Koffie in Joure…

Mandy Mekenkamp GEA

Mandy Mekenkamp GEAColumn Mandy Mekenkamp, Marketing & Communication Advisor GEA Process Engineering Nederland B.V.

Rijdend door het Friese landschap begin ik aan deze column. Op het moment dat mijn bestemming ‘Joure’ op de borden verschijnt dringt de geur van koffie de auto binnen. Even was ik vergeten dat ik mij in het territorium begeef van de belangrijkste koffieproducent van Nederland. Ik heb direct zin om een cafeetje in te duiken voor een bakkie.

In Joure blijken niet veel cafeetjes te zijn en in het handjevol dat ik kan vinden lijkt de tijd even stil te hebben gestaan. Het zet me aan het denken: moet het altijd anders, moet het hipper? Een grandcafé met leestafel, een verfijnde wijn- of sushibar… een ding is zeker, ik ben nu in een streek beland waar de cultuur van de mensen dit niet eist. De klanten waarderen de aanpak van de uitbater en zien er tevreden uit. Het onderwerp voor deze column is geboren.

Grote groei afgelopen jaren
De globale GEA organisatie is de afgelopen jaren enorm gegroeid. Enerzijds door de overnames. Zo werd de GEA familie recentelijk nog uitgebreid met De Klokslag uit Nederland en Scan-Vibro uit Denemarken. Anderzijds was er ook groei door innovatie en door marktontwikkeling. Het gevolg is een enorme diversiteit aan oplossingen en producten voor heel veel verschillende klanten in veel verschillende markten.

Soms was het voor de klant niet meer duidelijk. Wat is het aanbod? Wat is mijn prijs? En met wie moet ik spreken? Dus er was werk aan de winkel om een meer logische en transparante organisatie neer te zetten voor onze klanten. Binnen de huidige OneGEA structuur heeft de klant centrale aanspreekpunten op lokaal niveau en zijn de communicatielijnen duidelijk.

Diverse culturen
Zoals veel wereldwijd opererende organisaties heeft GEA te maken met bedrijfsonderdelen in veel verschillende continenten en landen. Wist u dat GEA werkzaam is op alle continenten, behalve Antarctica? En dat er GEA organisaties zijn in meer dan 50 landen wereldwijd? Met deze aantallen in het achterhoofd begrijpt u dat GEA een kakofonie aan culturen herbergt. Denk bijvoorbeeld aan de directheid van de Nederlanders of wat dacht je van de stiptheid van de Duitsers. Kortom cultuurverschillen zijn er in allerlei soorten en maten, maar het geeft je organisatie kleur.

Verkoopkantoren dicht bij de klant
In de nieuwe GEA organisatie is veel aandacht besteed aan een duidelijke structuur. Het resultaat is een eenvoudigere organisatiestructuur, zodat klanten beter weten wat GEA hen te bieden heeft en bij wie ze daarvoor moeten zijn. De oplossing is even simpel als die klinkt: zorg dat de klant contact heeft met mensen dichtbij, mensen die hem of haar begrijpen. Binnen onze GEA organisatie kennen we daarom verkoopkantoren op lokaal niveau. Klanten hebben zo één centraal aanspreekpunt voor de hele portfolio die de cultuur van de klant kent.

In Nederland kennen we allemaal de cultuurverschillen tussen de provincies en streken. Soms hebben we de neiging hier met een kritische blik naar te kijken. Maar inmiddels beseffen we binnen OneGEA dat je cultuurverschillen op momenten juist moet benutten in plaats van veranderen. Tevreden kijk ik van mijn laptop op in het café in Joure. Heerlijk zo’n uitbater die zijn klant begrijpt!

Bekijk al het nieuws

Onze partners

Alle partners