Industrial Processing 2016: unlocking future factories!

2016 Afbeelding IP

2016 Afbeelding IP

Vakbeurs voor de procesindustrie toont op centraal demoplein de Fabriek van de Toekomst

Wat betekent het voor de voedingsindustrie als consumenten straks hun voedsel 3D printen? Leidt de circulaire economie in de procesindustrie tot nieuwe businessconcepten? Hoe kunnen we installaties optimaliseren met behulp van Internet of Things en big data? En gebruiken servicemonteurs en operators straks allemaal virtual reality apps? Industrial Processing 2016 biedt komend najaar de bezoekers een blik in de toekomst. Unlocking future factories!

“Industrial Processing biedt dit jaar méér dan de gebruikelijke thema’s procesoptimalisatie, maintenance en duurzaamheid”, zegt Martijn de Weerd, brandmanager bij Jaarbeurs over de vakbeurs voor de procesindustrie. De voedingsmiddelen-, chemische- en farmaceutische industrie staan aan de vooravond van ingrijpende veranderingen. Technologische trends zoals Internet of Things en 3D printen maar ook maatschappelijke veranderingen, bijvoorbeeld toenemende grondstoffenschaarste en de opmars van de circulaire economie, gaan een stempel drukken op deze industriesectoren.

“Daarom komt er in het hart van de beurs een groot plein waar we bezoekers een blik in de toekomst bieden. Samen met onze partners tonen we hoe je met technologie die morgen al beschikbaar is, enorme potenties kunt ontsluiten.” Bezoekers kunnen dit van 4 tot en met 7 oktober live beleven op Industrial Processing in Utrecht.

Fabriek van de Toekomst
De meest in het oog springende technologische innovaties krijgen op Industrial Processing 2016 een plek op dit centrale demo-plein. Partners zoals Machevo & Bulk Vereniging, exposanten, kennis- en researchinstellingen laten hier hun toekomstvisie zien in de Fabriek van de Toekomst. Martijn de Weerd: “We blijven ver weg van de containerbegrippen die te pas en te onpas erbij worden gehaald. We tonen op dit plein innovatieve toepassingen die met de technologie van morgen realiseerbaar zal zijn. Daarmee willen we bezoekers inspireren en aanzetten na te denken over hun eigen Fabriek van de Toekomst.”

Smart industry en de mens
Industrie 4.0 oftewel smart industry krijgt zeker veel aandacht. De digitalisering leidt in hoog tempo tot een fundamentele verandering in de wijze waarop producten en processen tot stand komen. Internettechnologie zorgt ervoor dat op elk moment, elk onderdeel van een productieproces gevolgd, gestuurd en aangepast kan worden. Dankzij vergaande vormen van connectivity ontstaan nieuwe manieren van werken: Internet of Things, big data, virtual reality en 3D printing. “Thema’s die zeker voor het voetlicht komen op Industrial Processing en die we in concrete toepassingen gaan laten zien”, benadrukt Martijn de Weerd. Het gaat echter niet alleen over deze technologie: de veranderende rol van de mens komt net zo goed aan de orde. Wat betekent het voor organisaties als robots en computersystemen werkzaamheden overnemen? Hoe verandert de rol van de operator en monteur als virtual reality heel gewoon wordt? Een dynamische mix van stands, kennissessies, seminars en live-demo’s zorgen ervoor dat de fabriek van de toekomst na een bezoek aan Industrial Processing geen geheimen meer heeft.

Grondstoffen en circulaire economie
In alle industriële sectoren is het gebruik van grondstoffen een boardroom issue. Behalve efficiënt omspringen met kostbare grondstoffen is voor veel toepassingen het zoeken naar alternatieven geen overbodige luxe. Biedt de circulaire economie hiervoor een oplossing?
In met name de Rijnmondregio lopen al experimenten met innovatieve businessconcepten gebaseerd op de circulaire economie. Reststromen van het ene proces kunnen grondstoffen voor een ander proces zijn. Deze zoektocht verandert de manier waarop processen worden ingericht en waarop bedrijven met elkaar (gaan) samenwerken. Industrial Processing 2016 laat mogelijke oplossingsrichtingen zien.

Energie en water
Wat voor grondstoffen geldt, gaat net zo goed op voor energie en water. Twee cruciale aspecten in de meeste productieprocessen. Twee aandachtspunten voor verduurzaming van de procesindustrie. De FEDEC, Federatie Energie Consultants, biedt op het FEDEC Energie Plein veel kennis en informatie over de ontwikkelingen op het gebied van energieverbruik en -besparing, en vooral ook op het gebied van alternatieve energiebronnen. Bezoekers kunnen kennismaken met industriële warmtepompen en brandstofcellen. Ze kunnen op het Energie Plein ook zien wat de All electric factory voor de industrie kan betekenen. Ontsluit de volledig elektrische fabriek een heel nieuwe toekomst voor de voedingsmiddelen- en procesindustrie?

Bestel eenvoudig uw gratis toegangskaarten
Industrial Processing is dé beurs om te netwerken met andere bedrijven uit de procesindustrie en daar kunt u ook bij zijn! Uw gratis toegangsbewijs voor Industrial Processing 2016 bestelt u eenvoudig door u hier te registreren. Zo loopt u tijdens uw beursbezoek direct de beursvloer op en hoeft u niet te wachten bij de registratiebalie.

Button Vraag toegangskaarten aan

Bekijk al het nieuws

Onze partners

Alle partners