Machevo-leden enthousiast over bezoek aan Vitelia en Feed Design Lab

IMG 2898 web

Aansluiten bij excursie Machevo bevalt ook DSIV-leden goed

IMG 2898 webDe Machevo-excursie naar het Feed Design Lab en Vitelia Voeders in Oirlo van 3 november jl. mag met het maximum aantal deelnemers succesvol worden genoemd. Het was de eerste excursie waarvoor we ook leden van het Duitse DSIV-verband hadden uitgenodigd. Zij maakten daar dankbaar gebruik van en waren met een delegatie van maar liefst vijftien man goed vertegenwoordigd.

IMG 2922 webSplinternieuwe techniek in de praktijk bij het FDL
Bij het Feed Design Lab (FDL) , op een steenworp afstand, zagen de deelnemers machines die met de nieuwste technieken zijn uitgerust. Het FDL is een splinternieuwe in 2014 gebouwde proeffabriek. Voedselfabrikanten kunnen de proeffabriek huren om te experimenteren met nieuwe grondstoffen, duurzamere productiemethoden of een gezonder eindproduct.

Area Sales Manager bij Hosokawa Micron B.V. Mattijs Raadsen laat weten dat hij zijn complimenten al heeft geuit naar directeur van het FDL Trudy van Megen. “Het was uitermate interessant. Alles werd heel open verteld. We zijn nu aan het bekijken of het FDL iets kan betekenen bij de invulling van onze toekomstige behoeften.”

IMG 2939 web

‘Oprichters hebben nek uitgestoken’
General Manager van Rossi BeNeLux Fons Dabekaussen roemt het FDL als ‘een uitermate interessant intiatief’. “De bedrijven die dit hebben opgezet hebben echt hun nek uitgestoken. Maar ook bij Vitelia heb ik mijn ogen uitgekeken. Vroeger kwamen er vijf of zes verschillende producten van dezelfde productielijn, maar hier hebben ze meer dan 400 recepten. Je staat er ook niet altijd bij stil dat de gehele voedselketen met wetenschappelijke diepgang wordt benaderd.”

‘Feed valley’
De mogelijkheden van FDL zetten Nederland volgens General Manager van Tetra Pak Processing Systems Ron De Keersmaeker op de kaart als hét onderzoek- en educatiecentrum ofwel een ‘feed valley’ voor innovatie en verduurzaming van de diervoerindustrie. “De combinatie met Vitelia als praktijkvoorbeeld, is interessant en toont het groeipotentieel van de sector en het netwerk.”

De Keersmaeker zag in de excursie een prima netwerkmoment met interessante sprekers. “Deze keer hadden de Machevo & Bulk leden ook de mogelijkheid om grensoverschrijdende contacten te leggen via DSIV, de Duitse collega’s.”

IMG 2961 web

Samenwerking DSIV leidt tot interessante gesprekken
“De excursie is mij om meerdere redenen goed bevallen”, zegt Bernard Bückmann van de Duitse firma Bückmann. “Het Feed Design Lab en de mogelijkheden die ze biedt stemden tot tevredenheid. Ik wist niet dat er zoiets in onze omgeving te vinden is. Het was ook een geweldig idee om de samenwerking met Machevo op deze manier aan te gaan. Hier zijn interessante gesprekken uit voortgekomen.”

‘Goed beeld van de markt geschetst’
Business Developer Kees Lock van Rotary Trading Company B.V. kijkt ook zeer tevreden terug. “De presentatie van Stefan Kuijpers schetste een goed beeld van de markt waarop Vitelia zich beweegt. Getallen als 435.000 ton productie per jaar aan voeders zijn bijna niet te bevatten. Dit betekent wat voor de aan- en afvoer. Duidelijk is dat daar bij Vitelia goed over is en wordt nagedacht, gezien de nieuwbouw in Wanssum.”

IMG 2965 web

‘Heldere uitleg over voedselvraag’
De uitleg van directeur van het FDL Trudy van Megen-Boekestijn over de impact van de bevolkingsaanwas in relatie tot de veevoeder- en voedselproductie maakte een diepe indruk. “Helder was ook haar uitleg waarom onderzoek nodig is om natte afvalstromen te revalueren tot grondstof voor veevoeders. Alle zeilen zullen moeten worden bijgezet om in de toekomst aan de voedselvraag te voldoen”, zegt Lock.

Van Megen zelf is ook positief. “Het was erg goed om de Machevo-leden te ontvangen bij Feed Design Lab, onze visie te kunnen delen en onze nieuwe proeffabriek te bekijken. De belangstelling was groot en de vele vragen inspireren mij altijd weer om over een volgende vernieuwing en toepassing na te denken. Verrassend ook om te constateren dat ondanks de grote verscheidenheid in industriële achtergronden er meerdere kansen voor samenwerking in de toekomst gezien werden. We zien de leden graag nog eens!”

Foto’s en suggesties
Foto’s van de excursie zijn terug te vinden in ons online Flickr album. Klik hier om de foto’s te bekijken. Als leden suggesties hebben voor ledenbijeenkomsten en/of excursies, dan ontvangen wij die graag op secretariaat@machevo.nl.

Bekijk al het nieuws

Onze partners

Alle partners