Machevo Connect 2017 draait om verandering

Terugblik machevo connect 3

Welke veranderingen staan de komende jaren op stapel en hoe kan de procesindustrie daarvan profiteren? Dat was het centrale thema van ons netwerkevenement Machevo Connect 2017, gehouden in Jaarbeurs. Zo nam dagvoorzitter Charles Groenhuijsen zijn toehoorders met veelzijdige voorbeelden en optimistische voorspellingen mee in de digitale toekomst. Steven de Boer, sustainability leader bij petrochemisch bedrijf Sabic, ging in op de rol van de procesindustrie bij de transitie naar een duurzame en meer circulaire economie.

Als dagvoorzitter wist Groenhuijsen het tempo erin te houden en bleek meerdere malen dat zijn kennis van de procesindustrie groot genoeg was om interessante wendingen te geven aan de discussies. Wederom konden alle aanwezigen via hun smartphone interactief deelnemen aan het programma dankzij de inzet van BuzzMaster. De Algemene Ledenvergadering, die als een rode draad door het programma liep, kon zo vlot, verrassend en efficiënt verlopen.

Effectief of efficiënt?
terugblik machevo connect 4Volgens Steven de Boer van Sabic zijn we in onze industrie gewend duurzaamheidsuitdagingen met het efficiëntie-wapen aan te pakken. Maar we moeten op zoek naar doorbraken en ons meer in termen van effectiviteit denken in plaats van in termen van efficiëntie. In zijn lezing maakte hij duidelijk wat volgens hem de insteek moet zijn: “Onze rol in de transitie naar een duurzame en meer circulaire economie zal minstens even groot moeten zijn als onze rol bij de opbouw van de Nederlandse economie. De uitdaging is niet om aan nieuwe regelgeving te voldoen. De uitdaging is om te innoveren en te groeien in een duurzame economie.”

Radicale veranderingen
Terugblik machevo connect 2Ook Charles Groenhuijsen voorziet ‘radicale veranderingen’ in de procesindustrie en hij ziet eveneens dat daarbij een belangrijke rol is weggelegd voor de drang naar duurzaamheid. “Iedereen is daar nu wel van doordrongen. Maar er zit veel meer aan te komen.” Zo ging hij in op de invloed van bitcoin, blockchain en kwantumcomputers op onze industrie. Dit maakte overduidelijk dat deze ontwikkelingen allesbehalve een ‘ver-van-mijn-bed-show’ zijn voor onze branche.

Veranderingen staan ook op stapel bij de beurs waar veel van onze leden nauw bij betrokken zijn: Industrial Processing. Onze voorzitter Tom Pruymboom vertelde samen met Linda Bos van FHI over de plannen die voor een nóg aantrekkelijkere beurs moeten zorgen met extra voordelen en aandacht voor onze leden.

Veel vragen voor hacker
terugblik machevo connect 4Bij ethische hacker Gerard Klomp van Cap Gemini werd buzzmastger optimaal gebruikt; een stormvloed aan vragen bleef verschijnen op het scherm. Voor aanvang van zijn lezing dacht de helft van de zaal nooit gehackt te zijn, na zijn verhaal en hackdemonstraties was een groeiende twijfel voelbaar in de zaal.

Vooruitkijken en achteruit
Maar we blikten niet alleen vooruit. Zo keken we met veel plezier terug op het huidige jaar, waarin we maar liefst negen nieuwe leden mochten verwelkomen. In een korte film kwamen de hoogtepunten nog eens voorbij: excursies organiseerden naar Koopmans Meel in Leeuwarden, de assemblagefabriek van Tesla in Tilburg en CONO Kaasmakers in De Beemster en het vernieuwen van de samenwerkingsovereenkomst met Easyfairs op de beurs Solids Rotterdam en de nieuwe samenwerking met platform Processcontrol.

Traditiegetrouw sloten we af met een gezellige netwerkborrel met heerlijke hapjes. De foto’s zijn terug te zien op ons online fotoalbum. Ook is er een filmverslag gemaakt van de middag wat direct een compleet beeld geeft van deze eneverende middag, met daarin interviews met de sprekers en deelnemers.

Machevo Connect in de pers
Vakblad BULK, uitgave december 2017: Charles Groenhuijsen op Machevo Connect

Vakblad processcontrol uitgave december 2017: Machevo Connect: inspiratie

PompNL.nl publicatie 24 november 2017: Machevo Connect biedt terug- en vooruitblik

Bekijk de terugblikvideo:

Machevo connect 2017

Bekijk al het nieuws

Onze partners

Alle partners