Kennissessie: Foodnormen in de machine- en installatiebouw

Op 6 oktober a.s. organiseert GMV samen met DMFI en Machevo een kennissessie “Foodnormen in de machine- en installatiebouw” bij Koninklijke Metaalunie in Nieuwegein .

Tijdens deze bijeenkomst worden de deelnemers bijgepraat over alle relevante normen, richtlijnen en wetgeving op het gebied van machinebouw en installaties voor de voedingsmiddelenindustrie. Naast de introductie door Saucecompany BV over de uitdagingen van een voedingsmiddelenproducent worden ook onderwerpen en normen zoals GFSI, voedselcontactmaterialen, de machinerichtlijn, ontwerp- en engineeringsnormen en de verwachte ISO-norm Food behandeld.

De bijeenkomst is met name bestemd voor voedingsmiddelenfabrikanten, bouwers van machines en installaties voor de voedselverwerkende industrie en engineeringbureaus.

De overheid zegt duidelijk dat een producent verantwoordelijk is voor de veiligheid van zijn producten. Voedselveiligheid is daarbij een belangrijk onderdeel. Er worden daarom steeds meer eisen gesteld aan leveranciers en producenten. Retailers willen garanties van voedingsmiddelproducenten dat het geleverde product volgens bepaalde kwaliteitseisen en normen tot stand gekomen is. En de voedingsmiddelenproducten eisen vervolgens van hun machinebouwers en engineeringbureaus garanties dat met de machines en installaties op een veilige manier voedsel geproduceerd kan worden.

Als gevolg daarvan komen er bij onze branches regelmatig vragen binnen van machinebouwers, engineeringsbureaus maar zeker ook van voedingsmiddelenproducenten over de huidige en nieuwe normen, wetgeving en richtlijnen als het gaat over machines en installaties voor de voedselverwerkende industrie. Er is klaarblijkelijk behoefte in de markt aan duidelijke informatie.

Omdat GMV en DMFI beide zitting hebben in de nationale standaardisatie commissie m.b.t. machines voor de voedselindustrie, genaamd NEN-NC-341100 en actief betrokken is bij de ontwikkeling van de internationale norm voor food, middels de ISO/CEN/TC 153 is besloten om voor de markt een alles omvattende kennisbijeenkomst te organiseren.

De bijeenkomst vindt plaats op 6 oktober vanaf 13:00 uur bij Koninklijke Metaalunie in Nieuwegein.

Het programma begint met een presentatie van Saucecompany over de uitdagingen van een voedingsmiddelenfabrikant op het gebied van normering. Dit wordt gevolgd door een introductie over GFSI (ISO 22000) alsmede BRC, IFS en Lloyds en hoe dit de basis vormt voor een goede HACCP.

Ook zal er worden ingaan op de (nieuwe) machinerichtlijn en de relatie hiervan tot de voedingsmiddelenindustrie. En een verdieping op het gebied van voedselcontactmaterialen (EC1935:2004), machineveiligheid – hygiënisch ontwerpen (EN1672-2 en ISO14159) en de norm voor engineering en de hygiënische risico analyse (EN 16310).

Uiteraard wordt ook aandacht besteed aan de uitvoering zoals het lassen in voedingsmiddelenindustrie (9606-2) en aantoonbaarheid dat een machine of installatie aan alle normen, richtlijnen en wettelijke kaders voldoet (EG2023-GMP). Tot slot zal het programma een inkijkje bieden in de ontwikkeling van de internationale standaarden (ISO/TC326 en ISO/TC153) en sluiten we af met een netwerkborrel.

Klik hier voor meer informatie en aanmelden

Bekijk al het nieuws

Onze partners

Alle partners