Dat Machevo deuren opent bleek weer eens tijdens onze excursie naar de Teslafabriek in Tilburg. Slechts een kleine 10% van de aanvragen voor een bedrijfsbezoek wordt door Tesla gehonoreerd, maar op 31 mei jl. mocht een selecte groep Machevo-leden voet zetten in in de assemblagefabriek. Een fabriek in de echte zin van het woord is het niet, maar dat maakt een nadere kennismaking met Tesla niet minder interessant!
Na het welkomstwoord door Tesla en onze vicevoorzitter Carlos Ooijen volgde de Factory Tour. Uiteraard in een elektrisch wagentje. Net als in de Amerikaanse fabriek zijn in Tilburg de hoofdkleuren wit en grijs met rood als opvallend accent. De werkvloer is glanzend wit en oogt zo schoon als die van een operatiekamer. “Wat erg opviel, was de rust en het relaxte gevoel in de fabriek. Er was geen gestress”, zegt Paul Maurits, account manager bij Huikeshoven. “Dat straalt ook kwaliteit en betrokkenheid uit van het totale Teslaconcept.” De assemblage vond Maurits ook indrukwekkend om te zien. “Het was net een geoliede motor, inclusief de tests.”
Geavanceerd assemblageproces
De auto’s komen grotendeels compleet per schip uit Amerika, zonder accu en achteraandrijving. De onderdelen voor deze halffabrikaat Tesla’s worden eveneens per schip naar Nederland verstuurd en in de fabriek in Tilburg geassembleerd. De gids was deskundig, een soort van Tesla-Wikipedia, en zichtbaar betrokken en enthousiast over de bedrijfsfilosofie, de werkwijze en de producten. Tijdens de rondrit kregen de deelnemers uitleg over de assemblage, het duurzame bedrijfspand, de modellen en de software. Non-stop beantwoordde hij de vele vragen.
De eindcontrole afdeling was spectaculair, niet zozeer de lichtcabine (controle lak) en de douche (controle lekkage), maar de testbaan! Deze is inpandig en daarmee de grootste indoor testbaan van Europa. Want zonder uitlaatgassen is er natuurlijk geen enkel bezwaar om binnenshuis te testen. We zien een auto pijlsnel optrekken en voorbijrazen, maar je hoort vooral het geluid van de banden welke tot slot luid piepend tot stilstand komen. De remmen van dit exemplaar werken prima, volgende.
Niet alleen de brandstof is anders
Na de rondleiding kregen onze deelnemende leden uitleg over het Tesla Model S en Model X. Toen werd nog eens duidelijk dat de Tesla niet alleen in de brandstof van de meeste auto’s verschilt, maar ook nog tal van andere mogelijkheden heeft die je bij de doorsnee gezinsauto niet aantreft zoals openslaande vleugeldeuren en software en sensoren die de garage inseinen of regelen dat de auto volledig zelf bestuurbaar wordt. Een echt ‘toys for boys’ momentje brak aan (het aantal deelnemende dames was ook tijdens deze excursie op één hand te tellen) waarbij er driftig op knopjes werd gedrukt en de showmodellen werden uitgeprobeerd.
Sustainability als verdienmodel
We verwachtten op bezoek te gaan bij een autofabriek, maar verkeerd gedacht; Tesla is een energiebedrijf. Naast elektrische auto’s maakt Tesla de powerwall, een thuisbatterij om energie uit zonnepanelen op te slaan (er komt ook nog een industriële versie). Voor Tesla rijders stelt Tesla gratis stroom ter beschikking, onderweg verkrijgbaar via speciale Tesla snelladers. En in Nevada heeft Tesla vorig jaar een gigafactory geopend voor de productie van geavanceerde batterijen. Elon Musk, dé CEO van Tesla, denkt overigens niet dat het hem in zijn eentje gaat lukken om de wereld duurzaam te maken. Daarom is alle technologie van Tesla open source: iedereen mag de patenten gebruiken om er iets nuttigs mee te doen. Musk heeft plannen om ook in Europa van start te gaan met de bouw van een Gigafabriek. Men hoopt in Nederland natuurlijk…
Bianca van Bemmel, manager research & development bij DMN-Westinghouse, is blij dat ze naar Tilburg is gekomen. “Ondanks dat de werkzaamheden van Tesla geen of wel een heel beperkt raakvlak hebben met onze branche was de bijeenkomst inspirerend. Het is eens wat anders dan een verzameling potentiële klanten. Sustainability als verdienmodel is nog niet doorgedrongen in onze branche en met die reden was het bezoek inspirerend. Omdenken in deze richting biedt mogelijkheden voor de toekomst.”
Binding
Ook Maurits blikt terug op een interessante excursie. Hij zag wat meer raakvlak omdat Huikeshoven gespecialiseerd is in elektrische verwarmingssystemen voor de industrie.. “Het elektrificatieproces is voor ons daarom ontzettend belangrijk. We hebben een duidelijke uitleg gehad over de Tesla werkwijze en hun visie naar de toekomst. Tijdens de netwerklunch was er voldoende gespreksstof die tevens meer binding gaf onder de Machevo collega’s. Kortom, ik vond het een echte beleving!”
Fotoverslag
Het Amerikaans bedrijf geeft niet al haar geheimen prijs, deelnemers aan de excursie moesten een non-disclosure agreement tekenen en het maken van foto’s en film tijdens de rondleiding was strikt verboden. Wilt u toch een glimp zien van deze middag, bekijk dan de foto’s die Machevo onder restrictie mocht maken in ons online fotoalbum of klik op de foto hiernaast.
Laat het ons weten als u ideeën heeft
Als u ideeën of suggesties heeft voor ledenbijeenkomsten en/of excursies, aarzel niet en mail deze naar ons secretariaat@machevo.nl.