De leden van Machevo namen dinsdag 16 januari een uitzonderlijk kijkje achter de schermen van het Reactor Instituut Delft (RID). Het instituut is al meer dan 50 jaar samen met de afdeling Radiation, Science & Technology (RST) het Nederlandse kenniscentrum voor aan straling gerelateerd onderzoek en onderwijs.
Aan de rand van de campus van de Technische Universiteit Delft staat een van de drie kernreactors die in Nederland actief zijn. Het is een zwembadreactor (2MW), die niet gemaakt is om energie te leveren, maar dient als neutronen- en positronenbron voor onderzoeksinstrumenten.
Batterijen en zonnecellen
Bij aanvang werden de deelnemende leden welkom geheten door Rik Linssen, General Manager van het RID. Hij gaf uitleg over de werking van de reactor en de rol van het RID. Daarnaast leidde hij een interessant gesprek over kernenergie en Greenpeace. “Ik hoop dat duidelijk is geworden dat het RID niet alleen wetenschappelijk onderzoek doet naar nieuwe kernreactoren zoals thorium gesmolten zout reactoren, maar ook met behulp van straling uit de kernreactor onderzoek doet naar nieuwe materialen voor energietoepassingen. Denk dan aan batterijen en zonnecellen.”
Isotopen voor de gezondheidszorg
Kees Lock van Rotary Trading Company vond dit erg interessant. “Tijdens dat gesprek lag de focus vooral op CO2 bij energiewinning. Waar minder aandacht aan besteed wordt is dat de afgeleide mogelijkheden van de reactor in Delft ook hun steentje bijdragen in de gezondheidszorg. Voorbeeld daarvan is de behandeling met medische isotopen voor diagnose en behandeling van kanker bij een kliniek pal naast de reactor.”
Technische hoogstandjes in reactorhal
Nadat het een en ander was bijgebracht aan de deelnemende leden, werd het tijd om naar de reactorhal te gaan. In groepen van 10 mochten de leden de hal betreden. Aanwezige medewerkers van het RID gaven een uitgebreide uitleg over de werking. “De reactor is erg veilig in gebruik”, vertelt Jeroen Heijgen van Agidens. “Er bestaan veel angsten over de veiligheid, die wellicht niet terecht zijn. Er worden best wat technische hoogstandjes uitgehaald voor research op diverse vlakken.”
Helderblauw licht om reactorstaven
Perry Verberne van Van Beek vond het indrukwekkend om zo dichtbij een proces te komen waar voor velen een mist van gevaar om hangt. “Niet alleen gevaar, maar ook onwetendheid en polemiek. Het contrast tussen het jaren ’50 ontwerp van de hal en de ultramoderne apparatuur die er staat is groot, wat het nog indrukwekkender maakt.” Volgens hem was er in het reactor bad helder zachtblauw licht te zien rondom de brandstaven. “Dat was eigenlijk het enige bewijs dat er ook daadwerkelijk een proces bezig was. Daar werd ik me pas van bewust nadat me uitgelegd was dat het geen lampen waren.” Toch was Verberne blij na het verlaten van de reactor hal. “Het geruststellende ‘no radiation detected’ gaf na de controle een zucht van opluchting.”
Geslaagde lunch
Na de exclusieve rondleiding hoefden de deelnemende leden niet op een lege maag naar huis. Bij Grand Café The Hangout dat op ongeveer drie minuten rijden van het RID ligt, werd een netwerklunch georganiseerd. De meeste deelnemers maakten daar gebruik van. Ook Erik Wesselink van Ziemann Holvrieka was daarbij. “De lunch was goed geregeld en verzorgd in een prettige en ongedwongen sfeer.”
‘Inspirerend bezoek’
Op de dag van de excursie speelde het weer ons parten. “Velen van ons arriveerden laat”, vertelt Daan Hoogwater, bestuurslid van Machevo. “Maar desondanks was het een boeiend en inspirerend bezoek. Een echt kijkje in de keuken. Het is een goede zaak dat de bedrijven weten waarmee het RID zich bezighoudt en het bevordert wederzijdse contacten.”
Ook general manager van het RID Rik Linssen kijkt terug op een geslaagde dag. “De leden van Machevo vormen een leuke, actieve groep met een brede achtergrond.”
Idee voor een excursie?
Als u ideeën of suggesties heeft voor ledenbijeenkomsten en/of excursies, aarzel niet en mail deze naar ons: secretariaat@machevo.nl