Machevo-leden enthousiast over leerzame LEAN-workshop

DSC 0452 web

De LEAN-workshop, welke op 14 mei jl. in samenwerking met organisatie adviesbureau SpartnerS plaatsvond, is door alle deelnemers met veel enthousiasme ontvangen. Op een praktische en interactieve wijze maakten de Machevo-leden kennis met de LEAN-principes en hoe deze toegepast kunnen worden in een productie omgeving waarbij op heldere wijze inzichten verschaft worden om bedrijfsprocessen te verbeteren.

Voor Rijkers Procestechnologie B.V. is de Machevo LEAN-workshop een uitgelezen moment om vorm te geven aan de ambities op het gebied van LEAN. “We hebben de intentie zelfstandig LEAN-projecten op te zetten in de productie omgeving”, aldus Egbèr Smits, Directeur van Rijkers Procestechnologie B.V.. “Daarbij is SpartnerS een voor ons reeds bekende en goed aangeschreven partij. Daartoe is besloten enkele van onze medewerkers aan deze LEAN-workshop deel te laten nemen, om de kennis op het gebied van LEAN uit te breiden en het enthousiasme voor deze principes op te wekken.”

Guus Tonies van de afdeling Expeditie is, na een interne LEAN training van SpartnerS, naar eigen zeggen altijd bezig met aanbrengen van verbeteringen in het bedrijfsproces. “De workshop was voor mij een zinvolle opfriscursus”, vertelt Tonies. “Je merkt tijdens het spel dat het toch lastig is om de juiste manier te vinden om bottlenecks op te lossen.”

Papieren vliegtuigjes
DSC 0461 webDoen en het zelf ervaren, is de beste manier van leren, vindt Maarten Trommels van SpartnerS. Met die insteek is in de workshop een vliegtuigfabriek gesimuleerd. Met voor elke deelnemer een eigen rol binnen de bedrijfsprocessen, kreeg men de opdracht om binnen een half uur 40 papieren vliegtuigjes te vouwen. “Samen kijken we waar de bottlenecks in het proces zitten en welke verbeteringen er aangebracht kunnen worden”, legt Trommels uit. “Deze praktische en interactieve simulatie geeft ontzettend veel inzicht en maakt verbeterpunten zichtbaar. Men ziet dat je meer dingen kunt doen dan dat je gewend bent. Door tools te ontwikkelen voor de productie, het verwijderen van onnodige handelingen en het efficiënt inrichten van een werkomgeving is al veel winst te behalen. De multi inzetbaarheid van mensen in een logische productievolgorde en gestructureerd werken met de juiste tools versnelt, zonder al te veel overdracht, het productieproces.”

Direct toepasbaar
DSC 0476 webDe jongste workshopdeelnemer, Robbert Kamm, loopt stage bij Poeth Solids Processing. “Ik heb geleerd anders naar processen te kijken en dat er veel te winnen is met kleine aanpassingen”, vertelt Kamm. “De praktische opzet van de workshop maakt dat de opgedane kennis direct toepasbaar is. Bij mijn stagebedrijf Poeth heb ik dan ook direct gezocht naar verbeterpunten. De LEAN-workshop heb ik als zeer zinvol én leuk ervaren waarbij je ook leert van de bedrijfsprocessen van andere deelnemers.”

Ook door Marc de Wit, bedrijfsleider bij VDL Industrial Products, is de interactieve opzet van de workshop als zeer positief ervaren. “Ik verwachte vooral veel theorie”, erkent De Wit. “Maar door het interactieve spel zie je wat er gebeurt. Daar heb ik veel van opgestoken. Er zijn zeker aspecten die ik ga toepassen om het productieproces te verbeteren. Dat blijft een continu proces, je moet altijd alert blijven op verbeteringen. Deze LEAN-workshop zet je met de opgedane kennis weer even op scherp. Daarbij is het leuk om mensen van andere bedrijven te ontmoeten en kennis te delen.”

Teamwork
DSC 0491 webDe beproefde LEAN-workshop methode is ontwikkeld door jarenlange ervaring van deskundig organisatieadviseur Maarten Trommels van SpartnerS. “De visuele sturing is belangrijk”, legt Trommels uit. “Iemand iets opleggen is niet meer van deze tijd. Iedereen is betrokken bij het proces, dus samenwerken is belangrijk. Opvallend aan deze Machevo LEAN-workshop was de diversiteit aan personen dat erg goed met elkaar samenwerkte. Het was een geslaagde avond met een leuke club mensen.”

Volgende workshop Agile & Scrum op donderdag 12 september 2019

Ontdek de kracht van Agile & Scrum door deel te nemen aan deze interactieve workshop op managementniveau in de maakindustrie. Agile is een manier van (samen)werken die efficiënt is, snel resultaat oplevert en eenvoudig blijft! Door op juiste manier met Agile & Scrum te werken is het mogelijk om wél snel en blijvend resultaat te boeken. Medewerkers worden enthousiast en gaan eigenaarschap vertonen. Maar natuurlijk gaat dat niet vanzelf … Aanmelden voor deze workshop is mogelijk via ons online aanmeldformulier Agile & Scrum.

Bekijk al het nieuws

Onze partners

Alle partners