Een kijkje in de keuken van Dalco Food

Het familiebedrijf Dalco Food B.V., specialist in de productie van vlees en vleesvervangers, opende op 4 februari jl. voor de leden van Machevo Bulk & Vereniging voor de eerste keer haar deuren voor een uniek kijkje in de keuken. Het bedrijfsbezoek is met een presentatie over de bedrijfsactiviteiten, missie en visie in combinatie met een interessante rondleiding in de productie erg in de smaak gevallen. Omdat het maximumaantal deelnemers al snel door de storm aan aanmeldingen was overschreden, zal op dinsdag 3 maart a.s. Dalco Food voor een tweede maal haar deuren openen voor de leden van Machevo. Er zijn nog slechts enkele plaatsen beschikbaar.

Dalco Food B.V. is 45 jaar geleden gestart als familiebedrijf en co-creëert, produceert en verpakt vegetarische, veganistische en vleesproducten. Met een wekelijkse productie van ongeveer 300 ton bedient Dalco Food klanten als Unilever, Subway, Ikea en Mc Donalds die elk receptuur-eigenaar zijn. Op een innovatieve manier geeft Dalco op industrieel niveau vorm aan de receptuur met de focus op het product, proces en de ingrediënten. Om de continuïteit van het familiebedrijf te waarborgen is Dalco Food B.V. in 2019 een joint venture aangegaan met Hilton Food, een van de grootste producenten en verpakkers van vers vlees in Europa, om het aandeel in de vegetarische markt verder uit te bouwen.

Vegafood

De tools en equipment in de productie van Dalco Food zijn voor Peter Verhoeven, Sales Engineer bij Van Beek, vanuit zijn professie niet geheel onbekend. “Mijn interesse ging met name uit naar de positionering van het bedrijf in de vegetarische markt”, vertelt Verhoeven. “Hoe speelt Dalco Food in op de trends bij vegafood, wat voor soort klanten bedienen ze en aan welke eisen moeten ze voldoen? Wat zijn de mogelijkheden, de kansen en bedreigingen die Dalco Food ziet binnen deze markt?” Met ruim 25 jaar kennis en know-how is Dalco Food een voorloper op de vegetarische markt, vindt Verhoeven.

De verschillen en de aandachtspunten bij de food- en de vegafood industrie zijn voor Marcel Thunnissen, Sales Manager bij Volkmann GmbH de voornaamste reden om deel te nemen aan het bedrijfsbezoek. Thunnissen: “Het is een zinvol bezoek geweest waarbij ik beter zicht heb gekregen op het productieproces en wat Volkmann daarin kan betekenen voor vegafood producenten.”

Strenge eisen

De marktbenadering en de specifieke keuzes die daarin zijn gemaakt zijn intrigeert ook Robert-Jan Steegman, financieel directeur bij Nestinox: “Vegafood kent een kritische doelgroep waarbij Dalco Food aan strenge eisen moet voldoen. Het is interessant om te horen wat er allemaal bij komt kijken en te zien hoe de producten ontstaan van grondstof naar eindproduct.” Dalco Food voldoet voor verschillende klanten aan de vereiste certificeringen en standaarden. Zo mogen voor een ingrediënt bijvoorbeeld geen apen ingezet zijn om een kokosnoot uit een boom te halen of mag er aan een veganistisch product geen honing toegevoegd zijn.

De smakelijke en verantwoorde vleesvervangende producten sluiten aan op de behoefte van consumenten om minder vlees te eten. “De heerlijke geur in de fabriek zorgde ervoor, dat toen ik enkele dagen later een Subway zag, direct de ‘Vegan Patty’ ging proeven”, vertelt Cynthia Meijer, verenigingsmanager van Machevo. “Deze is inderdaad erg lekker, echt een aanrader!”

Partnership

De verdiepende kennismaking met Dalco Food middels het bedrijfsbezoek is door de Machevo-leden met veel enthousiasme omarmt. “De belangstelling was erg groot en de sfeer was goed”, vertelt Meijer. Marian Wagemakers, General Manager van Dalco Food B.V. kijkt eveneens positief terug op deze ochtend: “Het is leuk om mensen tegen te komen die echt geïnteresseerd zijn in de techniek en het machinepark. Het is van belang dat ook toeleveranciers weten welke eisen de gebruiker stelt aan het equipment in de food.” Wagemakers raadt aan om meer partnership uit te bouwen met klanten zodat je je toegevoegde waarde kunt verbeteren en je daardoor minder uitwisselbaar bent. Machevo heeft bij Wagemakers een zeer actieve indruk achtergelaten: “Ik denk dat de leden een aantrekkelijk maar ook wezenlijk programma aangeboden krijgen.”

Vanwege de grote belangstelling is Dalco Food B.V. bereid om een extra bedrijfsbezoek te organiseren voor de Machevo-leden op dinsdag 3 maart.

Bekijk hier het filmpje van ons bedrijfsbezoek aan Dalco Food.

Bekijk al het nieuws

Onze partners

Alle partners