Machevo Connect blikt in de toekomst

IMG 9927 web

IMG 9927 webMachevo Connect 2016 op 21 november jl. in de Jaarbeurs gaf inzicht in de toekomst van de procesindustrie. Van “Vooruitblikkoning” Bakas die provocerend maar positief sprak over de invloeden die energie, water en grondstoffen hebben op de industrie tot Peter Schurink van CONO, die betrokken was bij de bouw van de duurzaamste kaasmakerij ter wereld.

Presentator Art Rooijakkers zorgde voor een open en ongedwongen sfeer. Toen hij ontdekte dat ‘Brabant’ oververtegenwoordigd was in de zaal voegde hij er een vleugje Brabantse humor en gezelligheid aan toe. De gastvrijheid van de Jaarbeurs was zoals gebruikelijk van een topniveau. Het gebruik van BuzzMaster, waarmee alle aanwezigen via hun smartphone interactief konden deelnemen aan het programma, zorgde ervoor dat werkelijk iedereen invloed had. Dit was erg praktisch voor de Algemene Ledenvergadering, die als een rode draad door het programma liep, en zorgde voor verrassende en hilarische momenten.

IMG 9911 webMachevo leden welkom bij CONO
Dat Machevo deuren opent voor haar leden bleek na afloop van de lezing van Peter Schurink, directeur productie bij CONO Kaasmakers. Namens de leden vroeg Art Rooijakkers hem of de vereniging welkom zou zijn voor een bezoek aan de nieuwe kaasmakerij. Hoewel CONO hier veel aanvragen voor krijgt en het merendeel moet afwijzen, liet Schurink weten voor onze vereniging een uitzondering te maken.

Kennis als omzetmagneet
Voor de pauze was het ook de beurt aan Marketing Manager Edwin Vlems van MCB om de deelnemers voor te bereiden op hun toekomstige inzet van digitale marketing. De tijd van koude acquisitie is voorbij, vertelde Vlems. Hij maakte de aanwezigen duidelijk hoe het online delen van hun kennis als een magneet voor nieuwe klanten kan werken. Niemand zit op je reclame te wachten, maar naar je kennis wordt elke dag op internet gezocht. Inbound Marketing is de filosofie achter een juiste inzet van social media en content marketing.

Terugblik verenigingsjaar 2016
We kunnen terugkijken op een succesvol verenigingsjaar. In een korte film kwamen de mijlpalen nog eens voorbij: bijvoorbeeld het waardevolle marktonderzoek, de beurs Industrial Processing, de excursie naar Food Pilot in België en de bezoeken aan het Feed Design Lab en Vitelia Voeders. U kunt deze film bekijken op ons YouTube kanaal: Terugblik 2016.

IMG 9948 webEvaluatie Industrial Processing
Martijn de Weerd van Jaarbeurs blikte vorige editie nog vooruit op Industrial Processing, nu kwam hij met een evaluatie. Ondanks dat er minder exposanten hebben deelgenomen dan in 2014, geven de bezoekers aan dat er voldoende te zien en te beleven was. De exposanten zelf zijn redelijk tevreden met de editie van 2016. Dat komt vooral door de goede kwaliteit van de bezoekers (meer beslissers, meer concrete investeringsplannen). Voor de toekomst zal er gewerkt worden aan het verder ontwikkelen van het concept van Industrial Processing. De verbeterpunten zijn duidelijk en de mogelijkheden om die te realiseren zijn aanwezig. Daarmee kan de beurs de komende jaren een nog betere juiste aansluitingen hebben bij de behoeften van zowel bezoekers als exposanten. Machevo & Bulk Vereniging en Jaarbeurs zullen dit traject gezamenlijk vorm en inhoud geven.

Optimistische afsluiter
Tot slot volgde als klapper op de vuurpijl de lezing van trendwatcher Adjiedj Bakas. Provocerend en met humor stelde hij de wereldproblematiek rondom milieu, armoede en oorlog aan de kaak. Zijn lezing was gebaseerd op zijn boek ‘Plenty’; hoe gaan we om met onze natuurlijke hulpbronnen in de komende twintig jaar? Hoe zorgen we ervoor dat er genoeg water en energie is voor de groeiende wereldbevolking? Welke vormen van energie hebben de toekomst? De tijd van olie is voorbij, zonne-energie heeft de toekomst en de grote nadelen van windenergie komen aan het licht. Bakas zette aan tot nadenken maar bleef optimistisch. Als we de juiste keuzes maken dan kan aan de sterk groeiende vraag naar energie en grondstoffen worden voldaan. Hij liet nieuwe innovaties zien die een grote rol kunnen gaan spelen bij de transformatie naar een nieuwe economie. Hij gaf aan wat er werkelijk toe doet in de procesindustrie. Hij waarschuwde de deelnemers ervoor te zorgen dat zij zich voorbereiden op de toekomst zodat hun bedrijf over 15 jaar nog steeds bestaat.

“Begin altijd vanuit je intuïtie en ga op zoek naar nieuwe vormen van samenwerking. Door middel van co-creatie en mensen met verschillende achtergronden bij elkaar aan tafel te zetten, kunnen er mooie dingen ontstaan”, was het advies van Bakas aan zijn toehoorders. “Ga waar geen pad is en laat een spoor achter.” De film ‘Plenty; megatrends water, energie en grondstoffen kunt u hier bekijken.

Bekijk hier de foto’s van Machevo Connect 2016

Bekijk al het nieuws

Onze partners

Alle partners