Digitale veiligheid en innovatie: Machevo Connect 2023 bereidt deelnemers voor op de toekomst

Een innovatieve hotspot als locatie, twee elkaar aanvullende en versterkende sprekers en natuurlijk de aanwezige leden en relaties waren dinsdag 28 november jongstleden de ingrediënten voor Machevo Connect 2023. Een dag die volledig in het teken stond van digitale veiligheid en weerbaarheid, kunstmatige intelligentie, innovatie en de impact hiervan op onze industrie. Op de Brainport Industries Campus in Eindhoven waren naast de leden van de Machevo & Bulk Vereniging ook leden van 6 andere brancheverenigingen welkom.

Financieel directeur bij Hoppenbrouwers Techniek Marcel de Boer mag als spreker het spits afbijten. Tegen wil en dank werd hij ervaringsdeskundige omtrent het oplossen van een ransomware-aanval. Als op een vrijdagavond in de zomer van 2021 duidelijk wordt dat Hoppenbrouwers getroffen is, zit hij tot 3 uur ’s nachts samen met collega’s om een oplossing te bedenken. De Boer: “Een expert vertelde ons dat een situatie als deze vaak een week of drie kost om op te lossen. Het snelste ooit was drie dagen. Waarop onze algemeen directeur zei: ‘Dan doen wij het in twee dagen!’”

Slechts een halve dag werk verloren
Tijdens de openhartige presentatie vertelt De Boer hoe dat nog gelukt is ook: “Teamwork was heel belangrijk. Halverwege de zaterdag waren er zo’n 200 collega’s aan het werk. In de avond was 90% van de besmette laptops ingeleverd.” Het lukt samen met ICT-experts om het netwerk terug te zetten naar vrijdagmiddag 12 uur. In plaats van de verwachtte drie weken stilliggen, gaat er slechts een halve dag werk verloren.

Zelfs een sensor kan gehackt worden
“Het is niet de vraag of je wordt gehackt, maar wanneer.” Met die woorden weet de tweede spreker van de dag, Gina Doekhie, direct de aandacht te grijpen. Als cybercrime specialist kent zij alle ins en outs op het gebied van digitale veiligheid. Tijdens een live rondleiding door het darkweb en een demonstratie van hoe een hacker je computer over kan nemen, hangt de zaal aan haar lippen.

Volgens Doekhie kan naast de bekendere ransomware-aanvallen, ook het zogeheten Internet of Things een bedreiging vormen voor onze industrie: “Alles wat internet heeft, kan gehackt worden. Tot aan een sensor die verwerkt zit in een machine. Dat is heel interessant voor cybercriminelen om te hacken. Een bedrijf kan zo volledig worden platgelegd.”

Brainport Industries Campus
Tijdens een korte presentatie vertelt campus directeur Erik Veurink vol passie en enthousiasme over de campus die hij leidt. Vervolgens is het tijd om in beweging te komen. De groep deelt op in vieren en krijgt een rondleiding over de Brainport Industries Campus (BIC). Een locatie waar ‘de beste hightech maakindustrie bij elkaar onder één dak’ gevestigd is. Veurink licht toe hoe dat mogelijk is: “BIC is modulair opgebouwd. We gaan eerst in gesprek met een potentiële huurder om in kaart te brengen waar hun behoeftes liggen. Wij nemen vervolgens de bouw op ons. Waar mogelijk kijken we waar de verschillende huurders gebruik kunnen maken van elkaars apparatuur en expertise.” Als voorbeeld noemt hij de samenwerking tussen mbo-instelling Summa College en Yaskawa: “Summa wilde graag een robotics lokaal. Yaskawa, gespecialiseerd in automatisering en robotica, had toen al een prachtig experience center op BIC. Daar leren de studenten van Summa nu dus over robotics.”

Het idee van verschillende bedrijven die onder een dak samenwerken werkt zelfs zo goed, dat inmiddels is gestart met de ontwikkeling van een tweede locatie: BIC 2. “Deze campus wordt twee à drie keer zo groot als deze locatie”, vertelt Veurink trots. BIC 1 begint met 98 procent bezetting behoorlijk vol te raken, maar zeker met de nieuwe locatie in het verschiet zijn er volop mogelijkheden. Veurink: “Ik nodig dan ook ieder lid van Machevo, dat daarover in gesprek wil, van harte uit! We kunnen snel schakelen.”

Nieuwe connectie
Naast leden van onze vereniging waren ook leden van 6 andere brancheverenigingen welkom. Op de afsluitende netwerkborrel met walking dinner zijn dan ook interessante nieuwe contacten gelegd. Kennispartner Trudy van Megen, directeur van het Feed Design Lab, vertelt: “Ik trof een hele aardige collega en heb daar gezellig mee staan praten. We zijn al gelinkt op LinkedIn.” Gevraagd naar de sprekers vertelt Van Megen dat zij de presentatie door Gina Doekhie erg sterk vond: “Goed gepresenteerd. En ze heeft ons echt laten beseffen wat de risico’s van cybercrime zijn, wat je ervan kunt verwachten.”

Marcel de Boer en Hoppenbrouwers roemt zij om hun openheid. “Maar ook was het verhaal van Hoppenbrouwers hoopgevend. Dat als je zoiets ellendigs meemaakt met je bedrijf, maar het vanaf het begin goed aanpakt, het niet meteen het einde van de wereld hoeft te zijn.”

Goed om te horen
Jeroen van Alken, sales engineer bij AERZEN, heeft op een afstand gezien hoe AERZEN Duitsland in hetzelfde jaar als Hoppenbrouwers een cybercrime aanval heeft doorstaan. “Erg interessant om te zien hoe ze dat bij Hoppenbrouwers hebben aangepakt. Respect voor hoe zij dat in zo’n korte periode hebben getackeld. Het verhaal was niet leuk, maar wel goed om te horen.”

Toekomstplannen
Voorzitter Perry Verberne kijkt terug op een geslaagde dag: “Twee boeiende lezingen die aansluiten op de actualiteit. In een dynamische en vernieuwende omgeving waar onderwijs, startups en gerenommeerde bedrijven samenkomen en productie draaien. Dat is opmerkelijk om in één gebouw te zien.”

In de ochtend was Verberne, tijdens de algemene ledenvergadering, blij met de participatie van de aanwezige leden. “De splitsing van de ALV en Connect was goed, zo konden we meer de diepte in gaan tijdens de vergadering. Fijn om even stil te staan bij de toekomstplannen van Machevo”, concludeert Verberne.

Klik hier voor het fotoalbum van Machevo Connect 2023
Klik hier voor ons videoverslag van Machevo Connect 2023

 

 

 

 

Heeft u ideeën voor Machevo Connect 2024?
Wij vernemen deze graag! Laat het ons weten via secretariaat@machevo.nl.

Bekijk al het nieuws

Onze partners

Alle partners