Machevo op bezoek bij CONO Kaasmakerij

cono

Op dinsdag 5 september 2017 (exclusief voor leden)

Tijdens Machevo Connect 2016 beloofde CONO het ons al: bij hoge uitzondering zijn leden van de Machevo & Bulk Vereniging welkom om de spiksplinternieuwe duurzame kaasmakerij van CONO in De Beemster te bezichtigen. Op 5 september a.s. is het dan zo ver en opent deze ongekend moderne fabriek de deuren exclusief voor Machevo-leden!

 

In de lezing van CONO werd al duidelijk voor welke uitdagingen het bedrijf kwam te staan bij de bouw van hun in 2014 geopende kaasmakerij ‘De Tijd’. CONO heeft al meer dan een eeuw een goede naam als het om duurzame productie gaat. Om ieder procentje productieverlies te beperken, is van begin af aan alles tot in detail uitgedacht en moesten de neuzen van alle betrokken partners dezelfde kant op staan.

Duurzaamste kaasmakerij ter wereld
Al het harde werk heeft geresulteerd in een productielocatie die bekendstaat als de duurzaamste kaasmakerij van de wereld. In vergelijking met het vorige gebouw gebruikt ‘De Tijd’ 75% minder water, 25% minder elektriciteit en gas en produceert het 47% minder afvalwater.

Hoe dat kan? Tijdens de rondleiding ontdekken de Machevo-leden met welke ingenieuze systemen dat is klaargespeeld. Ook zal duidelijk worden hoe CONO de onderhoudskosten tot een minimum heeft beperkt en hoe de modernste technieken zijn te combineren met een oud ambacht zoals het maken van kaas. Wist u bijvoorbeeld dat de kaasmakerij het water dat wordt gebruikt bij de productie hergebruikt als spoelwater?

Een ander opmerkelijk detail is dat CONO het drainageproces juist bewust niet heeft geautomatiseerd om zo de beste smaak te behouden. Dit wordt dus nog deels met de hand gedaan.

Netwerkdiner
Om eens rustig ideeën uit te wisselen over alle opgedane kennis sluit Machevo de excursie af met een netwerkdiner. De locatie van het netwerkdiner zal in de omgeving van de CONO Kaasmakerij zijn en wordt later bekendgemaakt.

Geen lid?
Had u hier graag bij willen zijn maar bent u geen lid? Voorkom nog meer teleurstellingen en meldt u snel aan als nieuw lid. Dat brengt tal van andere voordelen met zich mee.

Bekijk al het nieuws

Onze partners

Alle partners