‘Herken de druppel’

rondekeersmaeker

rondekeersmaekerColumn Ron De Keersmaeker, Algemeen Directeur Tetra Pak Processing Systems B.V. en bestuurslid Machevo & Bulk Vereniging

Herken de druppel: check je werkstress, hoor ik de laatste tijd steeds vaker op de radio. Terwijl ik in de auto naar een meeting snel… en snel is dan nog maar even de vraag, door het steeds drukker wordend verkeer in Nederland is het passende woord eerder worstel. Ik kijk mezelf even aan via de achteruitkijkspiegel en denk nog eens na over de woorden ‘Herken de druppel’. Er zit wat in deze vraagstelling!

De campagne ‘Herken de druppel’ werd geïnitieerd door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om stress op het werk aan te pakken. Het past in een breder kader en is eigenlijk het Nederlandse antwoord op de EU-campagne ‘Healthy Workplaces – managing stress and psychosocial risks at work’.

Het doel van de campagne is het voorkomen van ziekte en langdurige arbeidsuitval door werkdruk en werkstress. De focus ligt op het vergroten van leiderschap bij leidinggevenden en op het vergroten van mentale weerbaarheid, arbeidsproductiviteit en werkplezier. De campagne wil het taboe rondom werkdruk en werkstress doorbreken en daar kan ik me goed in vinden. Ik zeg vaak tegen mijn collega’s: “Denk eraan dat we nooit zaken doen met bedrijven, enkel met mensen!” Zonder gemotiveerde en goed opgeleide mensen, die met plezier en verantwoordelijkheid beslissingen durven nemen en zelfstandig of in team acties uitvoeren, sta je nergens in je bedrijf.

Ik pleit me gelukkig als manager, want als het op percentages langdurige arbeidsuitval aankomt, zit het bij ons wel snor. Terwijl ik verder kar door het nog steeds drukke verkeer, daar krijg je trouwens ook flink wat stress van, maak ik toch een aantekening om ‘Herken de druppel’ op de agenda van de volgende managementmeeting te zetten. Want we kunnen niet negeren dat stress zonder twijfel verder toeneemt in onze veranderende wereld, waarbij het bedrijfsleven ook sterk aan het verjuridiseren is.

Steeds meer normen worden wettelijk vastgelegd en gehandhaafd naar Amerikaans model en daar kun je als bedrijfsleider ook een flinke portie stress van krijgen, vooral wanneer je de zaken niet goed op de rit hebt.

‘Herken de druppel’ triggert anderzijds nog een topic! Herken de druppel, letterlijk dan wel, want weet wat je eet is vandaag belangrijker dan ooit. Voedselveiligheid, traceerbaarheid, kennen van de oorsprong en samenstelling is niet vrijblijvend voor producenten, dus streng vastgelegd door internationale en Europese normen. Jammer genoeg werd de wereld in het nabije verleden te vaak opgeschrikt door voedselveiligheidsschandalen zoals de melamine melkcrisis in China.

In september 2008 werd duidelijk dat ongeveer 53.000 Chinese baby’s naar het ziekenhuis waren gebracht of nierstenen hadden gekregen door het consumeren van melkpoeder dat melamine bevatte. De stof was aan de melk toegevoegd om het eiwitgehalte hoger te doen lijken.

Routineanalyses kijken namelijk alleen naar de totale hoeveelheid organisch stikstof en dat zit zowel in melamine als in eiwitten. Uiteindelijk zijn er 6 baby’s overleden en meer dan 300.000 kinderen zijn ziek geworden als gevolg van de toegevoegde melamine. Op 24 november 2009 werden twee hoge functionarissen van het inmiddels failliete zuivelbedrijf Sanlu geëxecuteerd in verband met het misbruik van melamine.

Het principe van voedselveiligheid is om de kwaliteit van voedingsmiddelen in de handel te garanderen en om de risico’s van voedsel voor de gezondheid van de consument zo veel mogelijk te beperken. De overheid is vanzelfsprekend verantwoordelijk voor maatregelen om de voedselketen te beschermen en te controleren. De belangrijkste gezondheidsrisico’s van voeding zijn microbiologisch van aard (veroorzaakt door bacteriën, virussen, schimmels enzovoorts) en chemisch van aard (veroorzaakt door chemische stoffen in het milieu, resten van geneesmiddelen, pesticiden, zware metalen et cetera).

Terwijl ik de laatste kilometers tot mijn afspraak afmaal, besef ik maar al te goed de verantwoordelijkheden die direct en indirect verweven zitten in de campagne ‘herken de druppel’. Want in de huidige context produceren wij gesofistikeerde oplossingen met onze medewerkers en exporteren onze klanten vanuit de Benelux een belangrijke hoeveelheid producten en halffabricaten, zoals zuivel en melkpoeder, met name naar Azië.

Persoonlijk ben ik sinds lang geïnteresseerd in het proces en industriële automatisering. Gelukkig is ’traceability’ vandaag geen exotische optie maar eerder de standaard in de door ons geleverde productieoplossingen, waarbij we streven naar een prettige werksfeer met een gezonde dosis stress!

De Machevo & Bulk Vereniging is al meer dan 55 jaar hét netwerk voor de procesindustrie. De business- en marketingvereniging die toegevoegde waarde levert aan haar leden en relaties organiseert op 7 december het netwerkevenement ‘Machevo Connect 2015’ in de Jaarbeurs te Utrecht. De place to be voor een goed gesprek zonder stress en hét moment om aan je netwerk, bij het afsluiten van de dag te vragen, hoe gaat het met de stress, de traceerbaarheid en ‘last but not least’… “Herken je de druppel*?”

*druppel in ‘t Vlaams = borrel

Bekijk al het nieuws

Onze partners

Alle partners