergroten. In 2015 zal namelijk het suikerbietenquotum afgeschaft worden en de verwachting is dat de Suiker Unie daardoor veel meer aanbod zal krijgen. Om dit te kunnen verwerken, is de huidige productiecapaciteit te laag.

Na deze inleiding over de Suiker Unie mochten we het productieproces buiten op het terrein en daarna in de fabriek bezichtigen. Eén van de rondleidsters, een boerin die met haar akkerbedrijf suikerbieten aanlevert en lid is van de coöperatie, vertelde met enthousiasme over het ontstaan vanaf het bietenzaad tot de suiker zoals deze bij ons op tafel staat.

De Suiker Unie gebruikt de suikerbiet in zijn geheel en  het restmateriaal wordt o.a. verwerkt voor groen gas, ophogen landbouwgrond, wegen en dijken, bietenpulp voor diervoeder en betacal kalkmeststof voor de landbouw. De daadwerkelijke campagnetijd van de suikerbiet is van september tot januari. In een tijdsbestek van 4½ maand wordt de gehele productie gedraaid. De rest van het jaar pleegt men in de fabriek vooral onderhoud. Het was interessant om de fabriek op volle kracht te zien draaien.

DSC 1816 web

Als laatste onderdeel van de rondleiding mochten we nog een blik werpen in de ruimte waar vrijwilligers (vaak oud werknemers) van stichting industrieel erfgoed suikerindustrie met veel passie oude machines uit de suikerindustrie opknappen en weer in werking krijgen zodat iedereen deze kan bewonderen.

Na de rondleiding kreeg iedereen als leuk aandenken een mooie bus suiker mee. Dank voor de gastvrijheid van de Suiker Unie en alle medewerkers/rondleiders die deze excursie mogelijk maakten.

 

 

 

Bekijk al het nieuws

Onze partners

Alle partners