Marcel van Haren (programma-manager bij FME) en zijn collega Maureen de Haan (project-manager FME/GMV) dagen de procesindustrie uit om de kansen te pakken in de voedselfabriek van de toekomst.
Bron: Vakblad BULK, editie 2 (maart 2021), Captains of Processing
Auteur: Zamire Willems/CM Communicatie
Land- en tuinbouwmachines worden steeds vaker voorzien van slimme sensoren, artificiële intelligentie en virtual reality-tools. Dit maakt het niet alleen mogelijk om machines op afstand te inspecteren en uit te lezen, maar ook om ze efficiënter in te zetten. Zo kunnen ze een bijdrage leveren aan de verbetering van de voedselvoorziening en zelfs inspelen op maatschappelijke, geopolitieke en economische ontwikkelingen.
Gepersonaliseerd voedsel
Een van die ontwikkelingen is volgens Marcel van Haren, program-manager agriculture, water & food bij FME, de trend naar precisie-voedingswaarde ofwel gepersonaliseerd voedsel: “De voedselfabriek van de toekomst richt zich steeds meer op de productie van gezonde voeding op maat. Het gaat daarbij om de ontwikkeling van voedingsmiddelen die passen bij de individuele behoeften van mensen, jong én oud. Er is nu al veel meer doelgroep-voeding dan een paar jaar geleden.”
Samenwerken
“Bij de ontwikkeling van gepersonaliseerd voedsel ligt een kans voor onze procesindustrie, met name wat betreft het integreren van complexe systemen. Nederland is goed in het samenbrengen van allerlei technologieën in één machine. Bedrijven beseffen steeds meer dat ze elkaar kunnen versterken, zelfs als het concurrenten zijn. Om als land onze voortrekkersrol in de voedingsindustrie te behouden, moeten we nóg slimmer gaan samenwerken.”
Van Haren is zich ervan bewust dat hierin een faciliterende rol is weggelegd voor FME, als branchevereniging voor ruim 2200 leden uit de technologische industrie.
Innovatieprojecten
Maureen de Haan, projectmanager FME agri & food en GMV, stelt dat technologie geen doel is op zichzelf. “Het is wél een middel om oplossingen te vinden voor maatschappelijke, op agrifood gerichte vraagstukken. Een van de kwesties betreft het zo efficiënt mogelijke gebruik van grondstoffen, water en energie. Hierbij kunnen technologische maar ook logistieke systemen helpen.”
Eiwitten
De Haan is ervan overtuigd dat de voedselfabriek van de toekomst meer producten op basis van alternatieve eiwitten zal voortbrengen, waarbij ze onder meer denkt aan eiwitten uit insecten. Daarnaast wordt gewerkt aan een nog betere voedselveiligheid: “Er loopt een innovatieproject om de kippenketen veiliger te maken. Met slimme technologie kunnen recalls of ruimingen in stallen worden voorkomen”
Vanuit haar rol binnen FME probeert De Haan de onderlinge uitwisseling tussen bedrijven te stimuleren en tegenstrijdige belangen te verzoenen: “Veel bedrijven zoeken een businessmodel dat aansluit op de voedselfabriek van de toekomst.”
GMV, ondergebracht bij FME, is de branchevereniging voor machinebouwers in de agri- en foodindustrie in Nederland. De leden variëren van grote multinationals tot aan MKB-bedrijven en startups.
Stikstofproblematiek
Van Haren ziet dat de stikstofproblematiek Nederlands vooraanstaande technologische positie geen goed doet. “De bureaucratie, Europese richtlijnen en het Nederlandse poldermodel maken het zakendoen er niet makkelijker op. Toch kan de actuele wet- en regelgeving Nederland ook helpen, bijvoorbeeld met het verstevigen van onze exportpositie. Strenge eisen aan de voedselveiligheid vragen om machines met een hoge technologische standaard. Nederland loopt daarin voorop, waardoor de rest van de wereld geïnteresseerd is in onze oplossingen. Het is daarom belangrijk dat we ons innovatieve karakter niet verkwanselen!”
Verrassend
De meest verrassende trend van 2020 in de procesindustrie is voor Van Haren de versnelde adoptie van digitale technieken als virtual reality (VR) en Digital Twins voor onderhoud en service.
|
Marcel van Haren (1965, Geertruidenberg) Program Manager Agriculture, Water & Food bij FME
Burgerlijke staat: samenwonend, dochter (25), zoon (24), kleindochter (5)
Opleiding: MTS elektronica, HBO bedrijfskunde en MBA
Loopbaan: Na de MTS en militaire dienst begonnen als monteur van kantoorapparatuur. Daarna commerciële functies in industriële automatisering en aandrijftechniek. Inmiddels 17 jaar actief in innovatienetwerken in de industrie. Volgde in deze periode Bedrijfskunde en MBA-opleiding en ging aan de slag bij Mikrocentrum. Sinds 2009 bij FME, eerst met de focus op de brancheverenigingen voor verlichting (NLA), industriële automatisering en aandrijftechniek (FEDA). Sinds 2012 FME programmamanager voor landbouw, water & voedsel. Rode draad: het als een spin in het web verbinden van bedrijven en kennisinstellingen in projecten voor de ontwikkeling van nieuwe oplossingen.
Vrije tijd: fietsen, wandelen in de natuur, uit eten gaan, trendwatchen. Actief als fractievoorzitter van de lokale VVD in de gemeente Uithoorn.
Favoriet vakantieland: Portugal
Coronatip: Blijf lachen, neem tijd voor elkaar en richt je op wat er allemaal wél kan.
Tafelgast van het Captains of Processing Dinner en de Algemene Ledenvergadering van branchevereniging Machevo & Bulk Vereniging; hét netwerk voor de procesindustrie.
Droomt van volledig zelfvoorzienend wonen in of dichtbij de natuur.