Geslaagde Machevo Connect dankzij combinatie oude en nieuwe toppers

20181204 151521

Een betoog voor duurzaamheid, een lezing over internationale handel en een antwoord op de vraag hoe een inkoper zijn leverancier kiest. Machevo Connect 2018 werd tijdens het 60-jarig jubileum van de Machevo & Bulk Vereniging in het Evoluon gevierd met leerzame en boeiende lezingen van bekende sprekers als Jan Terlouw en Mathijs Bouman.

Dagvoorzitter Jort Kelder vermengde de actualiteit met ontwikkelingen in de procesindustrie en liet de aanwezigen meedenken over uiteenlopende onderwerpen. Van corruptie in ondernemingen tot de protesten van de gele hesjes. Op zijn manier, boordevol grapjes en parate kennis, praatte hij de lezingen en agendapunten aan elkaar. BuzzMaster was ook dit jaar een interactieve manier om de aanwezigen via hun smartphone nog meer bij het evenement te betrekken. Kelder stelde hiermee niet alleen kritische vragen aan het publiek, maar ging ook graag de discussie aan met de sprekers.

Inkijkje bij een inkoper
Praktijktrainer Fred Westerveld van de vereniging voor inkoop- en supply management NEVI nam de zaal mee naar de wereld van inkopers. Want hoe kiest een inkoper zijn leverancier? Met data, modellen en tips en trucs over het inkoopproces werd antwoord gegeven op deze prangende vraag. Eén ding is volgens hem zeker: samenwerken en innoveren is de grondslag van inkopers.

20181204 153449Klaar zijn voor de brexit
De brexit heeft enorme invloed op de voedingsmiddelenindustrie en volgens econoom en journalist Mathijs Bouman kunnen wij ons bijna niet voorbereiden op de gevolgen. “Maar bedrijven die het weten te overwinnen hebben derde markten klaar liggen”, adviseerde hij. “Je bent weerbaarder als bedrijf als je ook andere markten aan het ontwikkelen bent om achter de hand te hebben. Kijk dus naar markten die misschien nog niet interessant zijn, maar waarin je je wel verder kan ontwikkelen als er een markt wegvalt.”

Overdragen voorzitterschap
Een bijzonder moment tijdens Machevo Connect: Perry Verberne, directeur van Van Beek, neemt de voorzittershamer over van Tom Pruymboom. Na zes jaar besloot hij dat het punt is gekomen om het stokje over te dragen. “Het is tijd voor de volgende voorzitter en ik ben ontzettend verheugd dat Perry deze taak op zich neemt”, aldus een tevreden Pruymboom. Hij blijft nog wel aan als bestuurslid.

Jan Terlouw

Aangrijpend betoog
Niet veel sprekers kunnen zittend op een stoel, zonder powerpointpresentatie en zonder interactieve tools toch de aandacht van het publiek grijpen. Maar de zaal is muisstil wanneer Jan Terlouw betoogt dat de wereld milieubewuster moet worden. De kernfysicus, politicus en schrijver hoopt de aanwezigen tijdens zijn lezing te overtuigen van het maken van meer duurzame keuzes.

“Hoe moeten we dat doen? Serieus nemen wat wetenschappers ons aanreiken. De publieke moraal moet veranderen. Het mag de mensen niets kosten? Dat is onzin. Een goede wereld achterlaten voor onze kinderen mag wél geld kosten.” Met die woorden sloot Terlouw Machevo Connect af, waarop Jort Kelder het startsein voor de netwerkborrel gaf.

’Dat zet je wel aan het denken’
Occo Andriessen, managing director bij van GHM Meettechniek, was voor het eerst op een Algemene Ledenvergadering van Machevo. Vooral spreker Mathijs Bouman maakte indruk. “Het was erg interessant hoe hij zich uitsprak over de brexit. Dat zet je wel aan het denken.’’ Ook reageerde Driessen fanatiek op de vragen gesteld via BuzzMaster. “Ik heb overal aan meegedaan. Het is leuk om de reacties op het grote scherm te zien.’’

IMG 1002

“Het was erg leuk en zeer ontspannen’’, blikt Egbèr Smits, directeur van SLB, terug. “Zowel het verhaal van Fred Westerveld als de visie van Mathijs was interessant om naar te luisteren. En Jort Kelder als presentator is altijd fantastisch.’’

Bekijk hier alle foto’s in ons online fotoboek.

Bekijk al het nieuws

Onze partners

Alle partners