Lessen van Die Heimat

Tom Pruymboom 2013 smal

Column Tom Pruymboom, Nirota B.V.

Tom Pruymboom 2013 smalElke 3 jaar wordt de beurs Achema gehouden in Frankfurt. U kent het wel, zo’n typische Duitse beurs. Zo’n beurs waar iedereen op wil exposeren en waar iedereen naar toe wil… Want, op de Duitse beurzen moet je wezen, daar waar het allemaal gebeurt. Maar liefst 12 hallen vol met prachtige spullen en heel veel mensen. Alle hotels hebben hun prijzen verdubbeld tussen maandag en donderdag. Van en naar de beurs dikke rijen zwarte, witte (tegenwoordig steeds meer…), grijze en zilveren middenklasse wagens uit het A-segment. In de wachtrij voor de parkeer garage, voor de betaalautomaat en voor de bockwurst mit pommes…

Bezoekers uit alle landen en windstreken die ook maar enigszins iets te maken hebben met de procesindustrie, ze zijn allemaal gekomen naar Achema. De Duitse beurs voor de procesindustrie zoals er maar 1 in de wereld is.
Op de stand staan de veelal vooraf goed getrainde “vertreter”, ”verkaufsleiters” en “geschäftsführers” te loeren naar wat er allemaal door het gangpad loopt. Een blik op die pomp, afsluiter, filter of centrifuge en je bent erbij. “Erop af!” is de instructie, want de strijd is hard om elke klant of elke lead. De leads worden snel verzameld, de geschäftsführer telt het aantal leads en verrekent die met het absurde bedrag dat is uitgegeven aan de gehuurde vierkante meters.

Dus, niet te lang kijken, doorlopen en niet te veel interesse tonen. De vertreter draait zich weer om, “better luck next time” denkt’ie.. Op naar de volgende bezoeker.

Wow! Hadden wij dat maar zo in Nederland! Alle hallen bezet, geen plekkie meer te krijgen. Volle hallen met bezoekers en een drukte van jewelste. Hoe kan het toch dat die Duitsers het elke keer weer zo goed voor mekaar hebben?

Welnu, het is eigenlijk heel simpel; Duitsers hebben een plan. Een degelijk plan! Het plan is gebaseerd op: lange termijn, kwaliteit, innovatie, competitie en dat alles met een fanatieke, vastberaden en serieuze kijk op de markt. Heerlijk!

Daar kunnen wij nog wat van leren. Stel dat wij onze plannen eens wat meer zouden baseren op een lange termijn en dat we onze ideeën over innovatie nog fanatieker en serieuzer zouden laten doorklinken in onze producten… Het zou ons verder brengen dan waar we nu uitkomen. Ook al zijn we best tevreden; er is nog zo veel meer te halen.

Laten we blijven leren van wat ze in Die Heimat zo goed kunnen. Degelijke spullen met een degelijke benadering naar de markt. “selbstverständlich!”

Bekijk al het nieuws

Onze partners

Alle partners