Excursie Albemarle

Logo Albemarle web

Op donderdag 19 juni 2014 organiseert Machevo voor haar leden, een excursie naar Albemarle Amsterdam.

Reserveer deze datum alvast in uw agenda!
Logo Albemarle webHoe krijg je vervuilende stoffen zoals zwavel en stikstof uit aardolie? Wat zijn katalysatoren? Waarvoor worden deze gebruikt? Hoe zet je biomassa om naar brandstof? Wat verstaat Albemarle onder ‘high throughput research’? Wilt u antwoord op o.a. deze vragen en een rondleiding op de plant van Albemarle, reserveer dan donderdagmiddag 19 juni a.s. in uw agenda vanaf 13.00 uur. Deelname is voor leden kosteloos. Inschrijven is in verband met de organisatie en veiligheidsvoorschriften noodzakelijk.

Albemarle Catalysts Company B.V.
Albemarle 02Albemarle Corporation is een Amerikaans chemisch bedrijf met wereldwijd ongeveer 3500 medewerkers. Albemarle vervaardigt producten voor bijvoorbeeld medicijnen zoals Ibuprofen en Tamiflu, brandvertragers voor gebruik in onder meer computers en televisies, isolatiemateriaal en auto’s. Daarnaast produceert Albemarle katalysatoren voor het maken van schone brandstoffen. Deze worden op de locatie in Amsterdam geproduceerd. Dit zijn niet katalysatoren zoals in uitlaten van auto’s, maar de hulpstoffen die brandstoffen schoner maken. De vestiging in Amsterdam is één van de grootste locaties van de Catalysts-divisie van Albemarle Corporation met ongeveer 450 medewerkers. Lees meer: Brochure Albemarle Amsterdam.

Geschiedenis Albemarle Amsterdam
Al in 1835 richtte Gerard Tilman Ketjen aan de Marnixstraat in Amsterdam een fabriek op ter vervaardiging van “vitriool olie”. In 1888 werd het bedrijf omgezet in de N.V. Maatschappij voor Zwavelzuurbereiding G.T.Ketjen & Co. Klachten van de omwonenden maakten dat de fabriek uiteindelijk in 1900 verhuisde naar de Nieuwenhammerdam in Amsterdam Noord. In 1953 werd in samenwerking met Cyanamid een katalysatorfabriek gebouwd ten behoeve van de olieindustrie. In 1962 fuseerde Ketjen met de Koninklijke Zout Industrie tot Koninklijke Zout Ketjen, wat door verdere fusies later AKZONobel is geworden. Albemarle Catalysts Company nam in 2004 de katalysator fabrieken over. Albemarle, opgericht in 1887 in de USA als een papierfabriek, verwierf in 1962 Ethyl Corporation, dat de productie van Tetraethyllood (TEL), het antiklopmiddel voor de autoindustrie, in handen had. Sindsdien heeft het zich voornamelijk gericht op de productie en verkoop van specialty chemicals en katalysatoren over de gehele wereld.

header tech 5Op de Amsterdamse locatie staan drie fabrieken; de FCC plant, die sinds 1953 Fluid Cracking Catalysts produceert, een HPC plant, die Hydro Processing Catalysts maakt (sinds1956) en een multi-purpose plant, voor de productie van Isomerisatie-, Methyl Chloride-, Methyl Amine-, Melamine- en Oxychlorinering Katalysatoren. Bovendien zijn er op het Amsterdamse fabrieksterrein nog een Research Center en verschillende ondersteunende afdelingen.

Albemarle locatie in Amsterdam heeft zich bereid verklaard op 19 juni a.s. haar deuren open te stellen voor een informatieve rondgang voor de leden van de Machevo & Bulk Vereniging. Het aantal deelnemers is beperkt dus reageer snel en vul het aanmeldformulier in.

Programma en locatie
De excursie start om 13:00 uur en duurt tot ongeveer 17:00 uur. Om op het afgesproken tijdstip met de presentatie en rondleiding te kunnen starten, verzoeken wij u een kwartier voor aanvang op de excursielocatie aanwezig te zijn.

13:00 uur Ontvangst portiersloge
13:15 uur Welkom – Algemene inleiding (Rob Pater – Managing Director)
14:00 uur Presentatie HPC – Schone Diesel met Albemarle Catalysts
  (Eelco Vogt – R&D Director)
14:30 uur Presentatie FCC – Toepassing, historie en achtergrond van Fluid
  Cracking Catalysts (Erik La Heij – Directeur Technology)
15:00 uur Pauze
15:15 uur Presentatie Productie – Manufacturing Excellence bij Albemarle
  Catalysts (Bastiaan Nijland – Operations Manager)
15:45 uur Rondleiding plant
± 16:45 uur   Evaluatie

Albemarle Catalysts Company B.V.
Nieuwendammerkade 1-3, Amsterdam
www.albemarle.com

Bekijk al het nieuws

Onze partners

Alle partners