Machevo Connect succesvol zoals ’t heurt

web pauze P1040540

web pauze P1040540Met een hoge opkomst en presentator Jort Kelder als dagvoorzitter beloofde deze editie van Machevo Connect en de Algemene Ledenvergadering al een bijzondere te worden. De gastvrijheid van de Jaarbeurs was zoals gebruikelijk van een topniveau en de nieuwe conferentieruimte Supernova bleek een zeer geschikte setting voor dit jaarlijkse evenement, deze keer gehouden op 7 december 2015.

Met de scherpzinnige Jort Kelder als dagvoorzitter bleven de sprekers en de ruim honderd deelnemers bij de les en actief. De gave van Kelder om op een humoristische manier originele gedachtes te uiten die de meesten voor zichzelf zouden laten hield regelmatig de spanning erin.

Bijvoorbeeld toen het voorstelrondje van het bestuur hem wat lang duurde. “Dit is eigenlijk een democratische vereniging. Jullie hebben gewoon iedereen bestuurslid gemaakt!”

“Goed? Nu al?”
Maar de leden van de Machevo & Bulk Vereniging wisten Kelder ook te verbazen. Bijvoorbeeld toen de notulen van vorig jaar binnen een minuut zonder protest werden goedgekeurd. “Goed? Nu al? Niemand heeft bezwaar? Toen ik nog in een vereniging van huiseigenaren zat, waren we soms uren bezig met dit punt omdat er van die vervelende juristen in de vereniging zaten. Ik kan wel merken dat dit ondernemers zijn”, bracht Kelder uit.

De Algemene Ledenvergadering liep als een rode draad door het evenement. Door dit in licht verteerbare momenten over het evenement te verdelen en met de rake opmerkingen van Kelder erbij bleef iedereen scherp.

Peanuts
Zelfs formele momenten wist deze luis in de pels op te luisteren, onder meer toen de financiën aan bod kwamen. “Die bedragen zijn natuurlijk peanuts. Wat kost bijvoorbeeld één pomp van jullie bedrijf? Veel meer toch?” vroeg hij aan een van de aanwezige leden. Penningmeester Carlos Ooijen legde uit dat hij de leden toch zo duidelijk mogelijk wilde laten zien hoe het met de financiën van de vereniging zit.

Uiteindelijk werd het bestuur op advies van de kascommissie décharge verleend. “Yes! Jullie kunnen weer een jaar blijven zitten!”, merkte Kelder op.

2015 was een mooi jaar voor Machevo
Er waren tijdens de vergadering genoeg mooie momenten om op terug te blikken: zo was Machevo goed vertegenwoordigd op de beurzen Anuga Foodtec in Keulen en Solids in Dortmund, is er een samenwerkingsovereenkomst getekend met de Duitse evenknie van Machevo: DSIV, zijn er bedrijfsbezoeken afgelegd bij Rockwool en KROHNE Altometer, blijkt uit het jaarlijkse marktonderzoek van Machevo dat de procesindustrie optimistisch naar de toekomst kijkt en meldden zich dit jaar zes nieuwe leden aan.

Bij het voorstelrondje van deze nieuwe leden bleek de voormalig journalist goed door te hebben waar Machevo zo nuttig voor is. “Dus je hoopt hier interessante contacten te leggen, misschien nieuwe klanten te vinden?” Meer dan eens was het antwoord: “Ik heb net in de pauze al met een paar interessante bedrijven gesproken.”

Maar Kelder hoefde de kar niet alleen te trekken. Machevo-voorzitter Tom Pruymboom ontpopte zich als een goede spreker en wist de verschillende onderdelen moeiteloos aan elkaar te praten.

Vooruitblik op Industrial Processing 2016
Martijn de Weerd van de Jaarbeurs lichtte een tipje van de sluier op omtrent de plannen voor de beurs Industrial Processing, volgend jaar in de Jaarbeurs. Hij toonde een plattegrond die de samenwerking tussen IP en de nieuwe partner World of Technology & Science weergeeft.

De IP-beurs krijgt een grote zaal, waar deze keer middels een intensieve samenwerking van de verschillende beursdeelnemers een hele fabriekslijn verrijst. Op deze manier kunnen de beursbezoekers met eigen ogen zien dat geen uitdaging de procesindustrie te groot is. “Als een bedrijf zijn machine kan inpassen in een proces dat enkele dagen draait op een beursvloer, dan zal hij met mijn wens geen enkel probleem hebben”, moet de gedachte van de bezoeker zijn.

Directeuren gefopt
De fascinerende dag werd afgesloten met een lezing van breinprofessor Margriet Sitskoorn. Haar onderzoek richt zich op beïnvloeding van de hersenen en dat was al snel te merken. Zij wist  de hele zaal binnen enkele minuten in de luren te leggen met een simpel optelsommetje waarbij iedereen op het eind op haar commando hardop zijn uitkomst moest uitspreken.

Er werd voluit ‘5000’ geroepen terwijl dit bij nader inzien 4100 had moeten zijn. Dit grote verschil bleek te komen door de behoefte van de hersenen aan een rond getal. De Machevo-leden hoeven zich echter niet te schamen. “Ik heb dit ook gedaan bij een lezing voor bankiers en bij een lezing voor medewerkers van de belastingdienst en zij zaten er ook massaal naast”, stelde Sitskoorn haar toehoorders gerust.

De lezing van Sitskoorn was vernoemd naar haar boek ‘Ik wil iets van jou, jij wilt iets van mij’. De lezing werd zo een uitleg over het beïnvloeden van iemands hersenen om zo een doel te bereiken.

Na een indrukwekkende beschrijving over de werking van de hersenen en hoe deze kennis kan worden gebruikt om de eigen hersenen te ’trainen’, was het tijd voor een afsluitende borrel, inclusief dj. Ook hier werden duidelijk weer een flink aantal nieuwe nuttige contacten gelegd.

Bekijk al het nieuws

Onze partners

Alle partners